Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Ανώνυμος είπε... "Ρε πείσμα ο Θεός!"

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ:

Προσοχή – προσοχή! Σε λίγη ώρα (μέρα – μεσημέρι!), κατεβάζουν (από τον ουρανό) το Άγιο Φως (στα Ιεροσόλυμα, βέβαια)!



Ανώνυμος είπε...


Ρε πείσμα ο Θεός!

Να Τον παρακαλάει ο Πατριάρχης ν' αγιάσει το φως απ' το καντήλι του Τάφου και Αυτός να τον γράφει κανονικά και να του στέλνει το Φως έτοιμο και αγιασμένο απ' τον ουρανό!

Καλή ανάσταση στα μυαλά μας

ΙΚ
03 Απριλίου 2010 12:10 μ.μ.


P. MICHALOPOULOS είπε...

«Τον γράφει κανονικά» ο Θεός, λέτε! Μήπως όμως ο Θεός δεν τον ακούει καλά, τι λέει στην προσευχή του αυτή ο πατριάρχης, και έτσι συμβαίνει κάθε χρόνο αυτή η παρεξήγηση;

Θέλω να πω: μήπως φταίει το ότι ο ένας είναι πολύ ψηλά, πάνω από τα σύννεφα, και ο άλλος είναι χωμένος μέσα σε μια τρύπα, και τα λέει ψιθυριστά, και γι αυτό χωλαίνει η μεταξύ τους επικοινωνία;

03 Απριλίου 2010 12:26 μ.μ.

http://xairete.blogspot.com/2010/04/blog-post_03.html

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι χωμένος κάπου στα σύννεφα, αφού είναι πανταχού παρών και δεν χρειάζεται φωνάρες για να ακούσει!

Ενώ ο Πατριάρχης του λέγει:

"..... Δια τούτο, εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον ενδελεχώς και αειφώτως εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως και παρακαλούμεν και δεόμεθά σου, Πανάγιε Δέσποτα, όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον και πάσης θεϊκής σου χάριτος πεπληρωμένον, δια της χάριτος του Παναγίου και φωτοφόρου Τάφου σου και τους απτομένους ευλαβώς αυτού ευλογήσης και αγιάσης....."

Αυτός το "χαβά" του εδώ και αιώνες να μη θέλει να ακούσει κανένα Πατριάρχη και να στέλνει το άγιο Φως έτοιμο σε κονσέρβα εξ ουρανού!

Αυτό δεν είναι θείο Πείσμα;

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

«Αυτό δεν είναι θείο Πείσμα;», λέτε!
Εγώ επιμένω στην άποψη μου για παρεξήγηση!

Παρακολουθήστε με, και θα καταλάβετε ότι έχω δίκιο…
Βλέπει που λέτε, ο Θεός όλο αυτό το σκηνικό:

Γδύνουν τον Πατριάρχη και τον ψάχνουν μήπως και έχει σπίρτα ή αναπτήρα επάνω του, και πριν μπει εκεί στην τρύπα, έχουν λέει σβήσει το καντήλι, το οποίο πρέπει να ανάψει θαυματουργικά!

Καταλάβατε;

Έτσι και ο Θεός (που μπορεί να είναι αιώνιος, μεν, αλλά είναι και πλακατζής σαν παιδί, δε) παίζει το παιχνίδι τους!

Δεν δίνει σημασία (τι να κάτσει να ακούσει τώρα!) στην προσευχή, αλλά στο όλο σκηνικό!.. …Και στέλνει από πάνω το φως!

Γι αυτό και ένα τέτοιο φως το υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους! Του κράτους της Άνω Ιερουσαλήμ!

Ανώνυμος είπε...

Κανένα Πατριάρχη δεν γδύνουν. Μόνος του αφερεί τα άμφιά του σε ένδειξη άκρας ταπείνωσης.

Ούτε κανείς τον ψάχνει. Ποιά εκκλ. αρχή είναι ανώτερη για να τον ψάξει;

Αυτά είναι παραμύθια για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση, γιατί εκεί Χριστός και χρυσός πάνε μαζί. Έτσι λέει και ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης 1600 χρόνια πριν στο βιβλίο του: "Ένα ταξίδι στα Ιεροσόλυμα": "Μακρυά από τα Ιεροσόλυμα, γιατί εκεί γίνονται τα παντός είδους εγκλήματα" (σελ. 21).

"ενδελεχώς και αειφώτως εκκαιομένου φωτός", για τους γνωρίζοντας "γραικικά" σημαίνει "φως, που με ιδιαίτερη φροντίδα δεν αφήνουμε να σβύσει ποτέ", δηλ. "ακοίμητο".
Εξ άλλου το "λαμβάνοντες" τι σημαίνει; Ότι το φως το παίρνουμε από το αναμμένο καντήλι και Τον παρακαλούμε να το αγιάσει.

Ο δε Θεός δεν παίζει το παιγνίδι τους, αντίθετα μάλιστα. Κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Αγιάζει το φως απ' το καντήλι, άσχετα αν αυτοί λένε, ότι το στέλνει εξ ουρανού. Δηλ. κοροϊδεύουν τους πάντες και τα πάντα, χάριν των οβόλων!

Όσον αφορά την υποδοχή, μέχρι το 1988 ερχόταν με πλοίο 1 βδομάδα αργότερα και κανείς δεν έδινε σημασία. Από τότε προβιβάστηκε σε "αρχηγό κράτους" με όλα αυτά τα παρατράγουδα, τις καρικατούρες και τα θέατρα, με τον "σπουδαγμένο" Μεσογαίας επι κεφαλής.

Ο Θεός βοηθός
ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

:-)

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:

Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

03 Απριλίου 2010, 15:20

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος μπήκε στον κατάμεστο ναό της Αναστάσεως λίγο μετά τις 13:00, όπου οι εκπρόσωποι των άλλων δογμάτων υπέβαλλαν τα σέβη τους.

Ο ορθόδοξος πατριάρχης στάθηκε μπροστά στο κουβούκλιο, το οποίο είχε ελεγχθεί νωρίτερα από την αστυνομία προκειμένου να μην υπάρχει καμία εστία φωτιάς.

Διάκονοι έβγαλαν τα άμφια του κ. Θεόφιλου, ο οποίος μπήκε στο ιερό κουβούκλιο φορώντας μόνο με ένα λευκό στιχάρι.

Περίπου ένα τέταρτο πριν τις 14:00 και αφού ο κ. Θεόφιλος προσευχήθηκε, η πύλη του κουβουκλίου άνοιξε και ο πατριάρχης έφερε το Άγιο Φως σε όλη την Χριστιανοσύνη!

Ο ναός «πλημμύρισε» από το αναστάσιμο Φως, το οποίο οι πιστοί αγγίζουν χωρίς να καίγονται, τηρώντας μία παράδοση που κρατείται από τον εκάστοτε Ελληνορθόδοξο πατριάρχη περίπου από τον 9ο μ.Χ. αιώνα.

http://www.madata.gr/epikairotita/social/57786.html

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:

Το θαύμα του Αγίου Φωτός
03 Απριλίου 2010, 18:50

Κάθε Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα επαναλαμβάνεται το μέγα θαύμα της αφής του Αγίου Φωτός. Ενα θαύμα που συγκλονίζει όσους έχουν την τιμή και την ευλογία να παρευρίσκονται στην ιεροτελεστία του Αγίου Φωτός.

Σε αυτόν τον ιερό Ναό κάθε Μεγάλο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι γίνεται η τελετή αφής του Αγίου Φωτός. Σύμφωνα με την παράδοση, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ο ορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη μπαίνει στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο σκευοφύλακας του πανίερου Ναού φέρει την ακοίμητο κάνδηλο, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Αγιο Φως.

Ακολουθεί λιτανεία και αμέσως μετά αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν, ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.

Μετά τον έλεγχο, ο μακαριότατος Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Ολα τα καντήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο.

Μέσα στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης γονατιστός κάνει αρχιερατική προσευχή διαβάζοντας και ειδικές ευχές, παρακαλώντας τον Χριστό να στείλει το Αγιο Φως του ως δώρο αγιασμού για τους ανθρώπους.

Οι μαρτυρίες λένε πως μέσα στην απόλυτη ησυχία κατά την ώρα που προσεύχεται ο Πατριάρχης ακούγεται ένας συριγμός και σχεδόν ταυτόχρονα γαλαζόλευκες αστραπές του Αγίου Φωτός περνούν από παντού, λες και ανάβουν εκατομμύρια φωτογραφικά φλας.

Μέσα στον Πανάγιο Τάφο οι πυρσοί κεριών που κρατάει προσευχόμενος ο Πατριάρχης και αυτοί ανάβουν μόνοι τους από το Αγιο Φως, ενώ το πλήθος ξεσπάει σε ζητωκραυγές, και δάκρυα χαράς και πίστης τρέχουν από τα μάτια του κόσμου.


http://www.madata.gr/epikairotita/social/57797.html

Ανώνυμος είπε...

Κάποιες παρατηρήσεις:

1/ Δεν πρόκειται για θαύμα αφής του αγίου Φωτός, αλλά για θαύμα αγιασμού του φωτός και μετατροπής του σε Φως άγιο.

2/ Δεν υπάρχει σβηστή καντήλα, που να αποκαλείται "ακοίμητη". Αν είναι "ακοίμητη" δεν σβύνει ποτέ.

3/ Ο Πατριάρχης παίρνει το φως από την ακοίμητη κανδήλα και δέεται, όπως ο Θεός αγιάσει το φως, που έχει πάρει από την κανδήλα.

4/ Η ευχή είναι δεητική, όπως η ευχή μεταροπής των τιμίων δώρων σε σώμα και αίμα Χριστού, η ευχή καθαγιασμού των υδάτων κ.ά. και όχι ευχαριστιακή.

5/ Αν το φώς ήρχετο εξ ουρανού, τότε η ευχή θα ήταν ευχαριστιακή, του τύπου: "Σε ευχαριστούμε Κύριε, που μας απέστειλες εξ ουρανού το άγιον Φως.....".

6/ Εφ' όσον ο Πατριάρχης δέεται να αγιασθεί το φως που παίρνει από την κανδήλα (για όσους γνωρίζουν ελληνικά αυτό λέει η ευχή) και ο Θεός δεν εισακούει τη δέηση αλλά στέλνει έτοιμο το αγιαμένο Φως εξ ουρανού, τότε αυτό είναι το θαύμα!

7/ Για όσους δεν γνωρίζουν ελληνικά, το αντίστοιχο αγγλικό κείμενο λέγει: "..... those who piously receive of the perpetually kindled and ever-radiant Fire pass it on to those who believe on Thee, the True Light, and we call upon and beseech Thee....." (Bishop Auxentios of Fotiki: "The Paschal Fire in Jerusalem", σελ. 185).

8/ Κάτι αντίστοιχο θα ήταν, π.χ. να δέεται ο ιερέας να αγιασθεί το ύδωρ στη λεκάνη και αντ' αυτού να πέφτει αγιασμένη βροχή εξ ουρανού!

Χριστός όντως Ανέστη
ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

« Η ευχή είναι δεητική, όπως η ευχή μετατροπής των τιμίων δώρων σε σώμα και αίμα Χριστού, η ευχή καθαγιασμού των υδάτων κ.ά. και όχι ευχαριστιακή», λέτε!

Τις δυο ευχές όμως, μπορούν και τις κάνουν όλοι οι ιερείς, παντού... Τόσο εκείνη με τα τίμια δώρα στην θ. λειτουργία, όσο και εκείνη με το νερό στον αγιασμό. Έτσι;

Αλλά (άκουσον – άκουσον!) αυτήν την πασχαλιάτικη, την πανηγυρική, την φεστιβαλική, την περιβόητη αυτή ευχή για το «Άγιο φως», "της μετατροπής του από απλό καντηλίσιο φως, σε φως θεϊκό-αγιωτικό" (που τιμάται και σαν «αρχηγός κράτους» βεβαίως - βεβαίως) την κάνει μόνο ο… ορθόδοξος πατριάρχης, εκεί, στον συγκεκριμένο τόπο, και με την συγκεκριμένη φλόγα του συγκεκριμένου καντηλιού!!!..

Έτσι;

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ: Ανώνυμος είπε... "Ρε πείσμα ο Θεός!"

http://xairete.blogspot.com/2010/04/blog-post_2323.html