Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Ποτέ... στριπτίζ στην Ισλανδία


Σε απαγόρευση του στριπτίζ προχώρησε η Ισλανδία καταλαμβάνοντας τα πρωτεία στη μάχη εναντίον της εκμετάλλευσης των γυναικών και της μετατροπής του ανθρώπινου σώματος σε εμπόρευμα

Χωρίς καμία ψήφο κατά, το Κοινοβούλιο της χώρας απαγόρευσε οποιοδήποτε κέρδος από την παροχή... γυμνών υπηρεσιών. Η νομοθεσία είναι αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν ομάδες φεμινιστριών. Με λουκέτο απειλούνται τα κλαμπ που δεν θα συμμορφωθούν

Λουκέτο σε όλα τα κλαμπ που προσφέρουν στριπτίζ βάζει η κυβέρνηση της Ισλανδίας, καταλαμβάνοντας έτσι τα πρωτεία στη μάχη εναντίον της εκμετάλλευσης των γυναικών και της μετατροπής του ανθρώπινου σώματος σε εμπόρευμα.

Ο νέος νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της χώρας χωρίς καμία ψήφο κατά και μόνο δύο αποχές, απαγορεύει οποιοδήποτε κέρδος από την παροχή... γυμνών υπηρεσιών.

Με τον νόμο αυτό η Ισλανδία μετατρέπεται στην παγκόσμια ηγέτιδα του φεμινισμού, αφού πουθενά αλλού δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει τόσο ξεκάθαρα την εκμετάλλευση του ανθρώπινου σώματος για λόγους πολιτικούς και όχι θρησκευτικούς!

Οπως τόνισε σε δηλώσεις της η Κόλμπρουν Χαλντορσντότιρ, η πολιτικός που πρώτη πρότεινε το νομοσχέδιο: "Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό γυναίκες ή άνθρωποι γενικότερα να θεωρούνται προϊόντα προς πώληση.

Η νομοθεσία αυτή είναι αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν ομάδες φεμινιστριών στους βουλευτές. Οι γυναίκες αυτές εργάζονται 24 ώρες κάθε μέρα της εβδομάδας για την προώθηση των συμφερόντων τους και εν τέλει η δουλειά τους αντικατοπτρίζεται στο σύνολο της κοινωνίας".

Σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαντικό ρόλο για τη μεγάλη αυτή κατάκτηση του φεμινιστικού αλλά και του ανθρωπιστικού κινήματος έπαιξε το γεγονός ότι περίπου οι μισοί βουλευτές είναι γυναίκες και η χώρα είναι μία από τις τέσσερις (για την ακρίβεια η τέταρτη) που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τη μικρότερη ανισότητα μεταξύ των φύλων (οι άλλες τρεις πριν από την Ισλανδία είναι η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία).

Οπως δήλωσε η Χαλντορσντότιρ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι όλες οι σκανδιναβικές χώρες έχουν έως έναν βαθμό ποινικοποιήσει τη βιομηχανία του σεξ: "Αφότου έχεις σπάσει τη γυάλινη οροφή και έχεις πάνω από το ένα τρίτο γυναίκες πολιτικούς, κάτι αλλάζει ξαφνικά. Φεμινιστική ενέργεια διαποτίζει τα πάντα"!

Στοιχεία
Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Αστυνομίας, περίπου 100 γυναίκες έχουν εισέλθει στη χώρα για να δουλέψουν σε στριπτίζ-κλαμπ και πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας η εν λόγω αγορά είχε παρουσιάσει ανάπτυξη, χωρίς όμως να υπάρχει και αντίστοιχη προσφορά εργαζομένων, αφού ο αριθμός των γυναικών που δούλευαν σε τέτοιες επιχειρήσεις δε παρουσίαζε αύξηση.

Χαρακτηριστικά για το τρόπο που οι Ισλανδοί αντιλαμβάνονται τη βιομηχανία του σεξ, είναι τα στοιχεία από δημοσκόπηση του 2007, σύμφωνα με την οποία το 82% των γυναικών και το 57% των ανδρών συμφωνούσαν με την ποινικοποίηση της παροχής... ροζ υπηρεσιών επί πληρωμή, ενώ μόνο το 10% ήταν κατά!

Ρόλο στη μεγάλη αυτή νίκη των φεμινιστριών φαίνεται ότι έχει παίξει και η πρωθυπουργός της χώρας, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ. Η Γκούντρουν Γιονσντότιρ, του οργανισμού ενάντια στη έμφυλη βία Στίγκαμοτ, δήλωσε στη βρετανική "Γκάρντιαν" ότι η πρωθυπουργός έχει στηρίξει τον εν λόγω οργανισμό, ενώ τη χαρακτήρισε "σημαντική φεμινίστρια".

Χρήστος Στασινόπουλος
stasinopoulos@pegasus.gr



ΣΧΕΤΙΚΟ:

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

Τέλος στη βιομηχανία του σεξ

Δεν υπάρχουν σχόλια: