Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Έτσι κλείδωσε η συμφωνία για στήριξη στην Ελλάδα

14 Φεβρουάριος 2010

Τις δυσκολότερες ώρες της πολιτικής του καριέρας πέρασε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στην Σύνοδο Κορυφής, όπου εξασφάλισε μεν πολιτική στήριξη για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά υπό σκληρούς όρους και προϋποθέσεις και με τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να πάρει νέα επώδυνα για το λαό μέτρα.

Ακόμη όμως και αυτή η πολιτική στήριξη, που δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες (δεν προβλέπονται από τις συνθήκες), ήταν αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων.

Μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Σαρκοζί έδειξε κατανόηση στο ελληνικό αίτημα για στήριξη από την ΕΕ και προστασία από τους κερδοσκόπους, όχι όμως χωρίς αντάλλαγμα.

Στο περιθώριο των συζητήσεων Παπανδρέου-Σαρκοζί, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Γαλλίας, έκλεισαν συμφωνίες για γαλλικές επενδύσεις σε μια σειρά από έργα στην Ελλάδα στους κλάδους της ενέργειας και των μεταφορών.

Μετά από τη συνάντηση στο Παρίσι, ο κ. Σαρκοζί εμφανίστηκε στο πλευρό της Ελλάδας και πλέον έπρεπε να καμφθεί η αντίσταση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία λόγω των αντιδράσεων του κόμματος των Φιλελευθέρων και κυβερνητικού εταίρου της στη Γερμανία, αλλά και της αρνητικής στάσης της γερμανικής κοινωνίας, ήταν αρνητική στο ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα.

Με την πλάτη στον τοίχο

Πριν την έναρξη της συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Ν. Σαρκοζί, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Το κλίμα για την Ελλάδα ήταν πολύ αρνητικό και με εξαίρεση τον κ. Σαρκοζί και τον κ. Ρομπάι, οι υπόλοιποι εξαπέλυσαν επίθεση και για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το πρόγραμμα σταθερότητας, που παρά τα όσα λένε επισήμως, οι ευρωπαίοι εταίροι μας το θεωρούν ανεφάρμοστο.

Η καγκελάριος Μέρκελ για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω δεν ήθελε να δεσμευτεί ότι θα υπάρξει στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση χρεωκοπίας, αλλά μετά από πιέσεις και του κ. Παπανδρέου και κυρίως του Νικολά Σαρκοζί είπε το ναι.

Τελικά, στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου δόθηκε πολιτική στήριξη και η δέσμευση ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεωκοπήσει.

Φυσικά δεν υπήρξε σαφής αναφορά στο πώς θα παρέμβει η ΕΕ σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά. Έτσι, επανέρχονται τα γνωστά σενάρια είτε για δανεισμό από δύο ή περισσότερα ισχυρά κράτη, είτε για την έκδοση ευρωομολόγου.

Το βέβαιο είναι ότι οι πιέσεις για νέα πρόσθετα μέτρα θα ενταθούν και μάλιστα από άυριο Δευτέρα, όπου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin.

Άλλωστε και μόνο το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέχει την τεχνογνωσία του όσον αφορά το "ελληνικό ζήτημα" και βοηθά στην επιτήρηση της χώρας μας από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι ενδεικτικό του τι μας περιμένει τις επόμενες εβδομάδες.

http://news247.gr/a/6!119916



Γιώργος Παπανδρέου: Σαν δαρμένος



Ερωτηθείς, στην συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., ποιο είναι το αντάλλαγμα έναντι της τριπλής επιτήρησης στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ και της λήψης των απαραίτητων πρόσθετων μέτρων, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είπε: «το ότι σήμερα μας επιτηρούν είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων ετών και της πλήρους έλλειψης αξιοπιστίας».

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

«Απωλέσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας»

Οποιοδήποτε σχόλιο περιττεύει όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «απωλέσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας» ...

...και δυστυχώς δεν είναι άγνωστοι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη θέση…

Η χώρα βρίσκεται πλέον υπό μια πρωτόγνωρη τριπλή αποπνικτική κηδεμονία.

Δεν αρκεί πλέον, ΜΟΝΟ, η πολιτική αντιμετώπιση των υπαιτίων


http://www.nooz.gr/article/apolesame--meros-tis-e8nikis-mas-kiriarxias