Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Γιώργος Παπανδρέου: Σαν δαρμένος


Ερωτηθείς, στην συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., ποιο είναι το αντάλλαγμα έναντι της τριπλής επιτήρησης στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ και της λήψης των απαραίτητων πρόσθετων μέτρων, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είπε: «το ότι σήμερα μας επιτηρούν είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων ετών και της πλήρους έλλειψης αξιοπιστίας».


ΔΙΑΒΑΖΩ:

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουμε, και δεν ξέρω αν υπάρχει βυθός να σταματήσουμε ή θα οδηγηθούμε τελικά σε αβυσσαλέα, εκτός ευρώ, βάθη: σαν δαρμένος ήταν στην οθόνη, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη το απόγευμα από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας· χωρίς χαμόγελα, χωρίς αυτοπεποίθηση, χωρίς πράσινες αναπτύξεις και Δανίες του Νότου- μόνο με τα δανεικά του Νότου.

Ντράπηκα και μας λυπήθηκα, ημερολόγιό μου- τους Ελληνες μας λυπήθηκα και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά· ποιος ξέρει πόσα επιθετικά και προσβλητικά είχε ακούσει λίγο πριν, στις ιδιαίτερες συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των ισχυρών χωρών και των ισχυρών θεσμών της Ενωσης.

* Οτι όλα είχαν πάει στραβά φαινόταν από τις πρώτες φωτογραφίες που δημοσίευσαν τα sites των εφημερίδων από την Εκτακτη Σύνοδο το μεσημέρι: στη στημένη οικογενειακή σύνθεση που ήθελε να στείλει το μήνυμα περί «πολιτικής συμπαράστασης» της Ενωσης στη χώρα του χρέους των 300 δισεκατομμυρίων, πόζαραν σε πρώτο πλάνο Τρισέ, Μπαρόζο, Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι και στη μέση, αλλά πίσω τους, ο φτωχός συγγενής Γιώργος Παπανδρέου με πικραμένο χαμόγελο. Καμιά σχέση με τον Παπανδρέου του Νταβός που (νόμιζε ότι) έδινε μαθήματα σε οικονομολόγους και δημοσιογράφους.

* Ητοι, παραίσθηση ήταν αυτά που έγραφα πριν 14 ημέρες: « ακούγονται σάλπιγγες- όχι της κατά Ρουμπίνι Doomsday αλλά του ιππικού των παλιών καλών γουέστερν που έφθανε πάντα την κατάλληλη στιγμή για να σώσει τους πολιορκημένους όμορφους πρωταγωνιστές από πολεμοχαρείς φυλές σταφιδιασμένων Ινδιάνων ή άγριες συμμορίες αξύριστων ντεσπεράντος:οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να υπογράφουν τσεκ, υπέρ της Ελλάδος, έτσι λέγεται, ημερολόγιό μου ».


* Οι πρωταγωνιστές δεν θεωρούνται όμορφοι και τσεκ δεν υπάρχει: οι Γερμανοί απαντούν «δώκαμε, δώκαμε», ο Σαρκοζί απλώς βρήκε την ευκαιρία να κάνει ξανά επίδειξη του μεγαλείου του με καλοστημένη παράσταση που ο ίδιος ήταν γενναιόδωρος αυτοκράτορας και ο Παπανδρέου φύλαρχος από παλιά γαλλική αποικία να ζητά προστασία- οι Ινδιάνοι-κερδοσκόποι εξακολουθούν να τριποδίζουν γύρω γύρω από το πολιορκημένο καραβάνι ουρλιάζοντας, πυροβολώντας, τοξεύοντας, βέβαιοι ότι σε λίγο οι άμαξες και οι επιβάτες τους θα είναι στη διάθεσή τους.

* Και πάνω στον χαμό, οι ευφυείς βρήκαν την ευκαιρία να πουν ότι το ζήτημα είναι απλό: αν δωροδοκήσουμε τους Γαλλογερμανούς δίνοντας μερικά δισεκατομμύρια για όπλα, θα μας στηρίξουνκαι θα βγάλουν και οι ευφυείς το κατιτίς τους. Πρόκειται για τους ίδιους ευφυείς που δεκαετίες τώρα κερδίζουν το κατιτίς τους βουλιάζοντας όλο και βαθύτερα τη χώρα.


Το επταήμερο του Διόδωρου
ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΚΥΨΕΛΙΩΤΗΣ
www.tovima.gr


1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Η ΔΙΑΣΩΣΗ
Το ακριβό τίμημα της «στήριξης»

Την Πέμπτη οι εταίροι προσπάθησαν να βρουν μια λεπτή ισορροπία: να στείλουν το μήνυμα ότι με «κάποιον τρόπο» δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει εφόσον προκύψουν και πάλι προβλήματα στην αναχρηματοδότηση του χρέους της τον Απρίλιο.

Αλλά αυτή η διάσωση θα έρθει μόνον αφού εξαντληθεί κάθε προσπάθεια να πεισθούν οι αγορές ότι η Ελλάδα με δικές της δυνάμεις και με κάθε (πρόσθετο) μέσο και μέτρο μπορεί να πετύχει τη δημοσιονομική εξυγίανσή της.

Το αντάλλαγμα για τη «στήριξη» αυτή είναι ιδιαίτερα βαρύ. Η χώρα μπαίνει σε καθεστώς «κηδεμονίας» με εκχώρηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα επιτηρούν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθεροποίησης βασιζόμενοι στην «τεχνογνωσία» του ΔΝΤ.

Η χώρα μας βρίσκεται ήδη στη δυσχερή θέση να είναι αντιμέτωπη με το ΔΝΤ (έστω και με ευρωπαϊκό μανδύα), χωρίς όμως το «ζεστό» χρήμα που προσφέρει στις άλλες χώρες το ΔΝΤ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10236885