Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Αβραμιδης

Η ελληνική γλώσσα

Κύριε διευθυντά

Θέλω να διαμαρτυρηθώ, αν, βεβαίως, μου το επιτρέπετε. Και οφείλω να αποκαλυφτώ. Με ενοχλεί αυτό το «φτ», το οποίο σκοτώνει το «φθ» σε πάρα πολλές λέξεις. Το ίδιο και το «στ», αντί για το «σθ». Και το «χτ», αντί του «χθ». Τα αισθάνομαι διαφορετικά στον ήχο, πιο στρωτά και εύηχα. Ενώ είναι κάπως ξύλινο το να πω αιστάνομαι.

Απειρα τα παραδείγματα. Θα αναφέρω μερικές λέξεις, και παρακαλώ δοκιμάστε και σεις:

Το προφτάνω δεν μου αρέσει. Ούτε το θα εκτροχιαστούν. ΄Η εκείνο το θα επαναπροσδιοριστούν, ή αντιμετωπιστούν, κατασκευαστούν, κατευθυντούν. Θα τα ήθελα με «σθ», που κάποιοι δεν θέλουν να το φανταστούν. Αυτό χρειάζεται σθένος, και όχι στένος.


Η γλώσσα μας είναι ωραία. Και χρειάζεται σθένος για την υπεράσπισή της.

Αθανασιος Β. Αβραμιδης
Καρδιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

(ΠΗΓΗ: news.kathimerini.gr)



ΣΧΕΤΙΚΟ:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Αγαπητή Σταυρούλα,

[...]

Σχετικά με το σχόλιό μου τώρα, προς την Αδελφότητα «Ο Σωτήρ» (για το γλωσσικό στα εκκλησιαστικά), το «tolmhro» όπως πολύ σωστά το αποκάλεσες, δεν έχω να σου πω τίποτε σχετικά με τις απαντήσεις πάνω σε αυτό, διότι τέτοιες δεν υπήρχαν!

Αν θεωρείται απάντηση ότι η Αδελφότητα αυτή μου ζήτησε να μη την ενοχλώ πια με μέηλ, και το ότι τα προσκείμενα σε αυτή φόρουμ με απέκλεισαν από συνομιλητή στο Ίντερνετ!

Με άκουσε όμως (όπως και σε πολλά αλλά θέματα) ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με τον οποίον τότε είχαμε τακτική αλληλογραφία, και προσπάθησε δειλά – δειλά να κάνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, με αποτέλεσμα να πέσουν να τον φάνε κυριολεκτικά οι «Ταλιμπάν», όπως τους αποκάλεσε, των Αδελφοτήτων!

Πώς και δεν χύθηκε αίμα! Πώς και δεν είχαμε δηλαδή νέα «ευαγγελικά»!

Εκείνη την εποχή, έτυχα και σε ένα κήρυγμα του κ. Σωτηρόπουλου (αδελφότητα «Ο Σταυρός») στο οποίο ήταν πυρ και μανία διότι άκουσε λέει κάπου να αποκαλούν τον Χριστό «Γιο» και όχι «Υιό»! Ήμουν ακριβώς μπροστά του, εκεί στην αίθουσα, και δεν κρατήθηκα αλλά τον διέκοψα και τον ρώτησα «Ποια είναι η διάφορα;»! Ξεροκάταπιε, με κοίταξε σαν να έβλεπε φάντασμα, αλλά δεν απάντησε…

http://xairete.blogspot.com/2009/08/blog-post_258.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: