Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Φαίη Σκορδά

Διαβάζω σήμερα:

Η Φαίη Σκορδά σπούδαζε τότε σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας, οπότε αναγκάζεται να επιστρέψει εσπευσμένα Ελλάδα. «Μου τηλεφώνησε η μητέρα μου και μου είπε ότι πέθανε ο παππούς μου, που του είχα τρελή αδυναμία. Οπότε τρομοκρατημένη αρχίζω να ψάχνω τρόπο να επιστρέψω. …Με περίμεναν όλοι σε μια εκκλησία κάτω από το σπίτι μας να αρχίσει το μυστήριο

(Από τη συνέντευξη της σε μηνιαίο περιοδικό)


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Βέβαια, δεν είναι «μυστήριο» η εξόδιος ακολουθία (η κηδεία) αλλά δεν είναι μόνο η τηλεπαρουσιάστρια που κάνει το λάθος αυτό. Το ίδιο μου έλεγε και ένας παπάς ενορίας του Μαραθώνα, ότι δηλαδή η κηδεία είναι ένα από τα 7 μυστήρια της Εκκλησίας μας!


(Από τη φωτογράφιση της στο ίδιο - με τη συνέντευξη της - μηνιαίο περιοδικό)


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι ακολουθία επιτελείται στο χώρο της Εκκλησίας και όχι μόνο αποτελεί μυστήριο. Έτσι, η κηδεία, το μνημόσυνο, η κουρά μοναχού, ο εκκλησιαστικός λόγος κ.ά. αποτελούν μυστήρια της Εκκλησίας.

Απέναντι στον Παπισμό, που δέχεται αυστηρά 7 μυστήρια (τα γνωστά), η Ορθοδοξία έχει πλήθος μυστηρίων. Αυτή είναι και μια επιπλέον διαφορά Ορθοδοξίας και Παπισμού.

Αιρετικός

P. MICHALOPOULOS είπε...

Τα μυστήρια της Εκκλησίας

Eίναι τελετές δια των οποίων ενεργείται αοράτως και μυστικώς δια της χάριτος του Αγίου Πνεύματος η σωτηρία και η υιοθεσία. Τα μυστήρια διετάχθησαν από τον ίδιο τον Σωτήρα.

Ο Ιερός Χρυσόστομος λέγει:

Ο Χριστός δεν μας παρέδωσε τίποτε αισθητό αλλά νοητό. Έτσι και στο βάπτισμα με το νερό, που είναι το αισθητό σημείο, γίνεται το δώρο και είναι νοητό αυτό που συμβαίνει δηλ. η γέννηση και η ανακαίνιση αυτό συμβαίνει, επειδή η ψυχή είναι συνδεδεμένη με το σώμα. Μυστήριον είναι πράγμα ιερόν αισθητόν που έχει μέσα του δύναμη θεία καλυμμένη, με την οποία παρέχει τη σωτηρία και τα μέσα για την σωτηρία.

Τρία είναι τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά των Μυστηρίων :

* η θεία σύσταση,
* η ορατή μορφή και
* η μετάδοση της θείας χάριτος


http://www.gonia.gr/gonia.php?article=180

P. MICHALOPOULOS είπε...

Τα μυστήρια της Εκκλησίας

Η Θεία Ευχαριστεία
Η Ιερωσύνη
Η Μετάνοια
Ο Γάμος
Το Βάπτισμα
Το Ευχέλαιο
Το Χρίσμα

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ

Τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας μας δεν είναι κάτι τυπικό και δευτερεύον. Το Βάπτισμα και το Χρίσμα, η Εξομολόγηση και η Θεία Ευχαριστία, η Ιερωσύνη και ο Γάμος και το Ευχέλαιον είναι ζωντανοί αγωγοί, δηλαδή κανάλια που μας μεταγγίζουν την λυτρωτική και ανεγεννητική Χάρη του Θεού.

Είναι η Θεία Χάρη που απορρέει από τη σωστική θυσία του Χριστού μας, του ενανθρωπήσαντος Υιού του Θεού, ο οποίος αποδέχθηκε χάριν ημών την λυτρωτική θυσία επί του Σταυρού και υπέμεινε τα πάνδεινα για το καλό μας και για την απελευθέρωσή μας από το κακό της αμαρτίας.

Γι' αυτό το λόγο λοιπόν, από άπειρη ευσπλαχνία και συγκατάβαση ο φιλάνθρωπος Λυτρωτής μας (και στη συνέχεια οι Απόστολοι) εσύστησε αυτά τα μυστήρια, με άλλα λόγια τα μέσα που μας παρέχουν την αναγέννηση και μας εισάγουν στην καινούργια ζωή, την εν Χριστώ ζωή.

'Ετσι στην πορεία μας στον χριστιανικό δρόμο δεν είμαστε μόνοι, με τις δικές μας δυνάμεις και με τις πολλές αδυναμίες μας. Αντλούμε βοήθεια και δύναμη από το σταυρικό θάνατο του Κυρίου μας, από την απέραντη υπομονή Του και την απερίγραπτη αγάπη Του.

ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ Δ. ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ποιες είναι εν συντομία οι Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας;

Ιερές Aκολουθίες λέγονται οι τελετές ή οι προσευχές της Εκκλησίας μας, που γίνονται για τη δόξα του Θεού αλλά και για τη δική μας ωφέλεια. Λέγονται Ακολουθίες γιατί όσα γίνονται σε αυτές δεν είναι τυχαία, αλλά ακολουθούν ένα ορισμένο τρόπο και γίνονται σε ορισμένο χρόνο.

Με τις Ιερές Ακολουθίες υμνούμε τον Θεό και δεχόμαστε την χάρη Του. Γι΄ αυτό και συμμετέχουμε σε αυτές με ευλάβεια, προσοχή και προσευχή !

Έχουμε Ιερές Ακολουθίες:

α) τις τακτικές και
β) τις έκτακτες.

Τακτικές λέγονται οι Ακολουθίες που γίνονται σε ορισμένο χρόνο και αποβλέπουν, συνήθως, να προετοιμάσουν τους πιστούς για τη Θεία Λειτουργία. Αυτές είναι ο Εσπερινός, το Μεσονυκτικό, ο Όρθρος, και οι Ώρες.

Μαζί με όλες αυτές τις τακτικές ιερές Ακολουθίες που προαναφέραμε, υπάρχουν στη λατρεία της Εκκλησίας μας και οι έκτακτες.

Έκτακτες ονομάζονται οι Ακολουθίες που γίνονται σε ειδικές περιστάσεις ή όταν το ζητήσουν οι πιστοί.

Αυτές είναι:

τα ιερά Μυστήρια, τα Εγκαίνια του Ναού, οι Παρακλητικοί Κανόνες, ο μικρός η μεγάλος Αγιασμός, η νεκρώσιμος Ακολουθία, αλλά και ένα ακόμα πλήθος περιστασιακών ακολουθιών.


orthodox-answers.blogspot.com

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ανώνυμος - Αιρετικός, είπε...

http://xairete.blogspot.com/2009/12/blog-post_6569.html