Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Κάτια Γιαννακοπούλου - Άνθιμος Ελευθεριάδης

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Θυμόμαστε το φόνο του Αρχιμανδρίτη Άνθιμου Ελευθεριάδη, από την Κάτια Γιαννακοπούλου;

http://www.espressonews.gr/files/ArticlePhotos/20090917/thumbs/kgian1_200x200.jpg
Οριστική είναι πλέον η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβάλλει το εφετείο Αθηνών, στην Κάτια Γιαννακοπούλου, για την δολοφονία του αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Γιαννακοπούλου κατά της απόφασης του Εφετείου.

Πρωτοδίκως η κατηγορουμένη είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών καθώς το δικαστήριο είχε κρίνει ανάρμοστη την συμπεριφορά του αρχιμανδρίτη, στοιχείο που λειτούργησε αρχικά ως ελαφρυντικό για την Γιαννακοπούλου.

(www.skai.gr. 25/11/2003)


«Πρωινό της 22ας Ιουλίου του 1997. Ο ήλιος καίει το τσιμέντο των πολυκατοικιών της Νέας Σμύρνης. Είναι ακόμα νωρίς, μόλις 10.00, αλλά ο καύσωνας έχει αρχίσει για τα καλά. Μια περίεργη γυναίκα που οδηγεί ένα σκούρο μπλε Sουzοuκι παρκάρει ανάποδα στον μονόδρομο της οδού Φιλαδέλφειας. Κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και στήνεται έξω από το νούμερο 8. Φοράει μαύρα δερμάτινα ρούχα, γυαλιά ηλίου, περούκα, ένα καπελάκι και κρατάει μια τσάντα φουσκωμένη στη μια της άκρη. Στις 10.30 ακριβώς οι μηχανικοί του διπλανού συνεργείου δεν αργούν να καταλάβουν ότι η παράξενη γυναίκα δεν είχε ραντεβού με κανέναν, αλλά είχε πάει εκεί για να σκοτώσει. Ακούγονται οκτώ πυροβολισμοί. Ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ελευθεριάδης σωριάζεται νεκρός στην άσφαλτο τη στιγμή που πάει να πατήσει το ένα του πόδι στο μαύρο τζιπ. Η γυναίκα που κρύβει το πιστόλι των 7.65 στην τσάντα της και το βάζει στα πόδια είναι 42 ετών και λέγεται Αικατερίνη Γιαννακοπούλου. Κάτοικος στην οδό Κέκροπος 43, στην Καλλιθέα. Όταν αργότερα συλλαμβάνεται και ομολογεί τη δολοφονία, η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι μια συνηθισμένη γυναίκα της διπλανής πόρτας πάτησε την κόκκινη γραμμή, ξεπέρασε το όριο και πνίγηκε στο πάθος και στην αδυναμία της.»

Δώδεκα χρόνια πίσω μας πήγε ο κ. Στέφανος Χίος με το ρεπορτάζ του (χτες 10/2/2009) στην Εσπρέσο, για αυτό το «έγκλημα πάθους» από μια
42χρονη γυναίκα που έφτασε στο φόνο του… «επίγειου θεού της», όπως είχε αποκαλέσει τον ρασοφόρο 60χρονο εραστή της - η Γιαννακοπούλου - στο ακροατήριο, ενώπιον του εμβρόντητου συζύγου της.

Η επικαιρότητα, έγκειται στο ότι υπάρχουν φήμες ότι θα της δοθεί χάρη και έτσι ίσως να αποφυλακιστεί…

Χάρη, διότι ο άνθρωπος που σκότωσε ήταν ο εξομολόγος της (στην Παναγίτσα, στο Παλαιό Φάληρο), ήταν ο άνθρωπος που του έδινε τα χρήματα της (έτσι δεν είναι κ. Χίο;) και που άρχισε ερωτικές σχέσεις μαζί της, αλλά μετά την περιφρονούσε (αν θυμάμαι καλά).


Η επικαιρότητα, έγκειται ακόμα και στο ότι ο αδελφός του αρχιμανδρίτη (58χρονος επιχειρηματίας) αντέδρασε έντονα στη φήμη για αποφυλάκιση:

«Δεν θα το επιτρέψω ποτέ», «θέλω να σαπίσει στη φυλακή», είπε στον κ. Χίο, με θολωμένο μάτι…

...«κοιτάζοντας στον τοίχο του σπιτιού του τη φωτογραφία του μακαρίτη που ετοιμαζόταν να γίνει δεσπότης»!!!..

Να προσθέσω: Και άξιος δεσπότης μάλιστα, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αδελφός του σκοτωμένου αρχιμανδρίτη είπε χτες στον κ. Χίο, και τα εξής:

«Ο αδελφός μου δεν ήταν αδερφή, ήταν άντρας. Αλλά οπωσδήποτε κάθε άνθρωπος έχει αδυναμίες.»




Στην εκδίκαση της υπόθεσης της Κάτιας Γιαννακοπούλου, δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν ότι είναι μια κλασσική περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης. Η δράστης, θρησκόληπτη νοικοκυρά, με προσωπικά προβλήματα, βρισκόμενη σε αδιέξοδο αναζητά καταφύγιο στην εκκλησία. Το θύμα, αρχιμανδρίτης, ψηλά στην ιεραρχία της εκκλησίας παίζει το ρόλο του πνευματικού πατέρα. Στη μεταξύ τους σχέση που δημιουργείται στο χώρο κάποιου ναού, ο αρχιμανδρίτης έχει κυρίαρχη θέση την οποία και εκμεταλλεύεται.

Η Κάτια Γιαννακοπούλου έπεσε θύμα συναισθηματικής, ερωτικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ακόμα και οικονομικά την εκμεταλλευόταν ο καπάτσος ιερέας. Φημολογείται ότι της είχε φάει περί τα 27 εκατομμύρια δραχμές.

Ο όρος «ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος» που είχε χρησιμοποιηθεί πρωτόδικα για να περιγράψει το ελαφρυντικό της Κάτιας, είναι πολύ ήπιος και δεν περιγράφει σωστά τη βαρύτητα της κατάστασης.

Μιλάμε για σεξουαλική παρενόχληση, κάτι σα βιασμό δηλαδή.

Να συμπληρώσω ότι η δίκη της Κάτιας Γιαννακοπούλου είναι μια κλασσική δίκη υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης και η ελληνική δικαιοσύνη (επέβαλε ισόβια) φάνηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Επίσης, τώρα που αποκαλύφθηκαν οι διασυνδέσεις ιερέων με δικαστικούς λειτουργούς, και μάθαμε όλοι πως δίκαζαν τα δικαστήρια τις υποθέσεις που αφορούσαν σε παπάδες, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο δίκαιη ήταν η δίκη της Κάτιας Γιαννακοπούλου.

Το ΕΠΣΕ και οι γυναικείες οργανώσεις τι λένε γι’ αυτά;

(Αthens.indymedia.org.Wednesday February 23 2005)

Δεκάδες κασέτες με μαγνητοφωνημένες ερωτικές συνομιλίες του αρχιμανδρίτη Άνθιμου Ελευθεριάδη και της 42χρονης Κάτιας Γιαννακοπούλου έχει στα χέρια του ο ανακριτής κ. Κων. Γκανιάτσος, που αποκαλύπτουν ποια ήταν η πραγματική σχέση θύτη και θύματος.

Από τις συνομιλίες τους, αυτήκοος μάρτυρας των οποίων έγινε και ο ανακριτής, προκύπτει το συναισθηματικό δέσιμο, αλλά και το πάθος των δύο πρωταγωνιστών αυτής της ολέθριας, όπως αποδείχθηκε, σχέσης.

Η Γιαννακοπούλου, που παρέδωσε τις επίμαχες μαγνητοφωνημένες συνομιλίες στον ανακριτή, εξεταζόμενη στο στάδιο της προανάκρισης, στην Ασφάλεια, αναφέρθηκε λεπτομερώς στη σχέση της με τον πατέρα Άνθιμο, όπως τον αποκαλεί, αλλά και στις οικονομικές συναλλαγές που είχαν. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, κατά τη διάρκεια της σχέσης τους είχε δώσει στον αρχιμανδρίτη συνολικά 27.500.000 δραχμές.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Θυμάται και αναφέρει χαρακτηριστικά στους αξιωματικούς της Ασφάλειας ότι πριν από μερικά χρόνια ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ελευθεριάδης τής είχε πει πως είδε ένα όραμα. Πήγε στον ύπνο του η Παναγία ­ συνεχίζει στην απολογία της η κατηγορουμένη ­ και του ζήτησε να φροντίσει για την κατασκευή ενός μεγάλου εκκλησιαστικού έργου. Εκείνος φέρεται να απάντησε: «Δεν έχω Παρθένα μου λεφτά». Και τότε ­ κατά τα λεγόμενα πάντα της Γιαννακοπούλου ­ ο πατέρας Άνθιμος έλαβε την εξής απάντηση: «Θα σε βοηθήσει η Κάτια».

Και η Κάτια, όπως λέει, πραγματικά τον βοήθησε, όταν της αποκάλυψε το όραμά του. Του έδωσε 7.000.000 δραχμές. Και δεν ήταν ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία φορά. Συνέχισε, μάλιστα, να τον συνδράμει οικονομικά. Όταν εκείνος εγκαταστάθηκε στο σπίτι του, στη Νέα Σμύρνη, του αγόρασε με δικά της χρήματα τα έπιπλα και εξακολουθούσε να πληρώνει κάποιες οφειλές του.

(ΤΑ ΝΕΑ. 29 Ιουλίου 1997)

Ισόβια στην Κ. Γιαννακοπούλου

Σε ισόβια κάθειρξη (από 20 χρόνια, που ήταν η πρωτόδικη ποινή της) καταδικάστηκε χτες από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η 46χρονη Κατερίνα Γιαννακοπούλου για το φόνο του αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη, 60 χρόνων, στις 22-7-1997, έξω από το σπίτι του στη Νέα Σμύρνη. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στην κατηγορουμένη κανένα από τα τρία ελαφρυντικά που πρότεινε ο εισαγγελέας.

(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001)


«Ολα ξεκίνησαν από την εξομολόγηση»

Με τη φράση «Kύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού ελέησον τη δούλη σου την ανάξια και αμαρτωλή και ανάπαυσε την ψυχή του πατρός Ανθίμου», η Kάτια Γιαννακοπούλου έκλεισε το πρώτο μέρος της απολογίας της ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, όπου δικάζεται για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη. Η απολογία της κράτησε χθες τέσσερις ώρες και συνεχίζεται σήμερα. Η ίδια, άλλοτε ψύχραιμη και άλλοτε κλαίγοντας με χειμαρρώδη λόγο περιέγραψε στους δικαστές, τους ενόρκους και τον εισαγγελέα πώς γνώρισε τον αρχιμανδρίτη, ενώ είχε πάει για εξομολόγηση, πώς συνήψε ερωτικό δεσμό μαζί του και πώς στη συνέχεια εκείνος αντί για το αρχικό πάθος άρχισε να της δείχνει αδιαφορία.

H KAΘHMEPINH. 9/11/2001





Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

Κάτια Γιαννακοπούλου,: "Πρόεδρε βγάλε με από τη φυλακή"

http://www.espressonews.gr/files/ArticlePhotos/20090917/thumbs/kgian1_200x200.jpg
Η νέα τροπή στο πολύκροτο θρίλερ της δολοφονίας του αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη πρόκειται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Η γυναίκα που οπλισμένη με ένα πιστόλι έστησε καρτέρι θανάτου και εκτέλεσε τον 59χρονο αρχιμανδρίτη, η ισοβίτισσα Κάτια Γιαννακοπούλου εντός των επόμενων ημερών προσανατολίζεται να ζητήσει αίτηση χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο συνήγορος υπεράσπισής της, προκειμένου να της χαριστεί το υπόλοιπο της ποινής της, θα καταθέσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης το σχετικό αίτημα με το οποίο η ισοβίτισσα για την εν ψυχρώ δολοφονία του αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη, Κάτια Γιαννακοπούλου, ευελπιστεί αρχικά να βρει στο Συμβούλιο Χαρίτων γόνιμο έδαφος που θα την οδηγήσει στην ελευθερία της.

(Σήμερα, στην Εσπρέσο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: