Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Kιτρινισμός του λευκού

Κύριε διευθυντά

Μπροστά από την κάλπη, ο κάθε πολίτης τίθεται ενώπιον του διλήμματος ή θα ψηφίσει τεχνικά, προσμετρώντας δηλαδή τις πρακτικές συνέπειες της ψήφου του (π.χ. ψηφίζω τον Α για να μην βγει ο Β), ή κατά συνείδηση, δηλαδή ψηφίζοντας τον σχηματισμό που αντανακλά την πολιτική του ταυτότητα. Σε αυτό το δίλημμα πάντοτε επέλεγα τη δεύτερη ατραπό ψηφίζοντας λευκό, θεωρώντας ότι από τους υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς κανείς δεν αντανακλά τις πολιτικές μου θέσεις και ιδέες.

Χάριν, όμως, στον εκλογικό νόμο και δη στο α. 1 του Ν 3434/2006, κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα. Δηλαδή, όχι μόνο καταστρατηγείται το Σύνταγμα και η πολιτική μας ελευθερία, αλλά και η κοινή λογική. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατη απόφασή του (ΣτΕ 117/2008) στήριξε τον ανωτέρω παραλογισμό. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αντιμετώπιση είναι ανεκτική, λέγοντας πως η προσμέτρηση των λευκών στα έγκυρα εναπόκειται στην κρίση των κρατών - μελών.

Η ανωτέρω διάταξη νιώθω ότι με προσβάλλει βαθύτατα. Μπαίνω στο δίλημμα που προανέφερα, σκέπτομαι και αποφασίζω. Επειτα χρησιμοποιώ το λευκό ψηφοδέλτιο που μου παρέχεται στο εκλογικό κέντρο σαν μέσο άσκησης του ύψιστου πολιτικού μου δικαιώματος και υποχρέωσης. Και όλο αυτό όχι μόνο ακυρώνεται, αλλά εκ του αποτελέσματος ευνοεί το πρώτο κόμμα και την αυτοδυναμία του.

Η παραβίαση της πολιτικής ελευθερίας αυτών που ρίχνουν λευκό δεν συνίσταται μόνο στην ακύρωση της ψήφου τους, αλλά και στον ύπουλο κομματικό κιτρινισμό της κατά τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου, όπως επίσης και στον δραστικό περιορισμό των αναποφάσιστων, για τους οποίους αποφασίζει η σχετική πλειοψηφία. Πέραν αυτού, ούτε καν η συμβολική σημασία της λευκής ψήφου δεν μένει άθικτη, καθώς κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συγχέεται με τα άκυρα, δηλαδή με την πολιτική ποιότητα όλων αυτών που είτε από ηλιθιότητα είτε από απροσεξία ή απλά για πλάκα ρίχνουν άκυρα ψηφοδέλτια.

Εν τέλει, και να θες να τιμωρήσεις διά της ψήφου σου το κομματικό αυτό σύστημα, δεν μπορείς να το κάνεις. Το κομματικό σύστημα δεν επιτρέπει αντιπάλους, παρά μόνο εσωτερικούς.

Αντωνης Πιτσιος - Δικηγόρος

H KAΘHMEPINH

Δεν υπάρχουν σχόλια: