Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Εκείνοι που επέλεξαν τον Θεόφιλο για τον θρόνο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων...

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΟΥ -ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ- ΕΓΙΝΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ

Ξεπούλησε τα «φιλέτα» του Πατριαρχείου σε Ισραηλινούς!

Ενοικίασε τις εκτάσεις σε εβραϊκή εταιρεία για... 99 χρόνια

Γύρευε τι άλλο θα ακολουθήσει


Εκείνοι που επέλεξαν τον Θεόφιλο για τον θρόνο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων με το πρόσχημα ότι θα προστατεύσει την περιουσία του Πατριαρχείου και δεν θα συνεχιστεί το ξεπούλημά της στο Ισραήλ, επεκτείνοντας έτσι τα εδάφη του, αποδείχθηκε ότι ήταν εκτός πραγματικότητας ή ο κ. Θεόφιλος εξυπηρετούσε τα δικά του συμφέροντα. Και ξανάρχισαν αυτά που υποτίθεται ότι ο νέος Πατριάρχης θα απέτρεπε.

Ξεπουλούν κυριολεκτικά εκτάσεις του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα στους Ισραηλινούς για να κατασκευάσουν σπίτια για τους εποίκους ή ξενοδοχεία! Με βάση το συμβόλαιο παραχώρησης τα... ενοικίασε σε ισραηλινή εταιρεία για 99 χρόνια!

Το 2007 η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιορδανίας να άρει την αναγνώριση του Θεόφιλου επειδή δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι της κυβέρνησης μετά την εκλογή του ως Πατριάρχη Ιεροσολύμων, καθώς και η φημολογία για ανάμειξή του σε μια σειρά συναλλαγών με ακίνητα του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα ανάγκασαν τον βασιλικό ξάδερφο, πρίγκιπα Γάζι, βασικό παράγοντα καθορισμού των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων της Ιορδανίας, να απαιτήσει και συνάμα να προειδοποιήσει τον Πατριάρχη να μη δώσει ούτε ένα κομμάτι γης από την περιουσία που διαθέτει το Πατριαρχείο, κυρίως στην Παλαιά Πόλη.

«Είναι ένα πολιτικό ζήτημα και, επειδή είμαστε υπεύθυνοι για τα συμφέροντα των αράβων ορθοδόξων χριστιανών, θέλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Η Αθήνα, η οποία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης (η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε συναντήσεις με τους ομολόγους της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής στις Βρυξέλλες, ενώ με την ισραηλινή πλευρά είχε διαβουλεύσεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Χάρης Ροκανάς), κατόρθωσε να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να επανακάμψει ο Θεόφιλος στον πατριαρχικό θρόνο.

Ωστόσο, η πρόσφατη αποκάλυψη από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι ο Θεόφιλος συμφώνησε με εβραϊκή εταιρεία κατασκευών, η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί εμπορικά για 99 χρόνια τρεις εκτάσεις του Πατριαρχείου (43,17 και 11 στρέμματα αντίστοιχα) στη νότια Ιερουσαλήμ, προκάλεσε οργή στην αραβική κοινή γνώμη και έντονη δυσφορία στα βασιλικά ανάκτορα στο Αμάν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο συμβόλαιο (αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του «Π»), οι ιδιοκτησίες του Πατριαρχείου δεν είναι χαρακτηρισμένες για οικοδόμηση και ο κατασκευαστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις (!) ώστε ο κανονισμός σχεδίου πόλεως για τις εκτάσεις να αλλάξει (άρθρο 3.2 του συμβολαίου), ενώ το Πατριαρχείο υποχρεούται να συμμετάσχει και να υπογράψει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την αλλαγή χρήσης της γης (άρθρο 3.3).

Ο κατασκευαστής υποχρεούται να παρουσιάσει τα σχέδια ανέγερσης στην Πολεοδομία των Ιεροσολύμων εντός 12 μηνών από την ημερομηνία της υπογραφής αυτής της συμφωνίας, ενώ έχει το δικαίωμα να καθυστερήσει τη συμφωνημένη ημερομηνία κατά 6 μήνες (συνολικά 18 μήνες). Η αποπεράτωση του έργου θα πρέπει να γίνει μέχρι και όχι αργότερα από τις 31/12/2014 (άρθρο 5.1).

Το Πατριαρχείο, από τη μεριά του, δεσμεύεται να νοικιάσει τις εκτάσεις στον εργολάβο για 99 χρόνια (άρθρο 5.2). Ως αντιπαροχή θα πάρει 100 κατοικίες (άρθρο 6.1), κατά το δυνατόν συγκεντρωμένες (άρθρο 8.2).

Σε περίπτωση που εκδοθεί άδεια για χτίσιμο ξενοδοχείου (όπως αναφέρεται στην παράγραφο, δεν υπάρχει υποχρέωση του εργολάβου να σχεδιάσει ή να χτίσει ξενοδοχείο), το Πατριαρχείο θα λάβει 20% των καθαρών κερδών (άρθρο 6.3).

Αξίζει να σημειωθεί πως η επικύρωση της συμφωνίας από τα συμβαλλόμενα μέρη πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου 2009, τη στιγμή που σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα (αρχές Μαρτίου) το υπουργείο Οικισμού του Ισραήλ είχε εξαγγείλει έναν ευρύ εποικισμό στη Δυτική Όχθη, με σκοπό τον διπλασιασμό των εποίκων στην περιοχή, παρά την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Το σχέδιο προβλέπει την οικοδόμηση 73.000 κατοικιών, ώστε να στεγαστούν περίπου 280.000 άνθρωποι.

Ο Θεόφιλος, όταν παραχωρούσε τα «φιλέτα» της πατριαρχικής περιουσίας, δεν το γνώριζε αυτό; Ή μήπως δεν ξέρει πως η ταχεία επέκταση των εβραϊκών οικισμών μέσα και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μαζί με τη χρήση του «φράκτη διαχωρισμού», του τείχους που απομονώνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τη Δυτική Όχθη, ακυρώνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον στόχο δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους;

Αυτονόητο ήταν, όταν πρόσφατα (7 Σεπτεμβρίου) η κυβέρνηση Νετανιάχου έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή 366 νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης (παρότι κάτι τέτοιο έχει κηρυχθεί παράνομο από τη διεθνή κοινότητα), με σκοπό να εγκρίνει σύντομα και νέες άδειες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κατοικιών που πρόκειται να κατασκευαστούν στους παραπάνω εβραϊκούς οικισμούς σε 450, οι Άραβες να δημοσιοποιήσουν τη συμφωνία του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη γης στα Ιεροσόλυμα, που είναι το Πατριαρχείο, με εβραϊκών συμφερόντων τεχνική εταιρεία.

Η άμεση και εσπευσμένη μετάβαση του αιφνιδιασμένου-έκπληκτου Θεόφιλου για κατ' ιδίαν συναντήσεις με αξιωματούχους του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας δικαιολογήθηκε από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ως αναγκαία πρωτοβουλία για να μην παρεκκλίνει η κατάσταση σε βάρος του. Και πώς να μην εκτραπεί άλλωστε, αφού μας υπενθύμισαν ότι την αλλαγή στάσης της ιορδανικής κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2007 την προκάλεσαν και δύο επιστολές που έστειλε ο Θεόφιλος στον πρωθυπουργό της Ιορδανίας Μασούφ Αλ Μπακίτ, με τις οποίες διαβεβαίωνε τη δέσμευσή του στον νόμο του 1958, ο οποίος προβλέπει την απαγόρευση πώλησης της περιουσίας του Πατριαρχείου και κυρίως των εκτάσεων γης που του ανήκουν;

Μέσα σ' αυτό το κλίμα είναι πασιφανές ότι η διαρροή του συμβολαίου υποβιβάζει και ευτελίζει το κύρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για λόγους που δεν σχετίζονται με την ύπαρξη και την αποστολή του.

Στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον, ο εκπρόσωπος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας, αντί να επιδράσει κατευναστικά και αμερόληπτα στις σκληρές αντιπαραθέσεις της περιοχής, έγινε μέσο ανατροπής της σταθερότητας του status quo.

Θα κατάλαβε άραγε πως η συγκεκριμένη αποκάλυψη έχει βαθύτατο πολιτικό υπόστρωμα γιατί αφορά την εξασφάλιση πλεονεκτημάτων που θα ευνοούσαν στην προκειμένη περίπτωση τους Ισραηλινούς σε μια μελλοντική διευθέτηση της εδαφικής διάστασης του μεσανατολικού προβλήματος;

Επιπλέον, η μακροχρόνια ενοικίαση εδαφών στο Ισραήλ προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί οικισμούς εποίκων έρχεται σε αντίθεση με το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που συνέλαβαν, σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που προβλέπει επανέναρξη των ισραηλινοπαλαιστινιακών συνομιλιών προς το τέλος του μήνα και με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους να τίθεται σε δύο χρόνια από τώρα.

Τη στιγμή μάλιστα που ο βασικότερος όρος των Παλαιστινίων για επιστροφή στις συνομιλίες είναι το «πάγωμα» των εβραϊκών οικισμών.

Αναμφισβήτητα οι δοσοληψίες του Θεόφιλου προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία όχι μόνο στην Ελλάδα ή στο αραβικό ποίμνιό του, αλλά και στην ίδια την υπόθεση της ειρήνης. Δυστυχώς, εκείνο που ύστερα από τέσσερα χρόνια εξουσίας αποδεικνύεται είναι ότι ο Θεόφιλος δεν είναι αυτό που αρχικά εμφανιζόταν.

Το μοναχικό τάγμα των «Σπουδαίων» τού εμπιστεύθηκε παμψηφεί τη διαποίμανση των ορθοδόξων χριστιανών των Αγίων Τόπων και την προάσπιση της ορθόδοξης πίστης, και εκείνος το μόνο που κάνει είναι να επιδίδεται σε μικροπολιτικά τερτίπια, που αφήνουν πολλά περιθώρια για την περαιτέρω υπονόμευση και την αποδυνάμωση του παλαίφατου Πατριαρχείου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 20/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: