Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Παναγία – λατρεία – ειδωλολατρία

Γιάννης Παρασκευόπουλος:

"Ας προειδοποιούν οι ορθόδοξοι θεολόγοι ότι το δόγμα δεν αναγνωρίζει την Παναγία ως θεότητα αλλά απλώς ως υπεραγία και ότι δεν πρέπει να προσκυνάται και να λογίζεται ως κάτι περισσότερο από μία θνητή, ξεχωριστή και εκλεκτή βέβαια διά χειρός Κυρίου, θνητή...

...παρ' όλα αυτά, η λαϊκή αντίληψη της προσδίδει θεϊκές ιδιότητες και η λατρεία της τείνει να πάρει ώς και ειδωλολατρικές διαστάσεις..."

(Ελευθεροτυπία)



Τυπολατρία είναι το να ποδοπατιόμαστε για να προσκυνήσουμε μια θαυματουργή (;) εικόνα, αντί να προσκυνούμε τιμητικά προς το πρόσωπο που απεικονίζει την κάθε ιερή εικόνα της Εκκλησίας μας.

Τυπολατρία είναι η συνήθεια με τα τάματα. Είναι και ασέβεια αυτό που γίνεται, το να «στολίζεται» δηλαδή η εικόνα (π.χ. της Παναγίας), με χρυσαφικά και διάφορα μπιχλιμπίδια. Το ίδιο τυπολατρία είναι και ο «θρησκευτικός τουρισμός», η εναγώνια τάση μετάβασης των προσκυνητών, πότε εδώ και πότε εκεί νομίζοντας πως έτσι αυτόματα (σαν με μαγικό τρόπο), αγιάζονται.

http://agiografika.blogspot.com/2008/07/blog-post_5412.html




ΣΧΕΤΙΚΟ:
Διάλογοι, σε ιστοσελίδα του Χριστόδουλου.

http://leipsana.blogspot.com/2008/07/blog-post_7539.html

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
Σίγουρα εθελοτυφλούμε, όταν λέμε ότι «λατρεύουμε» (σαν... «θεόν μετά τον θεό»!) την Παναγία...

Όταν ειδωλοποιούμε μια εικόνα της, σκεπασμένη με... χάντρες, λίρες, δαχτυλίδια κλπ, και πιστεύουμε ότι αυτή (ένα μαύρο από τα χρόνια ξύλο, καρβουνιασμένο, μια άμορφη μουτζούρα επιχρυσωμένη) είναι η θαυματουργή, και όχι η ίδια η Παναγία που εικονίζεται σε κάθε εικόνα της...

«...Εθελοτυφλούμε μάλλον!» ... Όταν ένας μητροπολίτης κλαίει και οδύρεται μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης, και δηλώνει ότι... «του κλέψανε την Παναγία του», ότι... «του κλέψανε την ελπίδα» (του παγκαριού του;) οι ληστές, και κινητοποιεί ένα ολόκληρο κράτος για την ανεύρεσή της παρά το ότι θεωρείται... «θαυματουργή», και θα μπορούσε να επιστρέψει μόνη της...

...Εθελοτυφλούμε - Εθελοτυφλούμε!..

...«Βοηθήστε στραβοί» (όσοι ανήμποροι) «τον ανοιχτομάτη» (του εκκλησιαστικού μπεζαχτά)... «Βοήθαμε φτωχέ» λαέ - ποίμνιο, εμένα τον χρυσοστόλιστο «ποιμένα» σου για... «να μη σου μοιάσω!»...

ΑΜΗΗΗΗΗΝ..."
http://leipsana.blogspot.com/2008/07/blog-post_7539.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Μιχαλόπουλε καλημέρα.
Με το σημείωμα μου αυτό θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι τρεις μέρες πριν, το makelio.blogspot.com αναδημοσίευσε σχετικό άρθρο του ran.ta.r., με τίτλο: Ο Άρχοντας της Ζακύνθου. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές του εκεί δεσπότη οι οποίες δεν είναι και τόσο χριστιανικές. Η απορία είναι ότι τα ελληνικά ΜΜΕ απέφυγαν να πάρουν θέση η απλά να αναδημοσιεύσουν το άρθρο. Πιστεύω να το βρείτε ενδιαφέρον.
Με εκτίμηση,
Παντελής Βασδέκης, Ed. D.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Αγαπητέ κ. Παντελή Βασδέκη, χαίρετε!

Πήγα στο ιστολόγιο που αναφέρετε, αλλά δεν μπόρεσα να το βρω το θέμα, αυτό, για τον Ζακύνθου. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν, να μας δίνατε το σχετικό λινκ, αν μπορείτε.

Στο μεταξύ, αν θέλετε, ακολουθείστε την ετικέτα μας για τον συγκεκριμένο μητροπολίτη, την ετικέτα «Χρυσόστομος» και διαβάστε τις αναρτήσεις που έχουμε γι αυτόν εδώ, στο δικό μας το ιστολόγιο (το «χαίρετε»)

Φιλικότατα,
Παναγιώτης