Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Καραγκιοζιλίκια Ψωμιάδη (και Σια), στην Τουρκία!


«Παράκληση» – πρόκληση Ψωμιάδη (και Σια), στην Τραπεζούντα, στην Τουρκία!


Πού πήγαν να γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου ο Ψωμιάδης και ο Παπαθεμελής;

Μήπως σε κάποιο ναό της Ελλάδας; Όχι, όχι! Στην Τουρκία πήγαν… Και όχι σε κάποιο ναό, αλλά σε… Μουσείο! Διότι σαν Μουσείο λειτουργεί σήμερα ο χώρος που ήταν παλιά το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.
Μαζεύτηκαν λοιπόν εκεί, σαν τσούρμο, αφού μαζί τους ήταν ο Ρώσος βουλευτής Ιβάν Σαββίδης και Έλληνες και Ρώσοι ορθόδοξοι ιερείς, και κάποιοι άλλοι… Μαζεύτηκαν, έξω από το μουσείο, σε κοινή θέα τουριστών και περαστικών, και έστησαν το θέατρο τους… Να τι έγινε:Όπως επιβάλλει ο τουρκικός νόμος, οι ορθόδοξοι ιερείς (του τσούρμου του Ψωμιάδη – επισκέπτες του Μουσείου) φορούσαν πολιτικά ενδύματα και όχι άμφια…
Και ξαφνικά, αρχίζοντας την προσχεδιασμένη – κακόγουστα σκηνοθετημένη παράσταση, ένας Έλληνας ιερέας φόρεσε ράσο και πετραχήλι… Αμέσως, με μαέστρο τον Ψωμιάδη (στημένο στο κέντρο του τσούρμου – όλοι επάνω σε ένα βάθρο) άρχισαν όλοι να ψέλνουν… Να παριστάνουν ότι κάνουν τάχα παράκληση (του δρόμου) στην Παναγία τη… Σουμελιώτισσα!!!..

Άναψαν και κεριά και λιβάνια, ύψωσαν εικονίσματα, και περίμεναν (τα κουσταβάκια) να δουν αν θα έχει ανταπόκριση – αντίδραση, η «παράκληση» – πρόκληση τους, αυτή…
Πράγματι, πλησίασε τον επί σκηνής θίασο η Τουρκάλα διευθύντρια του Μουσείου και (από κάτω αυτή, από πάνω ο Ψωμιάδης με το μπουλούκι του) μιλώντας τους ήρεμα και πολιτισμένα στα αγγλικά, τους εξηγούσε ότι ο χώρος αυτός δεν είναι χώρος λατρείας, και σόου, και ότι πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά τα καραγκιοζλίκια τους…Ο ιερέας, συμμορφώθηκε αμέσως, σταμάτησε, και έβγαλε το πετραχήλι!

Ο Ψωμιάδης όμως (για τον οποίον η προκληθείσα και αναμενόμενη αυτή παρέμβαση ήταν βούτυρο στο ψωμί του) έβγαλε γλώσσα στην υπεύθυνη του χώρου, άρχισε τις ρητορείες με μεταφραστή στα τούρκικα, και στη συνέχεια άρχισε να διευθύνει το τσούρμο του στο να ψάλλουν το «τη Υπερμάχω», και να άδουν τον Εθνικό Ύμνο!..

Γιατί;
…Για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και την προσέλκυση, και, των τουριστών, και όχι μόνο! Την προσέλκυση των φωτογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων, προκειμένου να απαθανατίσουν τα... δρώμενα στο μικρό αυτό θεατράκι του δρόμου που η διαρκής φαιδρότητα του ανθρώπου αυτού έστησε!Ντροπή, λοιπόν, σε όλα τα μέλη του Καραγκιόζ-Μπερντέ, αυτού: Και, στον πρωταγωνιστή Ψωμιάδη, και, στον συμπρωταγωνιστή Παπαθεμελή, και, στους κομπάρσους λαϊκούς και κληρικούς…Ντροπή σε όλους αυτούς, ντροπή, και πάλι ντροπή!!!..

5 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Τι κερδίσατε άραγε, σε ψήφους, κ. Παπαθεμελή; Εσείς, κ. Ψωμιάδη; Τι πολιτικό κέρδος είχε και αυτός που διοργάνωσε και χρηματοδότησε όλο αυτό το πανηγύρι, ο συντονιστής της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτής της κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιβάν Σαββίδης;

Όπως μαθαίνουμε από την Καθημερινή, περίπου τρεις χιλιάδες ήταν οι εκδρομείς που έφτασαν στον Πόντο.

Αριβάρισαν με κάθε μέσο - αεροπλάνα, καράβια, λεωφορεία - από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ελλάδας…

Λάβαρο της εξόρμησης τους, όταν μια εικόνα, πιστό αντίγραφο εκείνης που φυλάσσεται στην Παναγία τη Σουμελά, στο Βέρμιο, την οποία εικόνα ο Ιβάν Σαββίδης την είχε παραλάβει από τα χέρια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, την προηγούμενη ημέρα της εξόρμησης του στην Τουρκία…

Από το ίδιο ρεπορτάζ της Καθημερινής, μαθαίνουμε ότι:

1. Η διευθύντρια του μουσείου της Παναγίας Σουμελά (μ’ αυτόν το χαρακτήρα λειτουργεί σήμερα η Μονή), λέγεται Νιλγκούν Γιλμαζέρ.

2. Οι παπάδες μας, είχαν ενημερωθεί από το αεροδρόμιο, από τις τοπικές αρχές, ότι μόνο πολιτικά ενδύματα επιτρέπεται να φορούν.

3. Αυτός που επιχείρησε να κάνει την «παράκληση» επί τόπου έξω από το Μουσείο (φορώντας εκεί ράσο και πετραχήλι), είναι ο ιερέας του Πατριαρχείου π. Βησσαρίων Κομζιάς.

4. Κατά την άνοδο προς το μοναστήρι – μουσείο, επικεφαλής της πομπής, ήταν ο Ιβάν Σαββίδης, με το σύμβολο του δικέφαλου αετού στη γραβάτα και τη ρωσική σημαία στο πέτο του σακακιού του.

5. Πριν αρχίσει η ανάβαση, εκεί στους πρόποδες του μονοπατιού, κάποιοι από τους συμμετέχοντες έκαναν μια πρόβα της παράστασης που θα έδιναν επάνω: Ενώ (λέει το ρεπορτάζ) κάποιοι έστησαν την εικόνα («το πιστό αντίγραφο» που κουβάλαγαν) για προσκύνηση, κάποιοι άλλοι συνταξιδιώτες – μέλη του ίδιου «θιάσου», έβγαλαν από τις αποσκευές τους μουσικά όργανα (λύρες) και άρχισαν να παίζουν. Κάποιοι έπιασαν το χορό και κάποιοι τραγουδούσαν με τη συνοδεία του κεμεντζέ: «Σουμέλα λέν την Παναγιά/ Σουμέλα λέν και σένα. [...] Εγώ ποντιοπούλ είμαι, ματώνω, κι ματούμαι,/ σην Σουμελά τό Μαναστήρ κλίσκουμαι και κοιμούμαι».

6. Ο ιερέας Όλεγκ Νταβρίσκι Γρηγοριάδης, δεν χόρευε… Είχε επιφορτιστεί – μέσα σε αυτήν την ευφορία – να κρατάει ψηλά τη μαϊμού (το αντίγραφο της εικόνας), «ως άλλο Άγιο Δισκοπότηρο», όπως λέει το ρεπορτάζ της Καθημερινής.

7. Το ίδιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, είχαν σκοπό να επαναλάβουν και όταν θα έφταναν επάνω, αλλά ατύχησαν όταν μετά τη θεατρική-προκλητική «παράκληση», τους κυνήγησε η κυρία Νιλγκούν Γιλμαζέρ, και διαλύθηκαν με το «τη Υπερμάχω» και τον Εθνικό Ύμνο…

8. Δεν ατύχησε όμως και τόσο ο ίδιος ο τρομερός κ. Ιβάν Σαββίδης, στην αρχή τουλάχιστον. Όπως δήλωσε: «Η νίκη μου είναι ότι, γυναίκες της περιοχής ήρθαν και μ΄ αγκάλιασαν και μ’ ευχαρίστησαν που έφερα τόσο πολλούς προσκυνητές στην περιοχή τους, τονώνοντας τον τουρισμό της.»!!!..


www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Αν συμβούν τίποτα παράξενα στη Θράκη ή όπου αλλού... θα φταίνε οι Τούρκοι και οι Αμερικάνοι, σε μια χώρα που ακόμα σκέφτεται αν θα επιτρέψει την ανέγερση έτερου ναού λατρείας πλην ορθόδοξου χριστιανικού.
Αλλά αυτούς τους πολιτικούς εκλέγουμε αυτά μας ταιριάζουν, τέτοια είναι η μούρη μας και μας φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι.
μισαλλόδοξος και μίζερος λαός, ο λαός των νεοελλήνων.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Όχι αγαπητέ Ανώνυμε! Να μη συμβούν, τίποτα, παράξενα στη Θράκη ή όπου αλλού…

Και δεν θέλω να πιστεύω ότι οι δυο αυτοί πολιτικοί μας (τρεις, μαζί με τον Ρώσο – Πόντιο τον Ιβάν) έδρασαν προβοκατόρικα, ακριβώς για να προκαλέσουν ενέργειες εξίσου ανόητες και επικίνδυνες, και, από την άλλη πλευρά!

Δεν πρέπει να είναι κοινοί προδότες, οι τρεις αυτοί καμπαλέρο τής συμφοράς! Δεν είναι προδότες!

Να είναι, τότε, σκέτοι πατριδοκάπηλοι; Σκέτοι θρησκειοκάπηλοι; Με ολίγη (ή πολύ) δόση μαλάκυνσης εγκεφάλου και να μην καταλαβαίνουν τι κάνουν;

Αν ναι, τότε:

1. Σαν πατριδοκάπηλοι, πρέπει να στιγματιστούν, να απομονωθούν, και να μην πάρουν ούτε μια ψήφο…

2. Σαν θρησκειοκάπηλοι, πρέπει να δεχτούν επιτίμια από την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία όσο και νάναι «του κώλου» Εκκλησία, δεν πιστεύω να την τρώει τόσο πολύ ο κώλος της, ΚΑΙ, για νέες εθνικές περιπέτειες…

3. Αν δε, έχουν σαλέψει, και, τα μυαλά τους (στο «τάκα – τάκα» της πολιτικής που παίζουν) τότε υπάρχουν και οι ψυχίατροι που πρέπει να τους αναλάβουν…

Συμφωνείτε;

P. MICHALOPOULOS είπε...

Όχι αγαπητέ Ανώνυμε! Να μη συμβούν, τίποτα, παράξενα στη Θράκη ή όπου αλλού…

http://xairete.blogspot.com/2009/08/blog-post_4433.html

P. MICHALOPOULOS είπε...

Πήγαινε στο… Δια, ρε Ψωμιάδη!..

http://xairete.blogspot.com/2009/07/blog-post_7818.html