Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Ο P. MICHALOPOULOS άφησε το ακόλουθο σχόλιο στην ανάρτηση "Καραγκιοζιλίκια Ψωμιάδη (και Σια), στην Τουρκία!":


Ο
P. MICHALOPOULOS άφησε το ακόλουθο σχόλιο στην ανάρτηση


Τι κερδίσατε άραγε, σε ψήφους, κ. Παπαθεμελή; Εσείς, κ. Ψωμιάδη; Τι πολιτικό κέρδος είχε και αυτός που διοργάνωσε και χρηματοδότησε όλο αυτό το πανηγύρι, ο συντονιστής της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτής της κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιβάν Σαββίδης;

Όπως μαθαίνουμε από την Καθημερινή, περίπου τρεις χιλιάδες ήταν οι εκδρομείς που έφτασαν στον Πόντο.

Αριβάρισαν με κάθε μέσο - αεροπλάνα, καράβια, λεωφορεία - από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ελλάδας…

Λάβαρο της εξόρμησης τους, όταν μια εικόνα, πιστό αντίγραφο εκείνης που φυλάσσεται στην Παναγία τη Σουμελά, στο Βέρμιο, την οποία εικόνα ο Ιβάν Σαββίδης την είχε παραλάβει από τα χέρια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, την προηγούμενη ημέρα της εξόρμησης του στην Τουρκία…

Από το ίδιο ρεπορτάζ της Καθημερινής, μαθαίνουμε ότι:

1. Η διευθύντρια του μουσείου της Παναγίας Σουμελά (μ’ αυτόν το χαρακτήρα λειτουργεί σήμερα η Μονή), λέγεται Νιλγκούν Γιλμαζέρ.

2. Οι παπάδες μας, είχαν ενημερωθεί από το αεροδρόμιο, από τις τοπικές αρχές, ότι μόνο πολιτικά ενδύματα επιτρέπεται να φορούν.

3. Αυτός που επιχείρησε να κάνει την «παράκληση» επί τόπου έξω από το Μουσείο (φορώντας εκεί ράσο και πετραχήλι), είναι ο ιερέας του Πατριαρχείου π. Βησσαρίων Κομζιάς.

4. Κατά την άνοδο προς το μοναστήρι – μουσείο, επικεφαλής της πομπής, ήταν ο Ιβάν Σαββίδης, με το σύμβολο του δικέφαλου αετού στη γραβάτα και τη ρωσική σημαία στο πέτο του σακακιού του.

5. Πριν αρχίσει η ανάβαση, εκεί στους πρόποδες του μονοπατιού, κάποιοι από τους συμμετέχοντες έκαναν μια πρόβα της παράστασης που θα έδιναν επάνω:

Ενώ (λέει το ρεπορτάζ) κάποιοι έστησαν την εικόνα («το πιστό αντίγραφο» που κουβάλαγαν) για προσκύνηση, κάποιοι άλλοι συνταξιδιώτες – μέλη του ίδιου «θιάσου», έβγαλαν από τις αποσκευές τους μουσικά όργανα (λύρες) και άρχισαν να παίζουν.

Κάποιοι έπιασαν το χορό και κάποιοι τραγουδούσαν με τη συνοδεία του κεμεντζέ: «Σουμέλα λέν την Παναγιά/ Σουμέλα λέν και σένα. [...] Εγώ ποντιοπούλ είμαι, ματώνω, κι ματούμαι,/ σην Σουμελά τό Μαναστήρ κλίσκουμαι και κοιμούμαι».


6. Ο ιερέας Όλεγκ Νταβρίσκι Γρηγοριάδης, δεν χόρευε… Είχε επιφορτιστεί – μέσα σε αυτήν την ευφορία – να κρατάει ψηλά τη μαϊμού (το αντίγραφο της εικόνας), «ως άλλο Άγιο Δισκοπότηρο», όπως λέει το ρεπορτάζ της Καθημερινής.

7. Το ίδιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, είχαν σκοπό να επαναλάβουν και όταν θα έφταναν επάνω, αλλά ατύχησαν όταν μετά τη θεατρική-προκλητική «παράκληση», τους κυνήγησε η κυρία Νιλγκούν Γιλμαζέρ, και διαλύθηκαν με το «τη Υπερμάχω» και τον Εθνικό Ύμνο…

8. Δεν ατύχησε όμως και τόσο ο ίδιος ο τρομερός κ. Ιβάν Σαββίδης, στην αρχή τουλάχιστον. Όπως δήλωσε: «Η νίκη μου είναι ότι, γυναίκες της περιοχής ήρθαν και μ΄ αγκάλιασαν και μ’ ευχαρίστησαν που έφερα τόσο πολλούς προσκυνητές στην περιοχή τους, τονώνοντας τον τουρισμό της.»!!!..

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ανάρτηση από τον/τη P. MICHALOPOULOS στο XAIRETE τη 16 Αύγουστος 2009 1:38 μμ


«Παράκληση» – πρόκληση Ψωμιάδη (και Σια), στην Τραπεζούντα, στην Τουρκία!



Καραγκιοζιλίκια Ψωμιάδη (και Σια), στην Τουρκία!


Προβοκάτσια, ή σκέτη μαλακία: Με μια μαϊμού εικόνα Σουμελά, με δικέφαλο στη γραβάτα και ρώσικη σημαία στο πέτο, μας πάνε σε κρίση με την Τουρκία!

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Πήγαινε στο… Δια, ρε Ψωμιάδη!..

http://xairete.blogspot.com/2009/07/blog-post_7818.html