Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Θρησκέμποροι


Κάνετε “κλικ” επάνω στην εικόνα για πλήρες μέγεθος!

Παλαιότερα το κομποσκοίνι χρησίμευε μόνο στους μοναχούς οι οποίοι προσεύχονταν μετρώντας τους κόμπους. Όπως αποδεικνύεται όμως, κομποσκοίνι στο χέρι δεν έχουν μόνο οι καλόγεροι. Μερίδα των μοναστηριών αλλά και καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών έχουν μετατρέψει θρησκευτικά αντικείμενα, όπως το παραπάνω, σε... απλά καταναλωτικά είδη που ακολουθούν τους νόμους της αγοράς και της μόδας.

Από το «ιερό» εμπόριο δεν έχει γλιτώσει ούτε το κατ΄ εξοχήν σύμβολο της χριστιανικής πίστης· ο σταυρός δηλαδή. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός σταυρού που πουλιόταν μέχρι πρότινος από την Ιερά Μονή του Αγίου Σεραφείμ του Σάροφ στο Τρίκορφο Φωκίδας. Ο ασημένιος σταυρός- αντίγραφο του Σταυρού του Αγίου- κόστιζε 105 ευρώ και ο χρυσός μαζί με την αλυσίδα 270 ευρώ. Όσοι βέβαια τα παράγγελναν ταχυδρομικώς επιβαρύνονταν με 4 ευρώ επιπλέον για τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής.


Ακριβό λόγω θαύματος
Οι μοναχοί μάλιστα έσπευδαν να πληροφορήσουν τους πιστούς- και να εξηγήσουν σε όσους ενδεχομένως απορούσαν για την υψηλή τιμή- από τι υλικό ήταν κατασκευασμένος και τι περιείχε σταυρός: «Ο ανοιγόμενος σταυρός του Αγίου, ως αναγράφεται και στο “χαρτί γνησιότητας” που αποστέλλεται μαζί με τον σταυρό, περιέχει τεμάχιο Ξύλου από σταυρό της Μονής μας, στον οποίο είχε κατέλθει το Άγιον Φως κατά τα έτη 1991 και 1993 ανήμερα της εορτής του Αγίου».

Η ίδια Μονή διαθέτει προς πώληση και το ασημένιο «Δαχτυλίδι της προσευχής». Ένα «μοντέρνο, κομψό και θρησκευτικό- λατρευτικό αντικείμενο» όπως περιγράφουν οι υπεύθυνοι του μοναστηριού, «εκεί όπου για διαφόρους λόγους, η χρήση δημοσίως του κομποσκοινιού δεν είναι δυνατή».

Τόσο στα καταστήματα όσο και στο Ίντερνετ οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να αγοράσουν σταυρούς και σταυρουδάκια για διάφορες χρήσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν σταυρουδάκια κρεμαστά για το κινητό τηλέφωνο ή τα πιο συνηθισμένα για το αυτοκίνητο.

Η «βιομηχανία» της αγίας μόδας έχει σκαρφιστεί τρόπους για να μη μένει πίσω. Επιχειρούν δηλαδή να προσελκύσουν νεανικό κοινό. Ένα από τα καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών στην οδό Αθηνάς πουλάει, εκτός από τα κλασικά «ιερά» αντικείμενα όπως είναι οι σταυροί, τα κομποσκοίνια και οι εικονίτσες, και κάποια πιο... προχωρημένα. Όπως για παράδειγμα βραχιόλια με σταυρό και κορδόνια σε διάφορα χρώματα για το χέρι ή το πόδι που κοστίζουν περίπου 10 ευρώ.


Κομποσκοίνια για ομορφιά
Τα κομποσκοίνια είναι τα μικρά λατρευτικά αντικείμενα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στο κατάστημα του κ. Παναγιώτη Πλιώτα επί της οδού Αθηνάς. Μολονότι το μαγαζί του δεν ειδικεύεται σ΄ αυτά αλλά στα είδη μνημοσύνου, τονίζει ότι από τα μικρά αντικείμενα «ο κόσμος ζητάει περισσότερο τα κομποσκοίνια». Προσθέτει δε ότι όσοι τα προτιμούν, «τα αγοράζουν περισσότερο για ομορφιά». Το τελευταίο διάστημα όμως λέει ότι μειώνονται οι πωλήσεις τέτοιων ειδών, καθώς σιγά σιγά ο κόσμος απομακρύνεται από την Εκκλησία.

Σημειώνεται ότι πολλά από τα αντικείμενα «διαφημίζονται» ως ιερά, ευλογημένα και αγιορείτικα αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κατασκευαστεί στο εξωτερικό, σε βαλκανικές χώρες, ακόμη και στην Κίνα.


www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: