Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

«Πλακώνονται» Δεσποτάδες Κρήτης με Ηγούμενους Κρήτης; Θα φτάσουν μέχρι ανταλλαγής… «ποιμενικών» ράβδων των μεν επί των κεφαλών των δε, και τούμπαλιν;


Με Ηγούμενους μοναστηριών στην Κρήτη έχει φαίνεται διαφορές η τοπική Σύνοδος των δεσποτάδων εκεί, και έφτασε μέχρι του σημείου να εξαπολύσει μια εγκύκλιο εναντίων τους…

Η εγκύκλιος, που υπογράφεται από τον Αρχιεπίσκοπο (ως Πρόεδρο της Συνόδου) Ειρηναίο, στάλθηκε σε όλα τα μοναστήρια, και κατσαδιάζει σεβάσμιους γέροντες – ηγούμενους μοναστηριών στην Κρήτη, γιατί… τους μιμούνται, λέει, στον Φαρισαϊσμό!


Θυμόμαστε τα «ουέ» του Χριστού προς τους Φαρισαίους της εποχής εκείνης για τις πρωτοκαθεδρίες τους, και για τα ρούχα τους και τα στολίδια τους τα προκλητικά; Τα «ουέ», που προκάλεσαν την δολοφονική μανία των αρχιερέων της εποχής εκείνης που έσπευσαν μετά από αυτό να οδηγήσουν τον Χριστό στο Σταυρό!..

«Λίαν ανησυχητικό φαινόμενον σοβαρών εκτροπών εκ της Εκκλησιαστικής Τάξεως και της Παραδόσεως της Εκκλησίας της Κρήτης», λοιπόν, δεν είναι σύμφωνα με την εγκύκλιο όλα αυτά τα φαρισαϊκά των δεσποτάδων, αλλά το ότι γίνεται, λέει, κατάχρηση του φαρισαϊσμού αυτού, και, από ηγούμενους, λόγω παρόμοιων προνομίων που έχουν και αυτοί…

Ενδεικτικό λοιπόν είναι το ότι κατηγορούνται οι ηγούμενοι (από τους δεσποτάδες) για το ότι φοράνε, λέει, τακτικά σε διάφορες ακολουθίες στο μοναστήρι, εκείνο το μελιτζανί μακρύ τους φόρεμα (κοινό με τους δεσποτάδες), αυτό με την μακριά ουρά…

Κατηγορούνται ακόμα διότι στα πανηγύρια του μοναστηριού ένας ηγούμενος καλεί και άλλους ηγούμενους για να εορτάσουν μαζί!

Άλλο… «λίαν ανησυχητικό φαινόμενο» κατά τους δεσποτάδες, είναι και το ότι έχουν (λόγω παράδοσης), και, οι ηγούμενοι από μια ποιμαντική ράβδο, για την οποία ράβδο οι δεσποτάδες θέλουν να έχουν άποψη, και, στο πώς θα είναι αυτή στολισμένη!

Στο μάτι δε, έχουν οι δεσποτάδες, και, το σταυρό που φοράει ο ηγούμενος!

Είναι καμιά δεκαριά οι εντολές των «ταπεινών» στο φρόνημα δεσποτάδων, εντολές κατσάδες προς όλους τους ηγούμενους της Κρήτης, που τους επιτιμούν διότι πάνε να τους μοιάσουν… στην «ταπείνωση» τους, την δεσποτική βεβαίως – βεβαίως!!!..

Πλάκα θα έχει και η συνέχεια, διότι οι ηγούμενοι ετοιμάζουν απαντητική επιστολή προς την Σύνοδο… Θα γελάσει κάθε πικραμένος!..

Δεν έχουμε πάντως σοβαρές ενδείξεις ότι οι διαξιφισμοί θα είναι τόσο έντονοι, μέχρι του σημείου να γίνει (πέρα από τις επιστολές), και, ανταλλαγή… ράβδων των μεν επί των κεφαλών των δε!!!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: