Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Οι ιερές μπίζνες της Εκκλησίας στην Κύπρο

21/6/2009

Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ Εκκλησία της Κύπρου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο περιοδικό «Forbes»με τις πλουσιότερες στον κόσμο, αν υπήρχε τέτοια λίστα. Με 868 εκατ. ευρώ αποθεματικό, με ακίνητα, με τραπεζικές καταθέσεις, με μετοχές στο χρηματιστήριο, ποιος αλήθεια δεν θα ζήλευε το ιερό πορτοφόλι της.


Μοναστήρι μεγάλης αξίας

Τη μεγαλύτερη περιουσία, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στα κυπριακά ΜΜΕ και παρουσιάζονται στον πίνακα λογαριασμών των Θρόνων και Σταυροπηγιακών Μονών (όπως είναι η επίσημη ονομασία τους), για το 2008 κατέχει η Ιερά Μονή Κύκκου, με αποθεματικό πέραν των 554 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή, με περιουσία περίπου 123 εκατ. ευρώ και η Μητρόπολη Λεμεσού με περιουσία περίπου 55 εκατ. ευρώ. Η συνολική περιουσία της Κυπριακής Εκκλησίας, η οποία περιλαμβάνει το αποθεματικό όλων των Θρόνων και Σταυροπηγιακών Μονών, ανέρχεται σε 847.707.976 ευρώ. Το σύνολο των εσόδων της ανήλθε το 2008 σε 46.012.584 ευρώ, ενώ το σύνολο των εξόδων της σε 46.167.043 ευρώ, παρουσιάζοντας έλλειμμα της τάξεως των 154.459 ευρώ. Στα έσοδα της Εκκλησίας περιλαμβάνονται και 970.000 ευρώ από έσοδα εκκλησιαστικής φύσης (όπως είναι το παγκάρι, τα κεριά κτλ.), περίπου 10 εκατ. ευρώ από εισφορές του κεντρικού φορέα μισθοδοσίας κληρικών, 17 εκατ. ευρώ από επενδύσεις και ενοίκια, περίπου 1.300.000 ευρώ από πλεόνασμα άλλων δραστηριοτήτων και 1,5 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτικά έξοδα.

Οι δουλειές στο Κατάρ

Το Κατάρ είναι ίσως το μοναδικό αραβικό κρατίδιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο και φιλοξενεί στην Ντόχα κυπριακή διπλωματική αποστολή. Προσφάτως το επισκέφθηκαν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας.

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την επίσκεψη του Μακαριοτάτου στο Κατάρ, ότι δήθεν έκλεισε συμφωνία για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου σε εκκλησιαστική γη, στην περιοχή απέναντι από το Ηilton της Λευκωσίας (που είναι ιδιοκτησία της Μarfin), πλην όμως δεν υπάρχει κάτι που να επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες. Ισως να προδίδει κάτι πρόσφατη επίσκεψη αράβων επενδυτών στη Λευκωσία. Οπως και να ΄χει, η κυπριακή Εκκλησία στο σύνολό της ελέγχει πολλά ξενοδοχεία...

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=274600&dt=21/06/2009


Τρίτη, 10 Μάρτιος 2009


Κατάρ-α: Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης…




Σάββατο, 14 Φεβρουάριος 2009


Γιατί (δεν) ντρέπεται ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου;

[OIKOYMENISTIKOI+PLASIE.jpg]

Δεν ντρέπεται για τα καραγκιοζλίκια, για τις φιέστες που έκανε με τους παπικούς, πρόσφατα στην Κύπρο!

Ντρέπεται όμως λέει, όταν πάνε οι ξένοι (οι Φράγκοι θα εννοεί) μεγαλο-παπάδες εκεί, και τους βάζει σε έναν φτωχικό (σχετικά με του Βατικανού τα μεγαθήρια) ναό, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη!
Τι κάνει λοιπόν;
Αποφάσισε να κάνει μουσεία τις κεντρικές εκκλησίες που δεν γεμίζουν το μάτι στους παπικούς ( όπως αυτή του Αγίου Ιωάννη αλλά και του Αγίου Αντωνίου), και θα κτίσει νέο ναό για την αφεντιά του (και τα παπικά αφεντικά του) που σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε σε συνέντευξη ο αλλοπαρμένος αυτός άνθρωπος, θα στοιχίσει εννέα εκατομμύρια ευρώ με σημερινές τιμές, λέει.
Ο νέος ναός (μη σώσουν…) θα είναι χωρητικότητας 800 πιστών, το ύψος του θα φθάνει τα 26 μέτρα και θα έχει τέσσερα καμπαναριά.


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Αριστείδης Βικέτος)


ΣΧΕΤΙΚΑ

Σάββατο, 15 Νοέμβριος 2008


Καημένη Κύπρος!


Κυριακή, 16 Νοέμβριος 2008


Πού μας πάνε οι τραγο-… ε, (ήθελα να πω) οι φραγκο-παπάδες!!!..



Δευτέρα, 17 Νοέμβριος 2008


Λουκάς Α. Παναγιώτου (Κύπρος):



Τετάρτη, 19 Νοέμβριος 2008


Λάβρος ο Μητροπολίτης Κηρυνείας κ. Παύλος



Τετάρτη, 19 Νοέμβριος 2008


Ξεσάλωσαν τελείως οι οιμενενιστικοί πλασιέ!


Σάββατο, 31 Ιανουάριος 2009


Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Βου: Θέλει «ένωση»… Χριστού με Διάβολο!!!..


Δευτέρα, 24 Νοέμβριος 2008


Κυπριακές παπαδο-αλλαξοκωλιές…





Αφού τα έδωσε (ή τα κατέβασε) όλα στο παπικό πανηγύρι που οργάνωσε στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, θα πάει λέει τώρα στη Ρώμη (σύμφωνα με επιστολή που έστειλε προς τον Βενέδικτο) για να… πληρωθεί!

Θα πάει λέει για να ζητήσει (τι άλλο όμως έχει να δώσει, ε;) την πολιτική συμπαράσταση του πάπα των παπικών για το Κυπριακό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: