Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Μιχάλης: Επιτρέπεται να γίνονται γάμοι κατά τη διάρκεια των νηστειών?

5 σχόλια:

Μιχάλης είπε...
Παναγιώτη Καλημέρα.

Επιτρέπεται να γίνονται γάμοι κατά τη διάρκεια των νηστειών?
Το ρωτάω διότι διανύουμε τη β' εβδομάδα της Νηστείας των Αγίων Αποστόλων και απόψε θα παντρευτεί ο κ. Γεωργιάδης στη Γλυφάδα.
Να ζήσει ο άνθρωπος , δε λέω , όμως το τυπικό της Εκκλησίας ποιό είναι εν προκειμένω?

P. MICHALOPOULOS είπε...
Σιγά Μιχάλη μου! Θα με πνίξεις!

Παρά λίγο να πεθάνω από ασφυξία, …από τα πολλά τα γέλια, μετά το σχόλιο σου αυτό!

Φοβερό το χιούμορ σου! :-)

P. MICHALOPOULOS είπε...
Ο "μπουμπούκος" γαμπρός, αλλά χωρίς δεσπότη!

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Επίσης, ένας καλός παρατηρητής θα μπορέσει σήμερα να διακρίνει κάποιες διαφορές στην ακολουθία. Επειδή και ο Αδωνις και η Ευγενία είναι δίγαμοι, θα υπάρξει ειδική ακολουθία, όπως προβλέπεται από τους εκκλησιαστικούς κανόνες.

Παλαιότερα στους δίγαμους ο κουμπάρος δεν τοποθετούσε τα στεφάνια στα κεφάλια τους, αλλά στους ώμους. Σήμερα, βέβαια, αυτό δεν ισχύει και ο κουμπάρος θα ακολουθήσει τη συνηθισμένη τελετή στέψης.

Επίσης, σύμφωνα με τον Β’ Κανόνα του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού: «Ο δίγαμος ού στεφανούται, αλλά και επιτιμάται μή μεταλαβείν των Αχράντων Μυστηρίων, έτη δύο».

Όμως, ο Α’ Κανών της Συνόδου της Λαοδικείας λέει ότι όσοι τελέσουν δεύτερο γάμο, αφού περάσει λίγος χρόνος με κάποιο κανόνα νηστείας και προσευχής, μπορούν κατ’ οικονομία να μεταλαμβάνουν.

Σήμερα, βέβαια, πολλοί κληρικοί δεν ακολουθούν αυτούς του κανόνες, αν και ισχύουν.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
www.espressonews.gr
22 Ιούνιος 2009 12:02 μμ

Μιχάλης είπε...
Παναγιώτη,

Έκανα τη συγκεκριμένη ερώτηση διότι πολύ καλός μου φίλος από το σχολείο, στο γάμο του που ήμουν μάρτυρας, ήθελε να παντρευτεί στις 13 Αυγούστου (έπεφτε εκείνη τη χρονιά Σάββατο) αναγκάστηκε να μεταθέσει την ημερομηνία του γάμου στις 20 Αυγούστου διότι ο ιερέας του δήλωσε ότι δεν γίνονται γάμοι κατά τη διάρκεια νηστειών (νηστεία 15αυγούστου).
Με αυτό το σκεπτικό σου έκανα την ερώτηση αυτή.

P. MICHALOPOULOS είπε...
Αγαπητέ μου εν Χριστώ αδελφέ Μιχάλη, χαίρε!

Το κατάλαβα πόσο σοβαρή, εύστοχη, και εκκλησιολογικά τεκμηριωμένη ήταν η τοποθέτηση σου.

Η αντίδραση μου ήταν τέτοια διότι τόσο εσύ όσο κι εγώ εξακολουθούμε σαν αθεράπευτα ρομαντικοί να πιστεύουμε ότι υπάρχει σοβαρή (μη «του κώλου» που λέει ο λόγος) εκκλησία, στην οποία μπορούμε να θέσουμε τέτοια ερωτήματα!

Εσύ λες να υπάρχει;

Ίσως ο φίλος σου να μη λάδωσε αρκετά τον παπά για να παραβλέψει ακόμα και το ότι κανονικά δεν γίνονται γάμοι το Σαββάτο… Όπως δεν γίνονται και μνημόσυνα την Κυριακή, εκτός κι αν πρόκειται για το γωνιακό μαγαζί της «εκκλησίας» της Ελλάδος!..

Πήγαινε επομένως, να ρωτήσεις τον «παραδοσιακό» (όπως τον είχες αποκαλέσει) μητροπολίτη Γλυφάδας αν επιτρέπεται στους χωρισμένους (όπως ο Άδωνης του ΛΑ.Ο.Σ.) να παντρεύονται με τέτοια προβολή, σε κεντρικό ναό, με τυμπανοκρουσίες και με τη συμμετοχή της πολυμελούς χορωδίας του ναού!

Ρώτησε τον αν κάνει σωστά που τους δίνει τον Άγιο Κωνσταντίνο ή αν θα έπρεπε σύμφωνα με την τάξη της εκκλησίας να τους στείλει υποτιμητικά σε κανένα ξωκλήσι, ...

...αν όχι στον… Δία κι ακόμα παραπέρα!


ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ:

Άντε να μου χαθήτε παλιο-αιρετικοί που θα μας πείτε εσείς πώς να παντρεύουμε εμείς τους ορθόδοξους μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια: