Τη υπερμάχω
Κύριε διευθυντά
Ξανακούστηκε στις εκκλησίες το μελωδικότατο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου» με το περίφημο «τοις ευσεβέσι».
Δεν θα πρέπει, κάποτε, να σταματήσει αυτή η γελοιότης, της παράφρασης του πανάρχαιου ύμνου. Ο ύμνος αυτός είναι βυζαντινός και λέει «τοις βασιλεύσι».
Η Ιστορία είναι το παρελθόν και δεν αλλάζει εκ των υστέρων, ούτε σερβίρεται αλά καρτ, απλώς καταγράφει γεγονότα. Οπως και τη βασιλεία που, για την Ελλάδα, ανήκει πλέον στην Ιστορία. Ενα τελειωμένο από 35ετίας πολίτευμα.
Ούτε ως τέτοιο δεν μπορεί να ανεχθεί η υστερική αντιβασιλική μανία των πάσης φύσεως «προοδευτικών - κουλτουριαρέων», που προτιμά το γλωσσικό έκτρωμα (τοις ευσεβέσι!) από το αυθεντικό (τοις βασιλεύσι).
Και δεν βρέθηκε κανείς πνευματικός ή θρησκευτικός γλωσσοαμύντορας να αντιδράσει. Μήπως επειδή με τις, κατά βαρβάρων, νίκες ευνοείται, συνειρμικά, ο βαρβαρισμός; Προτείνω, μια και αλλάζουμε που αλλάζουμε τον ύμνο, στο εξής να ψάλλεται έτσι: «Νίκας κατά Γκρουέφσκι, κατά βαρβάρων δωρούμενος».
Με την εκδοχή αυτή θα αποκτήσει και νέο, σύγχρονο, εθνικό παλμό, οπότε αξίζει τον κόπο.
Αλεξ. Παπαδημητροπουλος - Πολ. Μηχανικός / Αθήνα
H KAΘHMEPINH
ΣΧΟΛΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:
1. Δεν μας λέει ο κ. Παπαδημητροπουλος σε ποια εκκλησία το άκουσε αυτό το «τοις ευσεβέσι».
Διότι υπάρχει απόφαση της Εκκλησίας που λέει ότι στους ναούς, λέγεται το «τοις βασιλεύσι», όπως ήταν ο ύμνος στο Βυζάντιο. Η ίδια απόφαση της Εκκλησίας όμως λέει, ότι το «τοις ευσεβέσι» (όπως εξελίχτηκε ο ύμνος), μπορεί κάλλιστα να λέγεται σε ιεροτελεστίες (εγκαίνια, αγιασμούς, κλπ) που γίνονται εκτός ναού…
2. Να πούμε ακόμα στον κ. Παπαδημητροπουλο ότι ο νέος ύμνος στον οποίον το «τοις βασιλεύσι» έχει αντικατασταθεί με το «τοις ευσεβέσι», δεν μιλάει για βαρβάρους αλλά για εναντίους! «Νίκας τοις ευσεβέσι, κατ’ εναντίων δωρούμενος». Και αναφέρεται στον πνευματικό αγώνα της Εκκλησίας, πια, και όχι σε βυζαντινούς πολέμους, κλπ!..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου