Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Στο ιστολόγιο του Βατοπεδίου: Να γιατί μνημονεύουμε τους «κεκοιμημένους».

29 Μαΐου, 2009

“Σε τί τους ωφελούν οί προσευχές μας, αφού έχει ήδη αποφασιστεί ή κατάταξη τους είτε στον παράδεισο είτε στην κόλαση;”, αναρωτιέστε.

Αλλά μέχρι τη γενική Κρίση, ο κολασμός μιας ψυχής δεν είναι οριστικά αποφασισμένος.

“Ωσπου ν’ αποφανθεί τότε τελεσίδικα ο μόνος Κριτής, κανέναν δεν μπορούμε να θεωρούμε τελειωτικά καταδικασμένο.

Γι’ αυτό, ενισχυμένοι από την ελπίδα στην άπειρη ευσπλαχνία του Θεού, προσευχόμαστε σ’ Αυτόν να ελεήσει ακόμα κι εκείνους που πέθαναν μέσα στην ασέβεια.


vatopaidi.wordpress.com

Το ανωτέρω κείμενο (πολύ ανορθόδοξο δεν σας φαίνεται;), αναρτήθηκε σήμερα στο μπλογκ αυτό (του ηγούμενου Εφραίμ, προφανώς), και χρεώνεται στον Όσιο Θεοφάνη, λέει, τον… «Έγκλειστο» (όχι στον Παντελεήμονα που είναι στον Κορυδαλλό, και που θησαύριζε από τα τυχερά με κάτι τέτοια... όπως μνημόσυνα κλπ).


Νέα εκτροπή τής ιστοσελίδας του Βατοπεδίου!


Ηγούμενος Εφραίμ: Κάνει εξαγωγή τεχνογνωσίας (χρυσόβουλα, και άλλα κόλπα) στην Μονή Σρετένσκι της Μόσχας;


Η Κόλαση του… Εφραίμ;


Σκίτσα, στην τύχη...




«Η ωφέλεια (ή η αφέλεια;) εκ των μνημοσύνων»!

Δημοσίευση : 4 Ιουλίου 2008
«Η ωφέλεια (ή η αφέλεια;) εκ των μνημοσύνων»!
Διαβάζω στον «Ορθόδοξο Τύπο», σε σχόλιό του με τίτλο «η ωφέλεια εκ των μνημοσύνων», ότι έγινε μια ομιλία στα κεντρικά του γραφεία, από τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Ζιόμπολα, με το θέμα αυτό, την ωφέλεια δηλαδή από τα μνημόσυνα.
1. Φυσικά, ο ομιλητής ΔΕΝ αναφέρθηκε στο ΚΑΛΟ της υπόθεσης. Δεν αναφέρθηκε δηλαδή στην ωφέλεια των ΖΩΝΤΩΝ πιστών. Στην ωφέλειά τους από μια τέτοια ιεροτελεστία κατά την οποίαν σκέπτεται κανείς το μάταιο του παρόντος κόσμου, και εμψυχώνεται με την ελπίδα της Ανάστασης σε έναν άλλο κόσμο, μέλλοντα, αυτόν στην αιωνιότητα!
2. Φυσικά, ο ομιλητής ΔΕΝ αναφέρθηκε ούτε και στο ΚΑΚΟ της υπόθεσης. Δεν αναφέρθηκε δηλαδή στο ψητό, στην ωφέλεια των παπάδων και άλλων πεθαμενατζήδων (την οικονομική εννοείται), από την εκμετάλλευση που γίνεται μέσα, και, από τα μνημόσυνα!
Τα εν Οίκω (εμπορίου), μη εν Δήμω!!!..
3. Πού αναφέρθηκε; Αναφέρθηκε στην ανόητη ερμηνεία, την παπαδίστικη, στο γνωστό σόφισμα (το αποδίδουν στον Χρυσόστομο, προβοκατόρικα;) σύμφωνα με το οποίο η ωφέλεια των μνημοσύνων είναι, λέει, για την ψυχή του πεθαμένου (τάχα!!! Χα, χα) που περιμένει, λένε τώρα οι παπάδες, σαν τον φυλακισμένο την επίσκεψη, η οποία επίσκεψη (με το ανάλογο φακελάκι στον παπά, βέβαια) είναι το έχτρα λουξ και έχτρα λαρτζ θεατρικό, αυτό το... παπαδικό μνημόσυνο!!!
ΑΙΣΧΟΣ, ΡΕ! ΑΙΣΧΟΣ, ΣΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟ!!!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: