Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση Γιώργου Παπανδρέου προς τον Ιερώνυμο, για τα γκαζάκια σε ναούς («ενόψει μάλιστα της γιορτής του Πάσχα»).


O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο...
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του για τα "απαράδεκτα" -όπως είπε- γεγονότα με τα γκαζάκια σε ναούς, ενόψει μάλιστα της γιορτής του Πάσχα.
www.skai.gr


ΓΕΡΑΣΕ ΚΑΙ Ο ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ

Μετά το Πάσχα...
Tης Ελλης Τριανταφυλλου
«Τι έμεινε στην ψυχή από τις άγιες τούτες μέρες στην πρωτεύουσα; Ιδέα δεν έχω. Στο Χαλάνδρι, για παράδειγμα, έμειναν κάτι τσαλαπατημένες πικροδάφνες σε όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου που περνάει έξω από την εκκλησία. Δεν άντεξαν τον πόλεμο των βεγγαλικών της Ανάστασης. Ούτε αυτές ούτε τα αυτιά μας.
Έτρεχε ο κόσμος να κρυφτεί στις κούρμπες της εκκλησίας για να γλιτώσει από τα πυρομαχικά της Λαμπρής, που άρχισαν να ρίχνουν με το Χριστός Ανέστη μια παρέα νεαρών, παρατεταγμένων ακριβώς στο απέναντι πεζοδρόμιο από την εκκλησία.
Για την ακρίβεια, αυτοί έδωσαν το σύνθημα της Ανάστασης, αφού οι ψαλμωδίες είχαν χαθεί μέσα στον εκρηκτικό θόρυβο της νύχτας.
Με τα πρώτα βεγγαλικά, άρχισε ο κόσμος να σταυροκοπιέται. Για να γιορτάσει ή για να σωθεί....
Τι άλλο έμεινε από τη γιορτή στην πόλη; Ένας κάδος σκουπιδιών γεμάτος ζελατίνες. Κι αυτός δίπλα στην εκκλησία, που προφανώς είχε παραγγείλει τα λουλούδια στο διπλανό ανθοπωλείο για να στολίσει τον επιτάφιο.»
(H KAΘHMEPINH. Τετάρτη, 30 Απριλίου 2008)
29/4/2008
Στιγμιότυπο από το χωριό Παχιά Άμμος Λασιθίου όπου όπως και στα περισσότερα μέρη της Κρήτης καίνε τον Ιούδα με μεγάλες φουνάρες.

Αγαπητή Ήρα,

Κάθε Κυριακή είναι αναστάσιμη, και κάθε Θεία Λειτουργία είναι εφάμιλλη με αυτήν (σαν την αυριανή) που γίνεται «μετά τα μεσάνυχτα»!
Αλήθεια, γιατί «ανασταίνουν» τον Χριστό ... μεσάνυχτα; Τι βλασφημία είναι αυτή να δίνουν δρακουλίστικο και μαγικό πνεύμα στο κορυφαίο αυτό γεγονός;
Πρωινή έπρεπε να είναι και η «ειδική» η πασχαλιάτικη αναστάσιμη λειτουργία, όπως πρωινή είναι και η λειτουργία των Χριστουγέννων.

Αλλά βλέπεις, το Πάσχα είναι ανοιξιάτικο και είναι μια χρυσή ευκαιρία να μαζέψουνε πολύ κόσμο οι παπάδες (που βγαίνουν στο πεζοδρόμιο, στην εξέδρα γι αυτό) για να γεμίσουν τις τσέπες τους και τα παγκάρια!..

Ε, φάγανε οι παπάδες! Τι θέλεις μετά; Να μην τους γυρίσουν, μετά, την πλάτη και οι όμοιοι τους λαϊκοί, και να τρέξουν να φάνε και αυτοί (την μαγειρίτσα) αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη»;

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ:
Σαϊτοπόλεμος
Η εικόνα

Κάνετε “κλικ” επάνω στην εικόνα για πλήρες μέγεθος!



Σαϊτοπόλεμος
Δημοσίευση : 25 Απριλίου 2008 (στα XAIRETISMATA)



24/4 Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών μετά από έλεγχο συνέλαβαν δυο άτομα ηλικίας 35 και 28 ετών, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν 4620 και 1950 κροτίδες αντίστοιχα, τις οποίες προόριζαν για πώληση.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
70χρονη θα ανάψει την πρώτη σαΐτα

Άλλη μία χρονιά η 70χρονη Αντωνία Πετρόγιαννη θα ανάψει πρώτη απ΄ όλους τη σαΐτα της, παρέα με τον γιο και τον εγγονό της
Άλλη μία χρονιά η 70χρονη ΑντωνίαΠετρόγιαννη θα ανάψει πρώτη απ΄ όλους τη σαΐτα της, παρέα με τον γιο και τον εγγονό της
«Από μικρό κορίτσι έβλεπα τον πατέρα μου να φτιάχνει στο σπίτι μας βεγγαλικά, τις σαΐτες. Μου άρεσε να τον παρακολουθώ και να τις ρίχνει την Κυριακή του Πάσχα, γι΄ αυτό και μπλέχτηκα κι εγώ. Παιδιά, εγγόνια και δισέγγονά του πήραμε την παράδοσή του και τη συνεχίζουμε...».
Στα εβδομήντα της χρόνια, φέτος θα τηρήσει και πάλι κατά γράμμα το έθιμο. Η κ. Αντωνία Πετρόγιαννη θα μπει άλλη μία χρονιά μπροστά στον σαϊτοπόλεμο, το άναμμα του καλαματιανού βεγγαλικού, της γνωστής σαΐτας. Ανήμερα του Πάσχα στις 7 το απόγευμα, στη δυτική παραλία (γήπεδο παλαιών σφαγείων) της πόλης, ντυμένη, όπως πάντα, Μπουμπουλίνα καπετάνισσα, θα ανάψει πρώτη απ΄ όλους- «έτσι, για το καλό», όπως λέει στα «ΝΕΑ»- τις σαΐτες της, που φτιάχνει ο γιος της.

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση Γιώργου Παπανδρέου προς τον Ιερώνυμο, για τα γκαζάκια σε ναούς («ενόψει μάλιστα της γιορτής του Πάσχα»).

Δεν υπάρχουν σχόλια: