Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Αύτη η πίστη σας, Άγιε Χίου;


Κάνετε “κλικ” επάνω στην εικόνα για πλήρες μέγεθος!

O Κώστας, όπως όλοι οι κάτοικοι της Χίου, περιμένει με ανυπομονησία το βράδυ της Ανάστασης για να παρακολουθήσει στο Βροντάδο το παραδοσιακό έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Όλο τον χρόνο, μικροί και μεγάλοι στο νησί προετοιμάζονται για τη μεγάλη «μάχη» ανάμεσα στις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής, στην οποία νικητής αναδεικνύεται εκείνος που θα χτυπήσει το καμπαναριό του αντίπαλου ναού. Το έθιμο, ωστόσο, προκαλεί και αντιδράσεις, καθώς, παρά το τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται για τις ζημιές που προκαλούνται στα σπίτια τους από τις εκατοντάδες φλεγόμενες ρουκέτες, η κατασκευή των οποίων είναι προφανώς παράνομη.

Έχουν οριστεί ζώνες προστασίας, ενώ έχουμε λάβει μέτρα για να περιφράξουμε σπίτια και εκκλησίες που βρίσκονται στο βεληνεκές των ρουκετών», διαβεβαιώνει ο κ. Μαλάφης (δήμαρχος Ομηρούπολης, όπου ανήκει διοικητικά ο Βροντάδος), ο οποίος τονίζει πως οι αντιδράσεις ορισμένων πολιτών είναι δικαιολογημένες, ενώ διαβεβαιώνει πως ο δήμος και φέτος θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. «Έχουν δίκιο όσοι αντιδρούν γιατί βλέπουν τις ζημιές που προκαλούνται στα σπίτια τους. Ο δήμος θα αναλάβει το κόστος της αποκατάστασής τους. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι», επισημαίνει ο δήμαρχος Ομηρούπολης. Όπως αναφέρει, το ετήσιο κόστος για την πρόληψη και αποκατάσταση των ζημιών ανέρχεται σε 30.000- 40.000 ευρώ.

Ο σαϊτοπόλεμος
Ο ρουκετοπόλεμος δεν είναι το μόνο εκρηκτικό έθιμο στον εορτασμό του Πάσχα. Εκατοντάδες κόσμου επισκέπτονται κάθε χρόνο την Καλαμάτα προκειμένου να παρακολουθήσουν τον σαϊτοπόλεμο ή το Αγρίνιο για τα χαλκούνια, ενώ σχεδόν σε όλες τις ενορίες της χώρας από τη στιγμή που ξεκινά να ψάλλεται το Χριστός Ανέστη ηχούν εκρήξεις κροτίδων και βεγγαλικών.

(Από TA NEA)




Σαϊτοπόλεμος
Δημοσίευση : 25 Απριλίου 2008 (στα XAIRETISMATA)

24/4 Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών μετά από έλεγχο συνέλαβαν δυο άτομα ηλικίας 35 και 28 ετών, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν 4620 και 1950 κροτίδες αντίστοιχα, τις οποίες προόριζαν για πώληση.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
70χρονη θα ανάψει την πρώτη σαΐτα

Άλλη μία χρονιά η 70χρονη Αντωνία Πετρόγιαννη θα ανάψει πρώτη απ΄ όλους τη σαΐτα της, παρέα με τον γιο και τον εγγονό της
Άλλη μία χρονιά η 70χρονη Αντωνία Πετρόγιαννη θα ανάψει πρώτη απ΄ όλους τη σαΐτα της, παρέα με τον γιο και τον εγγονό της

«Από μικρό κορίτσι έβλεπα τον πατέρα μου να φτιάχνει στο σπίτι μας βεγγαλικά, τις σαΐτες. Μου άρεσε να τον παρακολουθώ και να τις ρίχνει την Κυριακή του Πάσχα, γι΄ αυτό και μπλέχτηκα κι εγώ. Παιδιά, εγγόνια και δισέγγονά του πήραμε την παράδοσή του και τη συνεχίζουμε...».
Στα εβδομήντα της χρόνια, φέτος θα τηρήσει και πάλι κατά γράμμα το έθιμο. Η κ. Αντωνία Πετρόγιαννη θα μπει άλλη μία χρονιά μπροστά στον σαϊτοπόλεμο, το άναμμα του καλαματιανού βεγγαλικού, της γνωστής σαΐτας. Ανήμερα του Πάσχα στις 7 το απόγευμα, στη δυτική παραλία (γήπεδο παλαιών σφαγείων) της πόλης, ντυμένη, όπως πάντα, Μπουμπουλίνα καπετάνισσα, θα ανάψει πρώτη απ΄ όλους- «έτσι, για το καλό», όπως λέει στα «ΝΕΑ»- τις σαΐτες της, που φτιάχνει ο γιος της.

http://www.tanea.gr/














Αλληλεγγύη και συμπαράσταση Γιώργου Παπανδρέου προς τον Ιερώνυμο, για τα γκαζάκια σε ναούς («ενόψει μάλιστα της γιορτής του Πάσχα»).



Δεν υπάρχουν σχόλια: