Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

171 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία

Τουλάχιστον 171 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλέον πολύνεκρες πυρκαγιές στην ιστορία της Αυστραλίας

Τουλάχιστον 171 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλέον πολύνεκρες πυρκαγιές στην ιστορία της Αυστραλίας, οι οποίες σαρώνουν τα νοτιοανατολικά της χώρας.

Πάνω από 750 κατοικίες απανθρακώθηκαν, 200.000 εκτάρια δασικής έκτασης πυρπολήθηκαν, η πόλη του Κίνγκλεϊκ σβήστηκε από τον χάρτη και 55 από τους κατοίκους της έχασαν τη ζωή τους.

Η αστυνομία εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών κατά πάσα πιθανότητα θ’ αυξηθεί, όσο τα συνεργία διάσωσης καταφθάνουν στις πληγείσες ζώνες.
Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ δήλωσε "τρομοκρατημένος" και έκανε λόγο περί "κόλασης" στη Βικτόρια, ενώ ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζον Μπράμπυ, με δάκρυα στα μάτια, απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους αιμοδότες να στείλουν αίμα για να μεταγγισθεί σε τραυματίες κι εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ημέρες έως ότου να κατασβεστούν οι φωτιές.

Επίσης ο πρωθυπουργός Αυστραλίας ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου αρωγής ύψους 6,5 εκατ. δολ. στις οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. Ωστόσο, κοντά στις φωτιές βρίσκεται ο δήμος Γουίτλεσι, όπου ζουν χιλιάδες ομογενείς της Μελβούρνης.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο Μπράιαν Νέιλορ, κορυφαίος παρουσιαστής ειδήσεων της τηλεόρασης, με την σύζυγό του.

Η κυβέρνηση έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού και δημιούργησε ειδικά ταμεία έκτακτης ενίσχυσης των πυροπαθών, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, οι φλόγες φθάνουν σε ύψος τεσσάρων μέτρων και κινούνται με τρομακτικά υψηλή ταχύτητα.

(ΤΑ ΝΕΑ)

Τι γίνεται στην Αυστραλία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: