Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

ΑΡΧΕΙΟ: Ο Μεσογαίας Νικόλαος, σε σύγκρουση με τον κίναιδο Μπεζενίτη!

Ο παρ' ολίγον αστροναύτης έγινε... πύραυλος

Μπορεί να μην κατάφερε να γίνει αστροναύτης, αλλά σίγουρα έγινε... πύραυλος ο μητροπολίτης Μεσογαίας και τοποτηρητής της μητροπόλεως Αττικής Νικόλαος Χατζηνικολάου εξαιτίας της αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που επιτρέπει στον μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη να ιερουργεί στους ναούς της επαρχίας του, από την οποία έχει απομακρυνθεί. Μάλιστα, ο άγιος Μεσογαίας δεν αποκλείεται να παραιτηθεί από τη θέση του τοποτηρητή.

Η ένταση μεταξύ των δύο ιεραρχών ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων ανήμερα των ονομαστηρίων του τέλεσε ιδιωτική Θεία Λειτουργία στον ιδιωτικό, μικρό ναό που βρίσκεται στον κήπο της εξοχικής κατοικίας της αδελφής του Δέσποινας Μαρίνη, στην Κερατέα, η οποία είναι στην επικράτεια του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου. Μαζί με τον κ. Παντελήμονα ήταν επίσης ένας αρχιμανδρίτης και ένας ιερέας της Αρχιεπισκοπής. Στη λειτουργία ήταν μόνο μέλη της οικογενείας του κ. Παντελεήμονος - να σημειωθεί ότι ο ιεράρχης έχει παυτεί από το θρόνο του από το 2005, αλλά αναμένεται δικαστική απόφαση.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος το πληροφορήθηκε και στις 3 Αυγούστου απέστειλε στον μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, με τον οδηγό του Ηλία Βαρλά, έγγραφο στο οποίο τόνιζε μεταξύ άλλων:
«
Αντιλαμβάνεσθε ότι και το φρόνημα και η ενέργειά σας αύτη είναι κατά πάσαν εκκλησιαστικήν έννοιαν αντικανονικά»
και «
Από τούδε και στο εξής ούτε εις το συγκεκριμένο παρεκκλήσιον επιτρέπουμεν την τέλεσιν λειτουργίας ή οιασδήποτε ιεροπραξίας ούτε και εις υμάς παρέχομεν την απαιτούμενη άδεια διά την τέλεσιν πάσης μορφής ιεροπραξίας εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας Λαυρεωτικής».

Στις 11 Αυγούστου ακολουθεί απαντητική επιστολή του κ. Παντελεήμονος. Στην επιστολή του ο μητροπολλίτης τονίζει ότι αναγκάστηκε να τελέσει ιδιωτική θεία λειτουργία, «διότι δεν μου χορηγείτε επί τρία σχεδόν έτη την άδεια να ιερουργήσω». Εξάλλου, αναρωτιέται πώς μπορεί και συμπεριφέρεται έτσι ο μητροπολίτης Μεσογαίας, που δεν έχει ακόμη συμπληρώσει ούτε πενταετία στην αρχιεροσύνη, τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Παντελεήμων «συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που σας εψήφισαν και σας εχειροτόνησαν εις αρχιερέα». Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο πρώην Αττικής τονίζει: «Θερίζετε τους δικούς μου κόπους τελών θυρανοίξια ιερών ναών, ασκών φιλανθρωπία με χρήματα τα οποία με πολλούς κόπους συγκέντρωσα και ακόμη και το γραφείο εις το οποίο κάθεσθε ηγοράσθη με ιδικά μου χρήματα». Επίσης, ρωτά «από ποίον έχει άδεια ο εν ακοινωνησία τελών μητροπολίτης Νικόδημος (Γκατζιρούλης), ο οποίος ιερουργεί εις ιερό ναό συλλόγου που βάπτισε "Μονήν Στουδίου" και τον οποίο έχει θέσει εις δημόσια λατρεία;».

Τονίζεται ότι ο κ. Νικόδημος ήταν επί Ιερωνύμου μητροπολίτης Αττικής και η Μονή Στουδίου ανήκει στην τοποτηρητεία του κ. Νικολάου. Μάλιστα, στην επιστολή του ο κ. Παντελήμων αποκαλύπτει ότι στη μονή αυτή έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις και ο μητροπολίτης Μεσογαίας. Τέλος, αφού του λέγει «Είσθε νέος και δεν γνωρίζετε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον» και «Δεν είμαι υφιστάμενός σας», τον καλεί να απευθυνθεί στην Ιερά Σύνοδο. Και η Ιερά Σύνοδος δικαίωσε τον κ. Παντελεήμονα.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Espresso. Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: