Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Διαδικασία ανάδειξης νέου Πατριάρχη Μόσχας


Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών άρχισε χθες και είναι
πιθανόν να ολοκληρωθεί αύριο. Ο νέος προκαθήμενος θα καθορίσει τις σχέσεις με το Κρεμλίνο και με το Βατικανό αλλά και την απήχηση που επιθυμεί να έχει η πιο πολυπληθής ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν από νωρίς χθες έξω από την εκκλησία όπου συνήλθε η Ιερά Σύνοδος κρατώντας εκκλησιαστικά λάβαρα και σημαίες κεντημένες με την εικόνα του Χριστού και με προτροπές όπως «Ας δείξει το Άγιο Πνεύμα τον πιο ικανό υποψήφιο». Ο καθεδρικός ναός της Μόσχας αποτελεί σύμβολο της μετασοβιετικής εκκλησίας, καθώς ο Στάλιν τον είχε γκρεμίσει και είχε φτιάξει στη θέση μια ανοιχτή πισίνα- ο ναός ξαναχτίστηκε στο ίδιο σημείο τη δεκαετία του ΄90.


Οι υποψήφιοι


Κύριλλος

Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ

Ετών 62 ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, την ίδια θέση που κατείχε και ο Αλέξιος Β΄ πριν γίνει Πατριάρχης. Είναι τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου, μέχρι να εκλεγεί ο νέος πατριάρχης. Ικανότατος ρήτορας, ο Κύριλλος θεωρείται από τους περισσότερους Ρώσους ως το δημόσιο πρόσωπο της Εκκλησίας και εμφανίζεται συχνότατα σε τηλεοτπικά προγράμματα. Πολλοί ελπίζουν ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις με τους Καθολικούς εάν εκλεγεί. Τον Δεκέμβριο του 2007 συναντήθηκε με τον Πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό. Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, ήταν γιος ιερέα και χειροτονήθηκε το 1969.



Κλήμης

Μητροπολίτης Καλούγκα και Μπορόβσκ

Ετών 59 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για τα οικονομικά της Ρωσικής Εκκλησίας, θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά στην κυβέρνηση απ΄ ό,τι ο Κύριλλος. Γεννημένος στη Μόσχα, υπηρέτησε δύο χρόνια στον σοβιετικό στρατό πριν χειροτονηθεί. Το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1980 βρισκόταν σε ενορίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, και αργότερα ανέλαβε υψηλές θέσεις στην Εκκλησία της Ρωσίας. Το 2006 διορίστηκε πρόεδρος της κρατικής επιτροπής για θέματα πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει ακριβώς το αντίθετο προφίλ απ΄ ό,τι ο Κύριλλος και θεωρείται άνθρωπος των παρασκηνίων.



Φιλάρετος

Μητροπολίτης Μινσκ και Σλουτσκ

Ετών 73 ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της εξαρχίας της Λευκορωσίας από το 1965, είχε εκπροσωπήσει πριν από έναν χρόνο το Πατριαρχείο της Μόσχας στην κηδεία του μακαριστού Χριστόδουλου στην Αθήνα. Ο έμπειρος και με πολλές διεθνείς επαφές μητροπολίτης είναι σαφώς μεγαλύτερος από τους άλλους δύο υποψήφιους, γεγονός που αποτελεί μειονέκτημα για όσους επιθυμούν να αποκτήσει νέα δυναμική η Εκκλησία της Μόσχας στην προσπάθειά της για εξάπλωση.


Με μια ματιά

ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ οι χριστιανοί υπολογίζεται ότι είναι 2 δισεκατομμύρια.

● Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ έχει 165 εκατομμύρια πιστούς, περισσότερους δηλαδή από τους μισούς των 220 εκατομμυρίων ορθοδόξων που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στον κόσμο.

● ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της Ρωσίας η ορθοδοξία κηρύχθηκε επίσημη θρησκεία το 988 μ.Χ. από τον πρίγκιπα Βλαδίμηρο, υπό την επιρροή της γιαγιάς του Όλγας, η οποία κυβερνούσε όταν ο πρίγκιπας βρισκόταν στις συχνές και μακρινές στρατιωτικές εκστρατείες.

● Ο ΑΛΕΞΙΟΣ Β΄ ανέλαβε την ενίσχυση του ρόλου της Εκκλησίας μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Συντηρητικός στις πεποιθήσεις του κατηγόρησε την Καθολική Εκκλησία ότι ήθελε να πάρει ορθόδοξους από την Εκκλησία της Μόσχας και αρνήθηκε να συναντήσει τον Πάπα.


(ΤΑ ΝΕΑ)



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

1. Φιλοπαπικός ο πρώτος, και καναλάνθρωπος!

2. Αντίθετος
με τον πρώτο - σε προφίλ - ο δεύτερος (αντιπαπικός δηλαδή;) αλλά... "παρασκηνιακός" (;).

3. Καλός και άγιος ο τρίτος, λέει,
αλλά του βρίσκουν το μειονέκτημα ότι είναι μεγαλύτερος (72 ετών) από τους άλλους δυο. Ο Ιερώνυμος, πόσων ετών είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: