Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: «Το μεγάλο φαγοπότι»;

Σε σημερινό (12 Μαΐου 2008) δημοσίευμα της «ρομφαίας» που αναφέρεται στα εγκαίνια (το απόγευμα της 9ης Μαΐου) της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που ανακαινίστηκε, διαβάζω ότι μετά «στην Αίθουσα του Πατριαρχικού Θρόνου», έγινε λέει «η περικόσμιση του Προέδρου της Εθνικής Τραπέζης κ. Τάκη Αράπογλου διά του Μεγαλόσταυρου του Αγίου Αποστόλου Μάρκου, της υψίστης τιμητικής διακρίσεως της Αλεξανδρινής Εκκλησίας».
Διευκρίνιση: Ο «κ. Τάκης» κατάγεται από εκεί, και η Τράπεζα είναι εκείνη που ανέλαβε την δαπάνη για την ανακαίνιση...
Διαβάζω ακόμη «η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότις», λεει, «ετίμησε με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Αγίου Μάρκου τον επιβλέποντα αρχιτέκτονα του έργου της ανακαίνισης τόσο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, όσον και ολοκλήρου του κτιριακού συγκροτήματος του Πατριαρχικού Μεγάρου, πανεπιστημιακό Καθηγητή κ. Μοχάμεντ Άουαντ».
Απορία: Αυτός ο κ. Μοχάμεντ, Ορθόδοξος είναι;
Αλλά όπως ακόμη διαβάζω, ούτε ο πολιτικός μηχανικός έμεινε χωρίς πατριαρχικό παράσημο. Αυτός, πήρε λέει «το παράσημο του Λέοντα του Αγίου Μάρκου, για την τεχνική του συμβολή στην περάτωση του έργου».
Βέβαια, και ο καθηγητής και Μ. Άρχοντας του Θρόνου κ. Ευθύμιος Σουλογιάννης, τιμήθηκε. Αυτός λέει «με το παράσημο του Λέοντα του Αγίου Μάρκου».
Και το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας ότι:
«μετά το πέρας των εκδηλώσεων παρετέθη δεξίωση στους κήπους του Πατριαρχείου, ως και επίσημο δείπνο εκ μέρους της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος σε πολυτελές ξενοδοχείο της Μεγάλης Πόλεως».
Απορία: Και, αυτά τα έξοδα (δεξίωση, δείπνο, κλπ) η Εθνική Τράπεζα τα πλήρωσε;
Διότι πολλοί και διάφοροι ήταν οι εκεί παρατρεχάμενοι, όπως φαίνεται από το δημοσίευμα.
Ποιοι;
Οι ακόλουθοι:

«Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Δαμιανός, οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Μέμφιδος κ. Παύλος, Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, Πηλουσίου κ. Καλλίνικος, Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος, Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος και Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Κανώπου κ. Σπυρίδων, Νιτρίας κ. Νικόδημος και Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιος, οι Εξοχ. Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στην Αίγυπτο, ο Εντιμ. κ. Γεν. Πρόξενος και η Εριτ. κα. Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια και το Κάϊρο αντιστοίχως, ο Εντιμ. κ. Πρόξενος της Ρωσίας, ο κ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ο κ. Γεν. Γραμματέας Περιφερείας Κρήτης, οι Οφφικίαλοι και τα Μέλη του Τάγματος των Παραβαλαίων του Πατριαρχικού Θρόνου, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Ελληνικών Κοινοτήτων, ως και των Αραβορθοδόξων Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας, άλλοι επίσημοι και πλήθος επισκεπτών από την Ελλάδα και την Κύπρο.»
Τι είναι αυτά «τα Μέλη του Τάγματος των Παραβαλαίων»; Ελπίζω, όχι μασόνοι, ε;

εξεταστική

Δεν υπάρχουν σχόλια: