Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Αρχίζει η ιερά… Εξεταστική για τη Μονή Βατοπαιδίου

Πρεμιέρα καταθέσεων

Τρίτη, 04.11.08
«Το ΠΑΣΟΚ πρόλαβε και τα έδωσε όλα στη Μονή Βατοπαιδίου, ακόμη και το νερό της λίμνης», σύμφωνα τουλάχιστον με τους βουλευτές της Ν.Δ.

«Η αναπομπή Φωτιάδη “πάγωσε” τις διαδικασίες και η απόφαση Δούκα έδωσε τη Βιστωνίδα στη Μονή», σύμφωνα τουλάχιστον με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Και κάπου στη μέση, οι υπόλοιποι… Τα αντιφατικά μηνύματα που πήραν (και μετέφεραν) οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής στην «πρεμιέρα» των καταθέσεων των μαρτύρων θύμισαν κάτι από τα… παλιά. Οχι το παρελθόν της υπόθεσης Βατοπαιδίου, αλλά τη συνήθη διαδικασία που τηρείται στις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής. Κάθε πλευρά ακολουθεί την τακτική της στην εξέταση των μαρτύρων και κάθε πλευρά βγάζει τα δικά της συμπεράσματα, προσαρμοσμένα σ’ αυτή την τακτική. Οι πρώτες καταθέσεις νομικών δεν φώτισαν περισσότερο τα πράγματα. Ο κ. Ελευθέριος Ροΐδης, πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων το 1998, υποστήριξε ότι η αποδοχή, από υπουργό, γνωμοδότησης, ενόσω υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη, συνιστά εξώδικη ομολογία. Δηλαδή, η υπογραφή από τον Απόστολο Φωτιάδη της γνωμοδότησης του 2003, ενώ ήδη εκκρεμούσε η δίκη Δημοσίου-Μονής Βατοπαιδίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής, ουσιαστικά ισοδυναμούσε με ομολογία του Δημοσίου ότι δεν του ανήκει η Βιστωνίδα.

Με την άποψη συντάχθηκε και ο κ. Στέφανος Δέτσης, εισηγητής και στις τέσσερις γνωμοδοτήσεις του ΓΣΔΚ από το 1998 έως το 2004, προσθέτοντας ότι η αναπομπή που διέταξε ο κ. Φωτιάδης δεν συνιστούσε και ανάκληση των γνωμοδοτήσεων ή των υπουργικών αποφάσεων. Παράλληλα, επιχείρησε να υπερασπιστεί τις εισηγήσεις του, αν και φάνηκε σε κάποια σημεία να πέφτει σε αντιφάσεις.

Υποστήριξε ότι στηρίχθηκε στα έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης και στους φακέλους των υποθέσεων που ήταν ελλιπείς ως προς τις θέσεις του Δημοσίου και δεν επέτρεψε ουδέποτε να δεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο του. Σε επίμονες ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πάντως, παραδέχθηκε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με το μοναχό Αρσένιο. Αργότερα, όμως, απάντησε πως έχει επισκεφθεί και το Βατοπαίδι. Ο κ. Δέτσης αναγνώρισε, εξάλλου, ότι η Βιστωνίδα ήταν «κοινόχρηστο πράγμα» και άρα εκτός συναλλαγών, προσθέτοντας ότι εκείνος δεν θα προχωρούσε στη σύνταξη συμβολαίων για τις ανταλλαγές. Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, ο μάρτυρας Αντώνιος Βλασιάδης που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύφθηκε ότι… έχει αποβιώσει, ενώ αδυναμία να παρασταθεί στην Εξεταστική αυτή την εβδομάδα δήλωσε η Μαρία Ψάλτη, πρόεδρος του δικαστηρίου που δεν εξέδωσε την απόφαση για τη Βιστωνίδα.


ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: