Η Εκκλησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γαιοκτήμονας μετά το Δημόσιο, και σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Γεωργίας, τουλάχιστον 100.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα, που μπορούν να αξιοποιηθούν, έχει αναγνωριστεί ότι ανήκουν σε μονές και μητροπόλεις, ενώ άλλα 110.000 στρέμματα θεωρούνται διακατεχόμενες εκτάσεις και 850.000 στρέμματα, δάση και μη αξιοποιήσιμες χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Στην περιουσία της Εκκλησίας περιλαμβάνονται ακόμη 700 κτίρια γραφείων και καταστημάτων και πολλά διαμερίσματα. Ομως, η Εκκλησία εξακολουθεί να απολαμβάνει φορολογικής αμνηστίας, γεγονός που σκανδαλίζει ειδικά υπό το πρίσμα της τελευταίας φορολογικής επέλασης.
Το 2003 καταργήθηκε η υποχρέωση της Εκκλησίας να καταβάλλει 35% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων των ναών. Μέχρι τότε αποτελούσε κοινό μυστικό ότι ποσοστό μέχρι και 90% των εσόδων δηλώνονταν ως χορηγίες και απαλλάσσονταν από φόρους. Το 2004 η ΝΔ, κατήργησε φόρο 10% που επιβάρυνε τα μισθώματα γαιών και οικοδομών. Ο φόρος κάλυπτε ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα και από αυτή την κίνηση το Δημόσιο έχασε έσοδα ύψους 1,2 εκ. ευρώ ετησίως. Η Εκκλησία έχει απαλλαγεί από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ υπήρξαν διαμαρτυρίες από μονές για την υποχρέωσή τους να πληρώσουν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.
ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ
maroutsis@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου