Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Όλοι... μποντιμπιλντεράδες!!!

Με πολυτελές όχημα 4Χ4 ανηφορίζει τον... Γολγοθά του ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ενώ τον ακολουθούν με επίσης πολυτελές τετρακίνητο όχημα οι «άγγελοί» του, οι σωματοφύλακές του.

Με προκλητικό τρόπο εμφανίστηκε προχθές το απόγευμα στον πανηγυρικό εσπερινό στην Ιερά Μονή της Παναγίας Παντάνασσας στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας ο Εφραίμ. Έφτασε στο χώρο με τετρακίνητο όχημα, το οποίο ακολουθούσε άλλο ένα. Από το πρώτο κατέβηκε ο μοναχός με άλλους δύο ρασοφόρους και από το δεύτερο κάποιοι λαϊκοί κι ένας ρασοφόρος, όλοι... μποντιμπιλντεράδες.

Με γρήγορα βήματα εισήλθαν στο μικρό ναό για τη λειτουργία. Προηγουμένως όμως απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία να πλησιάσουν λέγοντάς τους ότι ο χώρος ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου. «Άβατο» λοιπόν για τους δημοσιογράφους, κατά τον Εφραίμ, όλες οι εκτάσεις που ανήκουν στη μονή.

Μέσα στο ναό, στο Μετόχι του Βατοπεδίου, υπήρχαν λιγότερα από πενήντα άτομα και οι περισσότεροι Κύπριοι. Κάποια στιγμή στο κήρυγμά του ο ηγούμενος Εφραίμ ακούστηκε να λέει: «Κουβαλάω τον σταυρό μου όπως ο Χριστός στον Γολγοθά».

Τουλάχιστον ατυχής η φράση αν όχι βέβηλη...

Λίγο αργότερα, σε συνομιλία που είχε με τους Κυπρίους συμπατριώτες του που βρίσκονταν στο ναό, είπε: «Δεν έχει ξανασυμβεί να διώκονται μοναχοί στην Ελλάδα με αναλήθειες και συκοφαντίες».

Χθες το πρωί, μετά τη λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος, ο Εφραίμ φέρεται να είπε ότι «πάσχουν από πνευματική μυωπία αυτοί που θέλουν τα πράγματα και οι αιτήσεις να γίνονται στα μέτρα τους» και πρόσθεσε ότι «όσοι προσπαθούν να επιβάλλουν κάτι, πρέπει να ξέρουν ότι αυτό δεν ριζώνει».

Στο μεταξύ, «Ράμπο» εισβάλλουν στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, με σκοπό να γίνει ενδελεχής έλεγχος των εκθέσεων που συνέταξαν εκτιμητές για τη Βιστωνίδα και τα άλλα ακίνητα που βρίσκονται σήμερα στο «οικονομικό σκευοφυλάκιο» της Μονής Βατοπεδίου. Σήμερα επίσης αναμένεται η έκδοση ανακοίνωσης από την Αθωνική Πολιτεία στην οποία θα καταγγέλλεται η δράση του Εφραίμ.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βαριές κατηγορίες κατά Εφραίμ
Πέμπτη, 25.09.08
Καταγγελίες-σοκ για το Βατοπαίδι και τον ηγούμενο της Μονής, Εφραίμ, περιλαμβάνονται σε μακροσκελή επιστολή μοναχών του Αγίου Ορους που έφτασε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή.

Διωγμοί μοναχών, μηχανορραφίες, σχέσεις διαπλοκής ξεδιπλώνονται στις 13 σελίδες της επιστολής, θυμίζοντας σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Οι συντάκτες της ζητούν, μάλιστα, τη μεσολάβηση των πολιτικών και των Μέσων Ενημέρωσης για να συλλέξουν υπογραφές κατά του Εφραίμ, δηλώνοντας διατεθειμένοι να καταθέσουν όσα περιγράφουν και στη Δικαιοσύνη.

Η επιστολή έφτασε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής στις 17 Σεπτεμβρίου και κοινοποιήθηκε στα γραφεία όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Υπογράφεται από «σεβαστούς γέροντες πατέρες όλων των ιερών κελιών του Αγίου Ορους» και απευθύνεται προς όλους τους βουλευτές, τους κρατικούς φορείς, τα Μέσα Ενημέρωσης και τις 20 μονές του Αγίου Ορους.

Αφήνουν αιχμές κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και των διοικητών του Αγίου Ορους, διαχρονικά από το 1990 έως σήμερα. Μιλούν για σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί στα κελιά του Βατοπαιδίου, όπου φιλοξενούνται επιχειρηματίες, πολιτικοί και άλλοι «ισχυροί». «Για να τους έχουν όλους στο χέρι, αν χρειαστεί», λένε στην καταγγελία τους οι μοναχοί-συντάκτες της επιστολής.

Ανάμεσα στ’ άλλα, ξεχωρίζουν οι αναφορές στις κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις προς το Αγιον Ορος. Οι συντάκτες της επιστολής υποστηρίζουν ότι ο Εφραίμ έφερε δικούς του πολιτικούς μηχανικούς που εκπόνησαν ειδικά σχέδια για την αναστήλωση του μοναστηριού, προκειμένου να εισπράξει το Βατοπαίδι τη μερίδα του λέοντος από τις επιδοτήσεις. Προσθέτουν ότι δεν απέδωσε ούτε στα μετόχια του τα ποσά που δικαιούνταν.

Οι συντάκτες της επιστολής υπεισέρχονται ακόμη και στα εσωτερικά του Αγίου Ορους. Δηλώνουν ότι διαφωνούν με το σχέδιο του Εφραίμ να συνδέσει οδικώς τη Μονή Βατοπαιδίου με το «θρησκευτικό χωριό» που οραματιζόταν να φτιάξει στην περιοχή της Ουρανούπολης (την οποία απέκτησε με ανταλλαγή της Βιστωνίδας). Ονοματίζουν δε τη Μονή Εσφιγμένου και τη Μονή Μεγίστης Λαύρας ως τις μόνες που προβάλλουν αντιστάσεις στα σχέδια του ηγουμένου του Βατοπαιδίου.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι οι ηγούμενοι των άλλων μονών έχουν «συνθηκολογήσει» με τον Εφραίμ και γι’ αυτό δεν τους εμπιστεύονται. Και καταλήγουν δηλώνοντας διατεθειμένοι να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη εάν βρεθεί οποιοσδήποτε να διαψεύσει τις καταγγελίες τους.


ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ

Ελεύθερος Τύπος


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣΣυμφωνείτε με την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από την Εκκλησία;
Ναι, αλλά αυστηρά μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς (196) 16,3%
Ναι, εφόσον δεν επηρεάζει το ποιμαντικό έργο (66) 5,5%
Οχι (941) 78,2%
Σύνολο ψήφων: 1203
Η ψηφοφορία είναι ενεργή από 23/09/08



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοινοτικά κονδύλια €103 εκατ. δόθηκαν στο Αγιον Ορος

Ελιγμός για την ανταλλαγή των οικοπέδων