Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

Οι θησαυροί του Αγίου Όρους

Για τους θησαυρούς του Αγίου Όρους κάνει λόγο σε ρεπορτάζ του σήμερα (21/9) στην Εσπρέσο ο κ. Κώστας Ζαφειρίου.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι:

1. Στη Μονή Βατοπεδίου, φυλάσσεται λέει, εκτός από τη Ζώνη της Παναγίας, και, το καλάμι με το οποίο προσφέρθηκε στον σταυρωμένο Χριστό ο σπόγγος με το όξος!!!..
Θησαυρός, ξεχωριστός λέει, και ο «Ιασπις», ένα βαρύτιμο ποτήριο για τη χριστιανική ορθόδοξη τελετουργία που δώρισε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μανουήλ Β' Παλαιολόγος στη μονή τον 14ο αιώνα. Είναι κατασκευασμένο από το σπάνιο ορυκτό ίασπι, με καστανόχρωμες «φλέβες», ενώ οι χρυσές ανάγλυφες λαβές του σε σχήμα φιδιού είναι διακοσμημένες με πολύτιμες πέτρες.
Τι λες, ρε παιδάκι μου!

2. Στη Μονή Ιβήρων, στον νάρθηκά του ναού, μαζί με αγίους, εικονίζονται ( άκου, λέει) ο Μέγας Αλέξανδρος (χωρίς το καταραμένο φίδι) και ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Σόλων, ο Θουκυδίδης και ο Σοφοκλής!
Εκεί, φυλάσσονται λέει τα χρυσοκέντητα άμφια Πατριαρχών (Γρηγορίου Ε' και Διονυσίου Δ'), ο λεγόμενος σάκος του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, τα ποτήρια των Κομνηνών, κλπ, κλπ…


3. Στη Μονή Χελανδαρίου, φυλάσσονται λέει, εκατοντάδες πολύτιμοι λίθοι του 11ου και 12ου αι., κεντητά άμφια, καθώς και τμήμα του Ακάνθινου Στεφάνου του Ιησού… 
(Αλλού το καλάμι, λοιπόν, αλλού το στεφάνι, και κάπου αλλού τα… δώρα των μάγων!!!)

4. Η Μονή Διονυσίου, έχει ανάγλυφη παράσταση της Σταύρωσης σε ελεφαντόδοντο (10ος αι.), αρχιερατικές στολές, βέβαια, κλπ, κλπ…

5. Στη συλλογή των ιστορικών κειμηλίων της μονής Παντοκράτορος περιλαμβάνεται και η ασπίδα του Αγίου Μερκουρίου….

6. Στη Μονή Ξηροποτάμου, σαν πολύτιμα κειμήλια θεωρούνται λέει το δισκάριο της Πουλχερίας (5ος αι.) από στεατίτη λίθο… χρυσοκέντητα άμφια (και εδώ), κ.ά.

7. Χρυσοκέντητα άμφια, ιερά σκεύη κ.ά. θα δούμε και στη Μονή Ζωγράφου (αν πάμε) βοήθεια μας!!!..

8. Στο σκευοφυλάκιο της μονής Φιλοθέου, φυλάσσεται, λέει, και το δεξί χέρι του Χρυσοστόμου, δώρο του Ανδρονίκου Β'.

9. Στη Μονή Αγίου Παύλου, θα δούμε λέει τεμάχια (;) από τα Δώρα των Μάγων!!!..

10. Η Μονή Σταυρονικήτα, είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και σύμφωνα με την παράδοση, την ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Νικολάου τη βρήκαν ψαράδες στη θάλασσα. Στο μέτωπο του Αγίου ήταν κολλημένο ένα στρείδι. Οι ψαράδες το αποκόλλησαν και από την εικόνα έτρεξε αίμα! 

11. Στους θησαυρούς της Μονής Ξενοφώντος, περιλαμβάνονται και εδώ, χρυσοκέντητα (φυσικά) άμφια, ιερά σκεύη κ.ά. 

12. Στη Μονή Εσφιγμένου, ανάμεσα στα κειμήλια περιλαμβάνονται, λέει, ο λεγόμενος σταυρός της Πουλχερίας και ένα μεγάλο κομμάτι από τη σκηνή του Μεγάλου Ναπολέοντα (από την εκστρατεία του στην Αίγυπτο), το οποίο χρησιμοποιείται σαν παραπέτασμα στην πύλη του καθολικού κατά την πανήγυρη!!!..

13. Από τα πολλά παρεκκλήσια που διαθέτει η Μονή Παντελεήμονος, το σημαντικότερο είναι της Αγίας Σκέπης, που χτίστηκε το 1852 και το τέμπλο του είναι όλο επιχρυσωμένο

14. Στη Μονή Κασταμονίτου, φυλάσσεται λέει, και ένα πολύτιμο ευαγγέλιο με αργυρόχρυση επένδυση, δώρο της Βασιλικής (;)…

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2008


ΔΙΑΒΑΖΩ σχετικά...



ΔΙΑΒΑΖΩ σχετικά με την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους:
 
"Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Μονής είναι τα τίμια δώρα των μάγων προς το νεογέννητο Ιησού Χριστό, πρόκειται για 24 τεμάχια χρυσού με σμύρνα και λιβάνι τα οποία έχει το προνόμιο να τα διατηρεί αποκλειστικά η Μονή."
 
Το γαϊδουράκι; Η καμήλα; ΤΙΠΟΤΕ;

Άλλα, και, στη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους φυλάσσεται επίσης ένα μέρος από τα δώρα των Mάγων που προσκύνησαν τη γέννηση του Χριστού, λέει η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, καθώς επίσης και τμήμα από τον Aκάνθινο Στέφανο, το Σπόγγο και τη Xλαμύδα.


Πάντα επίκαιρο: Ναι, εμείς τα φυλάμε και τα «διατηρούμε» τα δώρα των μάγων! Γιατί, ρε, τρέχει τίποτε;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Xa Xaaaaaaaaaaaa!
Prepei na gelasw me thn fwto gt
8a mas er8ei egefaliko.

3ereis ekei pou diavaza to ar8ro,
siga siga katevazontas thn selida, emfanisthkan oi peirates apotoma.

Kalh evdomada na exeis.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Γεια σου Σταυρούλα! :-)
Γεια σε όλους, και «χαίρετε»!

Έτσι δεν λέμε, και ψηλά – ψηλά στη σελίδα; Λέμε: «Χαίρετε! Με την χαρά, νικούμε την θλίψη από τα κακώς κείμενα στον τόπο μας και στην τοπική μας εκκλησία και στην Εκκλησία γενικότερα!».

Ίσως να αναρωτηθεί κανείς, τι ρόλο να παίζει άραγε η φωτογραφία αυτή στο συγκεκριμένο θέμα. Την απάντηση την έδωσες ήδη εσύ: γέλασες, …«για να μη πάθεις εγκεφαλικό»!

Να λοιπόν μια χρήση της, …και αν δει κάποιος και τις «ιδιότητες» της εικόνας αυτής (με τους πειρατές που μεταμορφώνονται), τότε θα διαβάσει το «τέρατα και σημεία», κάτι που δικαιολογείται από το περιεχόμενο του κειμένου για κάποιους από τους… θησαυρούς στο Άγιον Όρος…

Καληνύχτα Σταυρούλα (σε εμάς εδώ θα ξημερώσει σε λίγο), και καλή εβδομάδα και σε σας! :-)