Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Θρησκευτικά

«Ιερός πόλεμος» για τα Θρησκευτικά

ANT1

27/8/2008

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητεί, με εγκύκλιό της στο υπουργείο Παιδείας, να υπογράφουν, οι μαθητές που δεν επιθυμούν να διδαχθούν Θρησκευτικά, μία δήλωση, ότι δεν είναι χριστιανοί Ορθόδοξοι. Την δήλωση πρέπει να υπογράφουν ακόμη και μαθητές που έχουν βαπτιστεί Χριστιανοί.

Με την κίνηση αυτή, η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις μελλοντικά, καθώς θα αρνηθεί να τελεί μυστήρια στους μαθητές που υπέγραψαν τη δήλωση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές που θα παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, θα μπαίνουν στην τάξη για τη διδασκαλία άλλου μαθήματος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Pote 8 arxhsei kati tetoio?
Me thn nea sxolikh xronia?

M auto ton tropo kaneis dn 8a dhlwnei to ma8hma twn 8rhskeutikwn
k etsi an dn uparxei kapoios ari8mos ma8htwn dn 8a didasketai...

P. MICHALOPOULOS είπε...

Νομίζω, ότι σύμφωνα με την περσινή εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας, με αυτή δηλαδή που εφαρμόστηκε ήδη και της οποίας την επαναφορά ζητά η Εκκλησία, μπορεί κάποιος μαθητής να απαλλαχτεί από την υποχρέωση να παρακολουθήσει το μάθημα των θρησκευτικών, αν πρώτα δικαιολογήσει γραπτώς την άρνηση του να το παρακολουθήσει.

Να εκτίθεται δηλαδή σαν αλλόθρησκος ή σαν ετερόδοξος, ή άθεος κ.λπ. Να εκτίθεται, «ομολογώντας» την αιτία, τον λόγο της άρνησης του, αυτόν δηλαδή που (προφανώς) από το σπίτι του μαθητή εκπορεύεται και του επιβάλλεται!

Φέτος, η κυβέρνηση επικαλούμενη καταδίκες της Ελλάδος από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν στα της πίστεως προσωπικά δεδομένα, καταργεί αυτήν την προϋπόθεση, το να δηλώνεται δηλαδή ο λόγος για τον οποίον κάποιος μαθητής οδηγείται στην απόφαση του να απέχει από την συγκεκριμένη διδασκαλία.

Και πάνω σε αυτό το σημείο της νέας εγκυκλίου εστιάζεται και η αντίδραση της Εκκλησίας.