Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Φαίνεται και από το ίχνος τους στα τοιχώματα του ναού, ότι τα δέντρα αυτά είναι περιμετρικά. Περνούν με τις ρίζες τους από εκεί μέσα -από τους τοίχους, και παίρνουν νερό από το έδαφος. Δεν αναπτύσσονται αποκομμένα στην οροφή που τάχα αυτή τα στηρίζει, αλλά βρίσκονται γύρω –γύρω σαν κολώνες, και είναι αυτά που στην πράξη στηρίζουν το εκκλησάκι και όχι το εκκλησάκι αυτά. Μπροστά δε, πάνω από την πόρτα του ναού, οι ρίζες έχουν γκρεμίσει ένα τμήμα του τοίχου και φαίνονται που προσχωρούν προς τα κάτω. Για την προστασία των ριζών αυτών, έχει κάνει μεγάλη μελέτη το πανεπιστήμιο Πατρών, που παράλληλα φρόντισε να θωρακίσει και τη στέγη για να μη πέσει. Είναι πλέον ένα τεχνικό θαύμα, το όλο θέαμα.

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ζέρβας Tours
3 ώρες πριν
Άλλη μια Κυριακή μας πέρασε τόσο ευχάριστα χάρη σε εσάς και την φανταστική σας παρέα!
Σήμερα για όσους δεν μας ακολούθησαν να σας πω ότι χάσατε μια υπέροχη διαδρομή, ένα μοναδικό τοπίο, και ένα επίγειο θαύμα που είναι αυτό το μικρό εκκλησάκι, η
Αγία Θεοδώρα.
ΣΧΟΛΙΑ:
Panagiotis Michalopoulos 
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ; 
ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ;
Ζέρβας Tours 

Το πως τα δέντρα στέκονται και αναπτύσονται πάνω στην στέγη και δεν γκρεμίζουν τον ναό και δεν ανατρέπουν την στέγη!
Panagiotis Michalopoulos

Φαίνεται και από το ίχνος τους στα τοιχώματα του ναού, ότι τα δέντρα αυτά είναι περιμετρικά. Περνούν με τις ρίζες τους από εκεί μέσα -από τους τοίχους, και παίρνουν νερό από το έδαφος. Δεν αναπτύσσονται αποκομμένα στην οροφή που τάχα αυτή τα στηρίζει, αλλά βρίσκονται γύρω –γύρω σαν κολώνες, και είναι αυτά που στην πράξη στηρίζουν το εκκλησάκι και όχι το εκκλησάκι αυτά. 
Μπροστά δε, πάνω από την πόρτα του ναού, οι ρίζες έχουν γκρεμίσει ένα τμήμα του τοίχου και φαίνονται που προσχωρούν προς τα κάτω. 
Για την προστασία των ριζών αυτών, έχει κάνει μεγάλη μελέτη το πανεπιστήμιο Πατρών, που παράλληλα φρόντισε να θωρακίσει και τη στέγη για να μη πέσει. 
Είναι πλέον ένα τεχνικό θαύμα, το όλο θέαμα.


ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
Ρενα καλου 
Η Δυνατότητα : Να περνάνε οι ρίζες μέσα από την λάσπη που συνδέει τις πέτρες του τοίχου και να στερεώνονται στο έδαφος. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως ή θα είχε τριφτεί τελείως η λάσπη ή θα είχαν σπάσει οι ίδιες οι πέτρες με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτίσματος.
Η Δυνατότητα να διακλαδίζονται οι ρίζες επάνω στην στέγη και να στηρίζονται τα δένδρα σε αυτή :Το βάρος ενός κυβικού μέτρου νωπού ξύλου είναι περίπου 1 (ένας) τόνος. Αν υπολογίσουμε ότι τα δένδρα με μέση διάμετρο 40 εκατοστά και ύψος 4 μέτρα το βάρος καθενός είναι περίπου 540 κιλά. Αυτή η παραδοχή είναι λογική δεδομένου ότι δεν έχουμε υπολογίσει τα κλαδιά. 
Επομένως η στέγη δέχεται βάρος 17 Χ 540 = 9,180 κιλά ή 9,18 τόνους που σημαίνει 460 κιλά στο τετραγωνικό μιας και η επιφάνεια του ναού είναι περίπου 20 τετραγωνικά μέτρα. 
Το φορτίο λοιπόν που δέχεται η στέγη είναι 4,6 φορές μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζουμε όταν κάνουμε μελέτες στεγών μη βατών και 2,3 φορές μεγαλύτερο από αυτό που δέχεται ο κανονισμός (για μελέτες οικοδομικών έργων) για στέγες στις οποίες δεν αποκλείεται η συγκέντρωση ανθρώπων.....
αν και αθεη, ειναι απλα ενα θαυμα της αγιας θεοδωρας οχι ενα τεχνικο θαυμα!
Panagiotis Michalopoulos 
1. Αν και άθεη, αγαπητή Ρένα, φοβάμαι ότι τελικά δεν ξέφυγες ούτε και εσύ από τις δεισιδαιμονίες, δεν ξέφυγες από τις παγίδες των εμπόρων της θρησκείας, που εκμεταλλεύονται το όποιο θρησκευτικό συναίσθημα των απλών ανθρώπων στους οποίους τους είναι άγνωστος ο λόγος του θεού, ή δυσνόητος, ή και δύσκολος στην εφαρμογή του, και είναι έτσι ευάλωτοι στην εύκολη λύση στην καταφυγή προς την θρησκοληψία και στη μαγγανεία.
Panagiotis Michalopoulos 
2. Αν και άθεη, δεν παραδέχεσαι τη μελέτη του πανεπιστήμιου Πατρών, που ακτινογράφησε τα τοιχώματα, και παραβλέπεις το τιτάνιο έργο του να προστατέψει τις ρίζες να μη σαπίσουν μέσα στους τοίχους και που γι αυτό έκανε ειδική επένδυση μόνωσης σε αυτές, και όχι τσιμεντενέσεις για να σώσει μόνο το εκκλησάκι από την κατάρρευση.
Panagiotis Michalopoulos 
3. Το βάρος κάθε δέντρου, δεν πάει στη στέγη, που μπορεί να την επηρεάσουν μόνο κάποια μικρά κλαδιά –παρακλάδια θάμνων που μπορεί να φυτρώνουν από κάποιους σπόρους που πέφτουν από ψηλά από τα δέντρα, και γι αυτό ενισχύθηκε και αυτή με επίσης ειδική μερίμνα από το πανεπιστήμιο.
Το βάρος του κάθε δέντρου πάει κάθετα και είναι καλό διότι κάνει το δέντρο μια γερή κολόνα με γερές ρίζες βαθειά στο έδαφος.
Ειδικά δε στοιχεία αντιστήριξης του τοιχώματος (πλάγιες τσιμεντένιες κολόνες επενδεδυμένες με διακοσμητική πέτρα) έγιναν διίλα ακριβώς από αυτές τις δενδρικές κολόνες, στην εξωτερική μεριά του ναού.
Panagiotis Michalopoulos
4. Αν ήταν θαύμα που λες, δεν θα γινόταν όλη αυτή η επίπονη και πολυέξοδη εργασία, χορηγία των ειδικών υπηρεσιών προστασίας μνημείων, από το κράτος…
Και για να το αποδείξουν οι παπάδες το θαύμα, θα έπρεπε να μας κάνουν μια επίδειξη μετακίνησης του ναού για λίγα μέτρα, για να δούμε αν υπάρχουν ρίζες, για να δούμε αν θα ξεραθούν τα δέντρα ή όχι.
Panagiotis Michalopoulos 
5. Ως μηχανικός στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα -από την αρχή μέχρι το τέλος, έχω ζήσει μια τέτοια μεταφορά ναού (πολύ μεγαλύτερου από αυτό το εκκλησάκι) πάνω σε ράγες, για μια μεγάλη απόσταση, για να βρεθεί έξω από το χώρο του αεροδρομίου, δεμένο βέβαια κατάλληλα με μεταλλικό σκελετό από μέσα και από έξω.
Panagiotis Michalopoulos 
6. Μη ξεχνάς δε και το έργο στήριξης που έγινε πριν από λίγο καιρό στον πανάγιο τάφο στα Ιεροσόλυμα στο οποίο συμμετείχε και το δικό μας πολυτεχνείο με κρατικά έξοδα, στον τάφο του Χριστού, στο ναό της Αναστάσεως που κινδύνευε από κατάρρευση. Έργο, για το οποίο στο τέλος του ο πατριάρχης παρασημοφόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα!
Panagiotis Michalopoulos 
7. Αλλά οι ρασοφόροι της κομπίνας, για να επανέλθουμε στο "θαύμα" της αγίας Θεοδώρας, δεν θέλουν τέτοιους ελέγχους αμφισβήτησης. Έτσι και στην περίπτωση του Εφραίμ Ν. Μάκρης -για παράδειγμα, δεν δέχτηκε το μοναστήρι έλεγχο για να διαπιστωθεί αν το σκήνωμα ανήκει σε άντρα ή σε γυναίκα όπως καταγγελλόταν! Έλεγχο, που τον ζητούσε ακόμα και ο ίδιος ο τότε μητροπολίτης, ο Αττικής Παντελεήμονας, για να προχωρήσει στο αίτημα προς το πατριαρχείο για την σχετική αγιοκατάταξη.
Panagiotis Michalopoulos 
8. Πριν σε αποχαιρετήσω και σου ευχηθώ καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα, να σου πω και αυτό: 
Όπου έγινε έρευνα στις «εταιρίες θαυμάτων», τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά και κωμικοτραγικά. 
Έτσι, το τάχα αίμα που έτρεχε από την εικόνα ήταν απλή βυσσινάδα, και το τάχα φτερό αγγέλου που υπήρχε για προσκύνηση σε άλλο ναό, ήταν από το πουλί παγώνι! 
Χα!


Σχετικό:
Ρενα καλου (Αθήνα)
Φωτο προφίλ

https://www.facebook.com/sofi.kalou.94
Σχετικό:

Ρενα καλου (η τάχα άθεη)
Κοινοποίησε στις 15 Αυγούστου  
Η μερα σου ανηκει αγγελε μου...να με προσεχεις!!! 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=639859656394885&set=pb.100011125688122.-2207520000.1538959367.&type=3&theater
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
Kaith Sofou 
προς Panagiotis Michalopoulos,
αλλου τις τεχνικες θεωριες σας......
οτι θελει ο καθενας πιστευει.....!! 
Δεν θα μας πεισετε παντως εσεις.....!!!
Panagiotis Michalopoulos 

προς Kaith Sofou 
Καλημέρα Καίτη, καλό σου μεσημέρι, και καλή εβδομάδα!
Σε ευχαριστώ για την απάντηση, για τον κόπο και την τιμή να ασχοληθείς μαζί μου. Να είσαι καλά!
Όμως δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν, για τίποτε. Απλά, εκφράζω δημόσια έναν προβληματισμό μου. Παραθέτω δε όχι θεωρίες δικές μου, αλλά μια επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου Πατρών.
Έχω δε, έννομο συμφέρον να αντιπαρατάσσομαι στην θρησκευτική απάτη, ως άνθρωπος της Εκκλησίας μια ζωή, 73 ολόκληρα χρόνια!
Χαίρε Καίτη!



Σχετικό: 

Kaith Sofou
(Η μανούλα και οι κορούλες.)
Σπούδασε στο National and Kapodistrian University of Athens
Τόπος διαμονής: Peristéri, Attiki, Greece (όπου και η έδρα του ταξιδιωτικού γραφείου)
Τόπος καταγωγής: Αθήνα
https://www.facebook.com/sofoukaith

Δεν υπάρχουν σχόλια: