Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Το ξέρατε ότι ακόμα και τον βασιλικό, το φυτό, που το συνδέουμε και με τον αγιασμό, και με τον Σταυρό, τον έχουμε κλεμμένο κι αυτόν από την Ανατολή ως κάτι το ιερό;

1. Διαβάζω:
Aitoloakarnania247
2 ώρες πριν
Γιατί μοιράζουν βασιλικό σήμερα στις εκκλησίες στη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού;

«Σε λίγο, τι θαύμα! Ο εργάτης βρήκε εκεί τον Τίμιο Σταυρό όπου επάνω ξεψύχησε ο Χριστός μας.
Από εκείνη τη στιγμή, το μυρωδάτο αυτό φυτό λέγεται βασιλικός, γιατί φύτρωσε στο σημείο που ήταν θαμμένος ο Σταυρός, όπου είχε σταυρωθεί ο βασιλιάς του κόσμου.
Γι’ αυτό μοιράζουν βασιλικό στις εκκλησίες στη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.»

https://www.facebook.com/aitoloakarnania247/posts/2165300603720325 

2. Διαβάζω:
Βασιλικός:
Είναι ένα κοινό όνομα για την μαγειρική βότανο Ocimum basilicum της οικογένειας της μέντας. Ήρθε αρχικά από τη Νοτιοανατολική Ασία. 

Θεωρείται πως είναι ο βασιλιάς των βοτάνων. 
Ο Βασιλικός περιέχει πολλές πτητικές ενώσεις και άλλες ουσίες που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
3. Διαβάζω:
Ο βασιλικός, βασιλικός της Ταϊλάνδης αρωματικό, ποώδες φυτό, η κοινή ονομασία για το μαγειρικό βότανο.  Ώκιμον το βασιλικόν (Ocimum basilicum)
4. Διαβάζω:
Είναι ένα κοινό όνομα για την μαγειρική βότανο Ocimum basilicum της οικογένειας της μέντας. Ήρθε αρχικά από τη Νοτιοανατολική Ασία. Θεωρείται πως είναι ο βασιλιάς των βοτάνων.
Τα φύλλα με την γεύση του γλυκάνισου, με μια ισχυρή, πικάντικη, συχνά γλυκιά μυρωδιά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι του Βασιλικού, όπως της Ταϊλάνδης και ο ιερός βασιλικός, που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ασία. αρχικά στην Ινδία και σε άλλες τροπικές περιοχές της Ασίας, που έχει καλλιεργηθεί από περισσότερα από 5.000 χρόνια.
5. Διαβάζω:
Από την πατρίδα του την Ινδία (όπου θεωρείται ιερό φυτό, αφιερωμένο στον Κρίσνα και τον Βισνού) τον έφερε στη χώρα μας ο Μέγας Αλέξανδρος ως φυτό του βασιλιά.
Οι Ρωμαίοι τον χρησιμοποιούσαν ως ερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης και φυλακτό.
Οι Αιγύπτιοι τον έβαζαν μαζί με άλλα φυτά στις ταριχεύσεις, ενώ οι Γαλάτες σε τελετές εξαγνισμού μαζί με νερό πηγής (πιθανόν εκεί να έχει τις ρίζες του το χριστιανικό έθιμο του αγιασμού του νερού με βασιλικό).

ΣΧΟΛΙΑ:
1. Το ξέρατε ότι ακόμα και τον βασιλικό, το φυτό, που το συνδέουμε και με τον αγιασμό, και με τον Σταυρό, τον έχουμε κλεμμένο κι αυτόν από την Ανατολή ως κάτι το ιερό; 
2. Όπως επίσης από την κιναιδική βουδιστική λατρεία, έχουμε πάρει και πολλά άλλα ιερά στοιχεία, σχεδόν τα πάντα από όσα έχουμε και δεν έχουμε σαν ορθόδοξοι χριστιανοί… 
3. Όπως για παράδειγμα, και τα λείψανα, τις εικόνες, το φωτοστέφανο, την υπόκλιση, την προσκύνηση, το χειροφίλημα, το κομποσκοίνι (με την "ευχή"), τα κεριά, τα λιβάνια, τα καντήλια, και τα ανθοστόλιστα κουβούκλια στις λιτανείες –με τις ομβρέλες! 
4. Α, και, τον δράκο που σκοτώνει ο Άγιος Γεώργιος, και κυρίως το κωλοδάχτυλο ευλογίας του Βούδα!
Γιώργος Ρόκκας
αυτό το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με!» 
..μια αέναη νοερή προσευχή που επαναλαμβάνεται σαν ποίημα , κάτι σαν το "χάρε κρίσνα, χάρε χάρε" ...είναι "ησυχαστικής" έμπνευσης και βουδιστικής δομής
Panagiotis Michalopoulos 

Έτσι είναι δυστυχώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: