Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

1. Σήμερα, γιορτάζει ένας συνάδελφος μου ιερέας (ήταν χειροθετημένος Αναγνώστης, κι αυτός) ο Άγιος Τιμόθεος, κήρυκας του Ευαγγελίου στην Εκκλησία των Παναπέων. Επίσης γιορτάζει και η σύζυγος του η Αγία Μαύρα. Αυτή βέβαια, του συμπαραστάθηκε στο διωγμό του από τους εχθρούς της Εκκλησίας, και τον ακολούθησε στο μαρτύριο… 2. Αντίθετα δηλαδή με τη δική μου (την γνώστη και ως «κυρία Ελένη») η οποία κιότεψε, με πούλησε, και με εγκατέλειψε παίρνοντας μαζί και τα παιδιά (μεγαλωμένα πια και σπουδασμένα), εκείνη τη Κακιά Μαύρη νύχτα 13-11-2010). 3. Τώρα τελευταία, περνάει από το χώρο του εγκλήματος της -από το σπίτι μου στο Ελληνικό –απέξω βέβαια… Ευκαιριακά, σε μεγάλες εορτές –Πάσχα Χριστούγεννα κλπ, για να μου φέρει… κουλουράκια! Τα φτιάχνει η ίδια (έχει βγάλει σχετική σχολή) με τα δυο της τα χεράκια, στο διαμερισματάκι της στη Γούβα!

Διαβάζω:
Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα - Εορτάζουν στις 3 Μαΐου.
Οι Άγιοι Τιμόθεος και Μαύρα, γεννήθηκαν στη κωμόπολη Παναπέα στην Θηβαΐδα της Αιγύπτου.
Ο Τιμόθεος ήταν αναγνώστης και κήρυκας του Ευαγγελίου στην Εκκλησία των Παναπέων και εκτελούσε τα ιερατικά του καθήκοντα με θερμότατο ζήλο και θαυμαστά αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό προξενούσε ζηλοφθονία στους ειδωλολάτρες, οι οποίοι τελικώς τον κατήγγειλαν στον αδίστακτο ειδωλολάτρη έπαρχο Αρριανό, είκοσι μόλις μέρες μετά τον γάμο του με την Αγία Μαύρα. Ο Αρριανός κάλεσε τον Τιμόθεο να παραδώσει τα ιερά βιβλία του στην πυρά. Ο Τιμόθεος αρνήθηκε με παρρησία να καταστρέψει τα βιβλία του, λέγοντας στον έπαρχο ότι τα θεωρεί ως ιερά πνευματικά του όπλα και εφόδια. Οργισμένος ο Αρριανός υπέβαλε τον άγιο σε διάφορα βασανιστήρια, τα οποία ο Τιμόθεος υπέμεινε με παροιμιώδη υπομονή.
Για να κάμψει το σθένος του ο έπαρχος στράφηκε προς τη σύζυγό του Μαύρα, την οποία στην αρχή κολάκευε για να θυσιάσει στο είδωλα και μην ακολουθήσει τη θανατηφόρα πορεία του συζύγου της. Με παραίνεση όμως του Τιμόθεου, η Μαύρα ομολόγησε κι εκείνη την πίστη της στον Θεό. Τότε ο Αρριανός διέταξε τον άγριο βασανισμό και τη Σταύρωση, ΚΑΙ της Αγίας.
Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαύρα από το 1331 μ.Χ. θεωρείται και τιμάται ως πολιούχος της πόλης της Λευκάδας, η οποία παλιότερα ονομαζόταν «Αγία Μαύρα». 

ΣΧΕΤΙΚΟ:
 
 Η... "ΚΟΥΜΠΑΡΑ" ΜΟΥ !..
http://xairete.blogspot.gr/2015/03/15.html 
8 σχόλια: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: