Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Διαβάζω: Ο χρήστης Στάθης Παχνιστής, σχολίασε την αναστάσιμη αγιογραφία σας, στη δημόσια ομάδα σας «xairete.blogspot.gr», στην ανάρτηση σας με θέμα: «1. Βγήκε από τον σφραγισμένο τάφο, ο Χριστός; 2. Πού έγινε η Ανάσταση; (στον τάφο, ή στον Άδη;) 3. Πού ήταν ο Χριστός, όταν η ψυχή του έλαβε το νέο της σώμα;

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
Ο Διαχειριστής xairete.blogspot.gr‎ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ), ...
προς τη δημόσια ομάδα xairete.blogspot.gr
7 Απριλίου στις 5:13 μ.μ. 
1. Βγήκε από τον σφραγισμένο τάφο, ο Χριστός;
2. Πού έγινε η Ανάσταση; (στον τάφο, ή στον Άδη;)
3. Πού ήταν ο Χριστός, όταν η ψυχή του έλαβε το νέο της σώμα;
http://xairete.blogspot.gr/2018/04/1-2-3.html

https://www.facebook.com/935736433241717/photos/gm.762704740606201/981900198625340/?type=3&theater
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ:
xairete.blogspot.gr
Χρόνια πολλά φίλε Στάθη! 
Συμπαθέστατε φίλε, για πολλούς λόγους, και για το ότι είσαι μαζί μας στο χώρο αυτό, μας διαβάζεις και κάνεις και τον κόπο να σχολιάζεις εκτενέστατα. Σε ευχαριστώ θερμά για όλα αυτά!
Θα φτιάξω λοιπόν καφέ, θα διαβάσω πιο καλά –με πιο ανοιχτά μάτια το σχόλιο σου, και θα προσπαθήσω να απαντήσω.
Σε πληροφορώ δε, ότι όταν βάζω ερωτήματα, δεν σημαίνει ότι παριστάνω τον δασκαλάκο, και βάζω τεστ σε μαθητές μου… Σημαίνει, ότι σαν μαθητής και εγώ, σαν ερευνητής της αλήθειας (73 ετών, και γερνάω πάντα διδασκόμενος), προβληματίζομαι και προβληματίζω.
Επιδιώκω τον δημόσιο διάλογο, όχι για να τσακωθώ ή να αναδειχτώ εξυπνότερος άλλων, αλλά για να ερευνούμε μαζί –σαν φίλοι και αδελφοί, να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, να γινόμαστε έτσι πιο σοφοί, πιο φωτισμένοι!
Τα ξαναλέμε λοιπόν! Χαίρε!

https://www.facebook.com/groups/721265688083440/permalink/762704740606201/
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
1. xairete.blogspot.gr 
Διαβάζω:
1. Βγήκε από τον σφραγισμένο τάφο, ο Χριστός;
Στάθης Παχνιστής: Στον τάφο υπήρχε νεκρός. Όταν ο τάφος βρέθηκε κενός, σημαίνει ότι η σορός έκανε ... φτερά. Άρα: Απαντηστε.
Απαντώ:
Panagiotis Michalopoulos: Η «σωρός» που λες, ήταν το σώμα του Χριστού, αυτό που είχε πριν την ανάσταση. Νεκρό πια! Μπορούσε και να μην υπάρχει πια, αν είχε καεί π.χ. ο Χριστός αντί να σταυρωθεί. Όπως και δεν θα υπάρχει και το δικό μας σώμα –το διαλυμένο στον τάφο, Εκείνη την ημέρα της κοινής ανάστασης.

2. xairete.blogspot.gr 
Διαβάζω: 
2. Πού έγινε η Ανάσταση; (στον τάφο, ή στον Άδη;) 
Στάθης Παχνιστής: Αποδέχεται ο ερωτών, την Ευαγγελική εκδοχή; Αν ναι η απάντηση ελήφθη. Αν όχι θα αναρωτιέται εφ όρου ζωής. 
Απαντώ: 
Panagiotis Michalopoulos: Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η ευαγγελική εκδοχή;
3. xairete.blogspot.gr 
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Στάθης Παχνιστής: Δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Είναι γνωστό ότι ο Άδης ( Αδελφός του Δία ), οριστικε Βασιλιάς των Νεκρών. Τακτοποιούσε τις ψυχές, ανάλογα με την εν ζωή συμπεριφορά των. Οι κακοί στα Τάρταρα, οι καλοί στα Ηλισια Πεδία. Ο αντίστοιχος Παράδεισος. Διατηρείται η αρχαιοελληνική μυθολογία και στην νέα Θρησκεία. Ακόμη και το όνομα του Άδη. Δέχεται ο ερωτών την εκδοχή αυτή η την απορρίπτει; Αν την δέχεται, απαντά: Στον Άδη. Αν την απορρίπτει, απαντά: Στον Τάφο. Αν θεωρεί Παγανιστική την εκδοχή του Άδη, τότε είναι Βλάσφημος. Ένας Ιησούς Χριστός, Υιός Αληθινού Θεού, να υπάγει στον Άδη, όπου βρίσκονται οι ψυχές των θνητών. Επιλέγει επομένως την απάντηση του. Εδώ δεν υπάρχει τρίτη εκδοχή. Η το ένα θα ισχύει η το άλλο.
Απαντώ:
Panagiotis Michalopoulos: Τα ευαγγέλια είναι η εφαρμογή της εντολής του Χριστού προς τους μαθητές του να πορεύουν και να διδάξουν πάντα τα έθνη! Τα έθνη τα ειδωλολατρικά, στα οποία έπρεπε να μιλήσουν στη γλώσσα τους. Και η λέξη «Άδης», ήταν η πιο κατάλληλη για να εκφράσουν τον τρόπο (το σκοτάδι) της ψυχής μετά τον θάνατο του ανθρώπου, και αυτό δεν σημαίνει ότι δέχονταν και την μυθολογία, τον τόπο δηλαδή –στα έγκατα της γης, της πίστης των εθνικών!
Μη ξεχνάμε δε, ότι σαν σημείο επαφής στην διδασκαλία του ο απόστολος Παύλος στους αθηναίους, διάλεξε να αναφερθεί ειδικά σε εκείνο το μνημείο που είχαν, αυτό με την επιγραφή «στον άγνωστο θεό»!

4. xairete.blogspot.gr 
Διαβάζω:
3. Πού ήταν ο Χριστός, όταν η ψυχή του έλαβε το νέο της σώμα;
Στάθης Παχνιστής: Αφελεστατη και άνευ ειρμου η τρίτη ερώτηση. Η έννοια ψυχή αποδίδεται στους θνητούς ανθρώπους.
Απαντώ:
Panagiotis Michalopoulos: Ο Χριστός μας φίλε, δεν ήταν το φάντασμα κάποιου θεού του δωδεκαθέου, ήταν η ενσάρκωση του άναρχου, του προαιώνιου Υιού και Λόγου του θεού Πατέρα, ήταν το δεύτερο πρόσωπο της αγίας τριάδας. Γεννήθηκε λοιπόν στο χρόνο ο Χριστός, σαν θεάνθρωπος, σαν τέλος θεός και τέλειος άνθρωπος. Σαν άνθρωπος, ήταν όμοιος με εμάς (έτρωγε, έπινε, κοιμόταν κλπ, είχε δηλαδή όλα τα λεγόμενα «συγγνωστά πάθη»), χωρίς αμαρτία όμως… Ήταν επομένως, ΚΑΙ, θνητός! Και έτσι στον σταυρό, πέθανε κανονικά σαν άνθρωπος!

5. xairete.blogspot.gr 
Διαβάζω:
Στάθης Παχνιστής: Η έννοια Πνεύμα, είναι το σωστό. «Πνεύμα είν'ο Θεός». Άρα και ο υιός αυτού. Που ήταν ο Ιησούς σαν Πνεύμα; Αφελές. Η απάντηση; Παντού. Το πνεύμα λοιπόν εισήλθε στο επί τριήμερο νεκρό σώμα. Έχει σημασία ο ... χώρος; Όσον αφορά το.... νέο σώμα, τι να πει κανείς. Ούτε μεταφορικά στέκει. Παραπέμπει στην .... μετεμψύχωση. Δηλ. Χριστός Ανέστη; Η άλλο σώμα αντίκρισαν οι ... αυτόπτες μάρτυρες, οι γυναίκες δηλ. Και αργότερα οι μαθητές. Γι'αυτό και ο επιφιλακτικος μαθητής Θωμάς
δεν το ανεγνώρισε εκ πρώτης όψεως;
Απαντήστε. Όταν ρωτά κάποιος δημόσια, δεσμεύεται. Παίρνει θέση. Είναι ενσυνείδητος Χριστιανός Ορθόδοξος η ... δόκιμος; Προς ... Μύηση. Χρόνια πολλά.
Απαντώ:
Panagiotis Michalopoulos: Όπως λέμε φίλτατε, στον Χριστό «κατοικούσε» όλος ο θεός… Και όπως διαβάζω, σε Αυτόν «κατοικεί παν το πλήρωμα της Θεότητος σωματικώς» (Κολ. β' 9).
Αυτό το σώμα όμως, καταστράφηκε! Ήταν ο ναός που έλεγε ο Χριστός ότι σε τρεις μέρες θα τον ανοικοδομούσε, και δεν τον καταλάβαιναν.
Πάει λοιπόν αυτός ο ναός (θάφτηκε και... "έκανε και φτερά" μετά, όπως –τόσο χαριτωμένα, το λες! Και ο Χριστός, μετά από τρεις μέρες τον ξαναφτιάχνει! Όχι αναγκαστικά με παλαιά υλικά, όχι αναγκαστικά με τα μπάζα, με ένα νεκρό σώμα στον τάφο, αλλά με νέα υλικά, άφθαρτα και αιώνια! Όχι πια με σώμα από πηλό -σαν εκείνο του Αδάμ, αλλά με σώμα άλλο ξανα-γεννημένο, διαφορετικό από αυτό που γέννησε τότε, η αγνή παρθένα μητέρα του!
Αυτό ήταν το νέο σώμα του Χριστού, το οποίο –λόγω της φύσης του (πέρναγε ακόμα και μέσα από κλειστές πόρτες!!!..) μόνον όταν ήθελε ο ίδιος ο Κύριος, το έβλεπαν οι μαθητές και μόνον αν ήθελε το αναγνώριζαν. Έτσι έγινε και στην Μαρία την Μαγδαληνή που αρχικά τον πέρασε για κηπουρό έξω από τον τάφο, έτσι και με τους μαθητές στο υπερώο –τον αναγνώρισαν από το «χαίρετε» που τους είπε, έτσι και με τον Θωμά που απουσίασε την προηγούμενη φορά και τον είδε την επομένη και τον αναγνώρισε από τις πληγές στα χέρια, έτσι και με τους άλλους δυο μαθητές στην πορεία προς την Ιερουσαλήμ που τον αναγνώρισαν από τη φλόγα που έκαιγε στην καρδιά τους όσο ήταν μαζί στο δρόμο, έτσι και με τους ψαράδες μαθητές στην παραλία μετά την ανάσταση!

https://www.facebook.com/groups/721265688083440/permalink/762704740606201/

Δεν υπάρχουν σχόλια: