Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

ΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ, είπε…  Το άγιον Πνεύμα εμφανίζεται σαν περιστέρι. Δεν είναι περιστέρι, αλλά μοιάζει με περιστέρι, καθότι και το άγιον Πνεύμα είναι άκτιστο, δεν ακούει, δεν βλέπει, δεν μιλάει. Σε άλλες εμφανίσεις παρουσιάζεται ως Νεφέλη (Μεταμόρψωση) ή πύρινες φλόγες (Πεντηκοστή) κ.ά. Η παράσταση ως περιστεριού εμφανίζεται μόνο στη βάπτιση του Χριστού και πουθενά αλλού, σύμφωνα απόφαση της Ζ΄ Οικουμενικής. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται, ότι ο Πατέρας δεν απεικονίζεται, καθότι άκτιστος.
Η Ορθόδοξη εικονογραφία είναι αυτή των τριών αγγέλλων, όπου ο αριστερά εμφανίζεται ο Πατέρας καθήμενος, στη μέση ο Υιός όρθιος και δεξιά το άγιον Πνεύμα όρθιο και αυτό.

Ένας φίλος, μου έγραψε πριν από λίγο:
Αγαπητέ μου κύριε Μιχαλόπουλε,
[…] Νομίζω ότι το πραγματικό σχετικό πνευματικό ατόπημα της εποχής μας, είναι η Μαριολατρεία, δηλ. ότι σχεδόν όλοι, ένας θρησκευόμενος ακατήχητος λαός, αν και χείλεσιν χρησιμοποιεί τη λέξη "Θεοτόκος", πιστεύουν και έμμεσα αν όχι άμεσα ομολογούν την κατά σάρκα μητέρα του Χριστού ως Θεά τους, τη μεγάλη και υπερτάτη Θεά -τη μητέρα του σύμπαντος και όλων των πιστών, την Άνασσα, την Παντάνασσα, την Πότνια, την Δέσποινα, την Κυρία, την Βασίλισσα... εκείνη που θα τους σώσει εξ εαυτής. Και νά σου τα χρυσά τάματα στις ... εικόνες, νά σου οι λατρείες, και οι παρακλήσεις όχι στο Χριστό αλλά στη μητέρα Του, νά σου και το ότι η μητέρα Του Χριστού δήθεν δεν πέθανε αλλά εν σώματι μετέστη στους ουρανούς (αυτό φυσικά δεν το έμαθαν οι Απόστολοι, και Ευαγγελιστές, αν και... οι απόστολοι ήσαν ... παρόντες, εκ περάτων συναθροισθέντες) ώστε να το καταγράψουν στα Ευαγγέλια, στις Πράξεις των αποστόλων και στις Επιστολές ως υπέρτατο θαύμα και ασύγκριτο γεγονός της Πίστης μας!. Και για να μην είναι μόνη της η θεά τους, νά σου και το πάνθεον της αγιολατρείας. Νομίζουν ότι θα τους σώσουν η Παναγία και οι άγιοι (πραγματικοί ή χειροποίητοι) και όχι ο Ένας Θεός, ο Τριαδικός, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή, ο Κυρίαρχος και Δημιουργός του Σύμπαντος, ο Δημιουργός μας, ο Σωτήρας μας, ο Θεός μας.
http://xairete.blogspot.gr/2016/01/panagiotis-michalopoulos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: