Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Διαβάζω: Δεν είναι ορθόδοξη "παράδοσι" η λειψανολατρεία, η αγιολατρεία, η εικονολατρεία, οι λιτανείες, ο νηπιοβαπτισμός ιδίως όταν οι γονείς δεν είναι Χριστιανοί, ο αγιασμός των υδάτων, το κομβοσχοίνι, τα ράσα και οι αυτοκρατορικές στολές, η υποταγή της Εκκλησίας στο Κράτος, οι ψευδοπροφητείες" το "απλανές" των οραματιστών, οι επαναλήψεις "βατολογούντες ώσπερ οι εθνικοί" ακόμα και τα ακατανόητα κείμενα, τα τεριρέμ, τα νενά, οι μακρόσυρτοι λαρυγγισμοί και άλλα…

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ: 
Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017

Καλημέρα, καλό σαββατοκύριακο! Και οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου στο «χαίρετε», ήταν…


ΕΚΛΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ μας, μας είπε...
Χαίρετε κε Παναγιώτη. Εύχομαι με υγεία και ευλογία να έρθει και το ("συμβατικό άλλωστε") νέο έτος. 

Εντυπωσιάστηκα με την ιστορική αναδρομή που κάνατε σε δημοσιεύσεις του ιστολογίου σας, μερικές των οποίων είναι επίκαιρα και σπουδαία Ορθόδοξα απολογητικά κείμενα "παντί τω αιτούντι". 
Ἐβλεπα πρόσφατα ένα βιντεάκι με κατηγορίες που εκτόξευε εναντίον της Ορθοδοξίας ένας ξένος αιρετικός (μάλλον ψευδομάρτυρας τιτλούχος της αιρέσεώς των). Και σκεπτόμουν πόσο πολύτιμη είναι η Ορθόδοξη Μαρτυρία του ιστολογίου σας.
Ο αιρετικός είχε άδικο, τόσο σε όσα υποστήριζε ως "δόγματα" της θρησκείας του (καταργούσε την αποστολική διαδοχή των κληρικών, ερμήνευε αυθαίρετα τα περί "πρωτοτόκου" και ισχυριζόταν ότι δεν είναι παρθένος η Μητέρα του Κυρίου κ.α.) όσο και στα περισσότερα που εκείνος κατηγορούσε ως "ορθόδοξα" αλλά μη Χριστιανικά. 

Αυτά όμως ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ στην Ορθοδοξία! 
Αυτά είναι "τσόντες", αυτά είναι μύθοι και ανθρώπινες παραδόσεις αμαθών, από απόκρυφα βιβλία, από σκοτεινά χρὀνια, αυτά τα κατηγορούμε και εμείς οι κατηχημένοι Ορθόδοξοι, και απόδειξη είναι όλα όσα ακούραστα επισημαίνετε στο blog σας. 
Την Ορθοδοξία δεν την εκφράζουν οι παραδόσεις ανθρώπων, ούτε απαραίτητα οι σε κάποια εποχή τυχόντες "θρονιασμένοι" στην ηγεσία της, οι αντίστοιχοι του ιερατείου, των Γραμματέων, Φαρισαίων και Σαδουκαίων της εποχής του Κυρίου, που πάντως έχουν την εγκυρότητα τελέσεως Μυστηρίων (ακόμα και ο αρχιερεύς ο Σταυρωτής του Κυρίου προφήτευσε). 
Την Ορθοδοξία την Εκφράζει μόνον η Βίβλος, η Ιερά Παράδοση και η Αποστολική Εκκλησία, η αιώνια και διαχρονική που είναι η Ορθόδοξη και οι Γνήσιες Οικουμενικές Σύνοδοι σε όσα συμφωνούν με την Αγία Γραφή.
Οι Ορθόδοξοι οι απηχούντες την Ορθόδοξη Συνείδησι παραδεχόμαστε (και ντρεπόμαστε) ότι πολλά ειδωλολατρικά, εκ της αρχαίας Ελλάδας, Ρώμης και Ανατολικών θρησκειών, στοιχεία έχουν εισχωρήσει στη "ορθόδοξη" "θρησκεία" αλλά γνωρίζουμε ότι αυτά δεν απηχούν την Ορθόδοξη Πίστι και κάποτε που η Εκκλησία θα γίνει Ελευθέρα και Ζώσα θα τα αποβάλλει. 

Δεν είναι ορθόδοξη "παράδοσι" η λειψανολατρεία, η αγιολατρεία, η εικονολατρεία, οι λιτανείες, ο νηπιοβαπτισμός ιδίως όταν οι γονείς δεν είναι Χριστιανοί, ο αγιασμός των υδάτων, το κομβοσχοίνι, τα ράσα και οι αυτοκρατορικές στολές, η υποταγή της Εκκλησίας στο Κράτος, οι ψευδοπροφητείες" το "απλανές" των οραματιστών, οι επαναλήψεις "βατολογούντες ώσπερ οι εθνικοί" ακόμα και τα ακατανόητα κείμενα, τα τεριρέμ, τα νενά, οι μακρόσυρτοι λαρυγγισμοί και άλλα...
Ἐνας είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Η Εκκλησία Του είναι μόνο μία, η Ορθόδοξη. 
Η Πίστι παραδόθηκε "άπαξ" στους αγίους (πιστούς). 
Την Αγία Γραφή, στην οποία δήθεν βασίζονται παρερμηνεύοντάς την, οι αιρετικοί την αγοράζουν από τον βιβλιοπώλη τους ενώ εμείς οι Ορθόδοξοι την παραλαμβάνουμε από τους Αποστόλους, από γενεάς εις γενεά, αναλλοίωτη. 
Εμείς οι Ορθόδοξοι γνωρίζουμε τον "Κανόνα" της Αγίας Γραφής, δηλ. ποια είναι τα γνήσια θεόπνευστα βιβλία της Π.Δ. και ποια είναι τα γνήσια θεόπνευστα βιβλία της Καινής Διαθήκης, ποιο είναι το γνήσιο κείμενό τους, ποιοι είναι οι Συγγραφείς τους, ποια η Ερμηνεία της. 
Αυτό είναι η Ιερά Παράδοσις που οι αιρετικοί δεν την παραδέχονται.
Σας ευχαριστώ και πάλι.

Πολλές ευχές για την υποδοχή του Νέου Έτους.
Επισκέπτης.
    30 Δεκεμβρίου 2017 - 11:28 π.μ.

http://xairete.blogspot.gr/2017/12/blog-post_135.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: