Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Καλημέρα, καλή Κυριακή!.. (και οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου στο «χαίρετε», ήταν…)

Σήμερα –μέσα από ένα μέηλ που έλαβα πριν από λίγο, έμαθα και το ότι υπάρχει ιστολόγιο που λέγεται «Αρτοκλασία». Έχει δε σαν εικόνα βιτρίνας, το θαύμα με τον πολλαπλασιασμό των άρτων και των ψαριών, από τον Κύριο. Και αναρωτήθηκα: αφού η εκκλησία έχει τελετουργικό με τους άρτους (την αρτοκλασία), γιατί παράλληλα δεν έχει και κάτι σχετικό και με ψάρια;


Με δεδομένο ότι ο ναός είναι ηλεκτροφωτισμένος… Ρωτάω: Τότε τι χρειάζεται και το άναμμα κεριών;


Σαν σήμερα, το 2014: Το ποντίκι, και ο κρίνος…


Νέο εργαλείο της θρησκευτικής υπηρεσίας του facebook… Στη διάθεση όλων των πιστών στην αθανασία της ψυχής, χρηστών μελών του!


Χαμός γίνεται: Όταν μας τελειώνουν τα σχετικά τοπωνύμια, για να ξεχωρίσουμε μια διάσημη εικόνα της Παναγίας από μιαν άλλην -ανταγωνίστρια της σε άλλο ιερό προσκύνημα… Τότε… 1. Ή επιστρατεύουμε -από τον ιατροδικαστικό κλάδο, διάφορα μέλη του σώματος, όπως π.χ. το χέρι… Και έχουμε έτσι την… «Παναγία την Τριχερούσσα»!.. 2. Ή ανακαλύπτουμε διάφορα σπλάχνα-εντόσθια -του χασάπη, και έχουμε έτσι την «Παναγία την Καρδιώτισσα» (φωτο). 3. Άλλοτε πάλι, η οργιώδης φαντασία μας, μας πάει στην ελληνική μυθολογία ή στην μεγάλη ψαραγορά -στα θαλασσινά… Και έτσι έχουμε την «Παναγία την Γοργόνα», την «Παναγία την Καβουρομάνα», την «Παναγία Καλαμαρο-Χτάποδο», κλπ!


Τις περισσότερος φορές… Φίλοι και γνωστοί στο facebook… Αποφασίζουν –από μόνοι τους συνήθως, και με γράφουν (με κάνουν μέλος) σε διάφορες δημόσιες ή κλειστές ορθόδοξες ομάδες -στο facebook… Και μπράβο τους! Μετά όμως –που μπαίνω και εγώ εκεί να τους διαβάσω, τους… γράφω και εγώ! Σχολιάζω δηλαδή τις αναρτήσεις εκεί… Και αμέσως μετά, αρχίζω και μετράω το χρόνο -με το χρονόμετρο, για να δω αν και πότε θα με διαγράψουν ή θα με μπλοκάρουν! Χα!


Αλήθειες, καλά κρυμμένες, που μόλις τώρα τις μαθαίνουμε! Διαβάζω: Τότε η Παναγία, την ημέρα της Πεντηκοστής, έλαβε και εκείνη το άγιο πνεύμα σε μορφή πύρινης γλώσσας! Απευθύνθηκε λοιπόν αυτή -ως πρώτη και καλύτερη, σε όλην την ανθρωπότητα (φωτο), και μιλώντας σε όλες τις γνωστές τότε γλώσσες, είπε: «Ρε παιδιά, καλή η φώτιση, αλλά έμενα ξαφνικά μου άνοιξε την όρεξη αυτή η μυρουδιά που έρχεται από το πουθενά! Δεν το καταλάβατε και εσείς, ότι κάπου εδώ κοντά ψήνουν κάτι ωραίο; Ή αμελέτητα τηγανιτά είναι, ή κοτόπουλο στα κάρβουνα, ή πιτσουνάκια (pigeons) στη σούβλα! Χα!»


Όλα, της… ώρας!


Τι απροσεξία έκαναν; Σεξ, χωρίς προφυλακτικό;


1. «- Χώσε τους παιδάκι μου –γρήγορα, κάποιο από τα δαχτυλάκια σου, για να μη σε πιάσει το κακό το μάτι τους!» 2. «-Αν τους χώσω αυτά τα τέσσερα (πατήρ, υιός, άγιο πνεύμα και εσύ») μανούλα, θα είναι αρκετά καλά;»


Εδώ, η βασίλισσα των τουρκόγυφτων (όπως θα τους έλεγε και ο Βέγγος), με τη μεγάλη στολή της… Υποδέχεται (δεν ζητιανεύει με το παιδί αγκαλιά), το λαό της (πρώτη φωτο), που προσέρχεται γονυπετής στη χάρη της (δεύτερη φωτο).


Οι άγιοι, και τα θηλυκά πάντα ζωάκια που είχαν για μασκότ τους (στα γαλλικά, mascotte). 1. Ο χοντρός ο «Santa Claus», ο καταναλωτής του σούπερ ζαχαρούχου ποτού Coca-Cola), είχε αυτόν τον σκύλο (πρώτη φωτο) που ήταν πάντα μουτρωμένος, διότι ήξερε ότι στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει «Santa Claus», και ότι κοροϊδεύουν τα παιδιά με αυτόν τον δυτικό ψευτο-άγιο! 2. Ο άλλος ψευτο-άγιος -ο σκελετός από τον καρκίνο, ο δικός μας «γέροντας Παΐσιος», είχε… α) έναν βάτραχο τον Μπακούμ, που χαιρόταν να προσεύχεται μαζί με το γέροντα… β) Είχε και μια σαύρα, που είχε εκπαιδευτεί να επαναλαμβάνει το… «θεός υπάρχει!». Χα!


Αυτή η διαφήμιση, μου βγήκε αυτόματα μπροστά μου –από τα δεξιά στην οθόνη του υπολογιστή μου, σήμερα το πρωί, μόλις τον άνοιξα και μπήκα στις ενημερώσεις της σελίδας μου στο facebook! Προβολή μαύρης μαγείας, δεισιδαιμονία και μαγκανία πρωί –πρωί, μόλις άνοιξα τα μάτια μου… Και δεν έχω πιει και καφέ, ακόμα! Φτου!


Αρχειακό: Γράφαμε πέρσι –σαν σήμερα, για την Αγία Άννα…


Ήταν λοιπόν τόσο γέρος (80 ετών) ο Ιωσήφ, ο αρραβωνιαστικός της αθώας και άβγαλτης (δώδεκα χρόνια ερμητικά έγκλειστης, στο Ναό), της δεκαπεντάχρονης παρθένας Μαρίας, όταν γεννήθηκε ο Χριστός;


Ποιο να ήταν άραγε το τέλος του γέρου Santa Claus; Λέτε να πέθανε μόνος αβοήθητος και έρημος, ξαπλωμένος στον καναπέ του; Να έφυγε δηλαδή ένα βράδυ ειρηνικά στον ύπνο του; Ή μήπως πέθανε επώδυνα από κάποια ασθένεια π.χ. καρδιά -λόγω του μεγάλου βάρους του, ή από βαρυστομαχιά -λόγω πολυφαγίας, ή από κάποια άλλη σοβαρή παθολογική αιτία; Του έγινε άραγε νεκροψία, ή αυτό ήταν αδύνατο διότι άργησαν να τον βρουν, και στο μεταξύ τον έφαγαν ολόκληρο όλα αυτά τα ατάιστα (λόγω του θανάτου του) πεινασμένα ζώα του (φωτο), με τα οποία συζούσε;


Θέλετε λοιπόν να θεωρείστε ορθόδοξοι χριστιανοί, και δεν το ξέρατε αυτό; Ναι, αυτήν ακριβώς τη μεγάλη του στολή διάλεξε ο πρώην απλός πεζικάριος φαντάρος Κύριος, ο μετέπιπτα ανώτερος αξιωματικός του πολεμικού Ναυτικού (Σημαιοφόρος), για να κατέβη (μετά τη Σταύρωση του) στον Άδη! Και να εμφανιστεί -με πάσαν επισημότητα, στον Αδάμ και την Εύα, πρωτίστως, βεβαίως! Αυτή λοιπόν ήταν φανταστική στολή (φωτο), ένα αεράτο μοντελάκι εποχής (ανοιξιάτικης), ασύλληπτης σχεδιαστικής τέχνης και κοπτικής ραπτικής! Ναι αυτό, το οποίο –όπως βλέπετε, το παρατηρεί με πολύ περιέργεια και ζήλια η κυρία Εύα!


Στη παρούσα εποχή της οικονομικής κρίσης, έχουμε πολλές δραματικές καταστάσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων… Παράδειγμα, και ο Κύριος αυτός που βρίσκεται σε απόγνωση, σε απελπισία (φωτο), διότι οι εικόνες του μένουν απούλητες και το μαγαζάκι του πάει για κλείσιμο!


Ο Μανωλιός, φαντάρος -νεοσύλλεκτος (όπως τον είδε ο γέροντας Παΐσιος), είναι στη φάση που επισκέπτεται τον συνάδελφο -κουρέα της μονάδας του, για μια περιποίηση αυχένα… Είναι δε και η στιγμή που ακούει να τον καλούν οι ανώτεροι του να παρουσιαστεί… Και τότε αυτός αναφέρει αμέσως και με στεντορεία τη φωνή του (φωτο), το... «Παρών, και αξούριστος!»


Αυτά τα 8 θέματα, ποια από όλες τις οικουμενικές Συνόδους τα έχει ερευνήσει; 1. Με τι καιρό έγινε η βάπτιση του Χριστού; 2. Τι θερμοκρασίες είχε το νερό του ποταμού Ιορδάνη την ημέρα των Θεοφανίων; 3. Έγιναν πράγματι χειμώνα τα βαφτίσια, στις 6 Ιανουαρίου; 4. Και μπήκε ολόκληρος ο Χριστός μέσα στο νερό; 5. Και τι φορούσε για να μην παγώσει; Δεν φορούσε τίποτε; 6. Και γιατί τα λέμε Θεοφάνια και Επιφάνια και Φώτα; Ποιος φωτίστηκε; 7. Πως λέμε ότι φανερώθηκε ο θεός; Ο Υιός δεν φανερώθηκε σαν θεός αλλά σαν άνθρωπος Χριστός! Το άγιο πνεύμα ήταν κριμένο πίσω από ένα περιστέρι. Τον πατέρα δε, δεν τον έχει δει πότε κανείς, και στην περίπτωση αυτή μόνο ακούστηκε (και δεν ξέρουμε αν μοιάζει με αυτόν της Νόβα)! 8. Και αφού των Φώτων πετάμε τον στη θάλασσα τον Σταυρό, τότε γιατί του Σταυρού δεν πετάμε τον Φώτη;


Σα να λέει: «Ποιος μου πήρε -μέσα από τα δυο τα δάχτυλα μου, το τσιγάρο μου -που μόλις είχα ανάψει;»


Το «κρυφτό», το «κρυφτούλι», είναι ένα παμπάλαιο παιχνίδι που έχει τις ρίζες του στα πάρα πολύ παλιά τα χρόνια… Η φωτο αυτή μαρτυρά, ότι το έπαιζαν με ζήλο –εκτός από μικρά παιδιά, ΚΑΙ μεγάλοι στην ηλικία!


Ω, εσείς Άθεοι και Άπιστοι, που δεν πιστεύετε ούτε στην ύπαρξη των αγγέλων! Πόσες ακόμα παραπάνω από χίλιες αποδείξεις θα πρέπει να σας δείξουμε; Τόσες και τόσες φωτογραφίες τους, έχουμε ανεβάσει στο διαδίκτυο, που εμφανίζονται άλλοτε σαν σχηματισμοί από σύννεφα και άλλοτε σαν φετινά μετέωρα -όπως και αυτή εδώ! Θέλετε κι άλλες; Να περιμένετε τότε να τις κατασκευάσουμε πρώτα, και θα επανέλθουμε δριμύτεροι! Χα!


Διαβάζω: «Το σκήνωμα του Οσίου Παταπίου κατά τη στιγμή της εύρεσής του, το 1904.» (Σχολιάζω: Εγώ πάντως όταν πήγα εκεί στο προσκύνημα στο Λουτράκι στα νιάτα μου, τη δεκαετία του ’70, δεν είδα κανένα σκήνωμα, παρά μόνο ένα μάτσο κόκκαλα ντυμένα με ράσα, και μία νεκροκεφαλή… Και παραλίγο να κάνω εμετό, εκεί επί τόπου!)


Με ρωτούν: «Αφού πιστεύουμε ότι η Μαρία δεν είναι "Χριστοτόκος" αλλά "Θεοτόκος"… Τότε γιατί ονομάζουμε την γέννηση του Κυρίου "Χριστούγεννα" και όχι "Θεούγεννα" ή "Θεοτόκια";» (Πώς λέτε ότι πρέπει να τους απαντήσω –εγώ, ως ορθόδοξος χριστιανός; 1. Με ένα μεγάλο «OYAOY»;, ή… 2. Με ένα επίσης ξενόγλωσσο «Oh Mary -Mother of God, Oh Jesus and Joseph!»; )


Την περιπετειώδη ταινία φαντασίας αμερικανικής και αυστραλιανής συμπαραγωγής (του 2012) με τίτλο «Η Χιονάτη και ο Κυνηγός» (Snow White and the Huntsman) πρόβαλε το βράδυ που μας πέρασε, η τηλεόραση του «Σταρ». Επίκαιρα φαίνεται, λόγω Χριστουγέννων, διότι το σενάριο περιέχει πολλά παραβολικά στοιχεία μεταξύ των δυο ιστοριών, των Χριστουγέννων δηλαδή, και Χιονάτης.


Once upon a time: Άλλος για τα Παλούκια;


Αυτή η εθνικού και πατριωτικού περιεχομένου ανάρτηση μου – η σχετική με την επίσκεψη Ερντογάν, θεωρήθηκε ως «spam» από το facebook! Τις τελευταίες μέρες -μέχρι και σήμερα, σε δεδομένη σχετική δημόσια συζήτηση με φίλους, θέλησα να την κοινοποιήσω σε σχόλιο μου, και πάντα βγαίνει αμέσως σήμα από το facebook, ότι το σχόλιο μου διαγράφτηκε διότι θεωρήθηκε ως «spam»! Σκέφτηκα σήμερα το μεσημέρι –βλέπονταν το πόσο πολύ το παρατραβάνε, να παραπονεθώ σε αυτούς τους κυρίους –κυρίους (τούρκους;) λογοκριτές υπαλλήλους του facebook, και να ζητήσω εξηγήσεις. Η απάντηση τους -πριν από λίγο, ήταν η ακόλουθη:


Πιστεύει στα γούρια, το «9o Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας»;


Ο Κύριος με την ευλογημένη οικογένεια, η οποία ετοιμάζεται για το μεσημεριανό τραπέζι (πρώτη φωτο). Ζητά από τα μέλη της, να μαζευτούν όλοι και να καθίσουν από τη μια πλευρά, για να πάει απέναντι, και τους τραβήξει μια φωτογραφία… εποχής! (δεύτερη φωτο)


Γιορτάζει αύριο… Μοιάζει με δίδυμος αδελφός του Χριστού… Έχει την κακή φήμη ότι παρενοχλεί τις έγκυες γυναίκες, ισχυριζόμενος ότι μπορεί να τις «Ελευθερώνει», με αυτό το «κωλοδάχτυλο» ευλογίας του!


1. Άλλοι –καλοί χριστιανοί, ρισκάρουν και τη ζωή τους ακόμα -να πάνε από πέσιμο ή από το άλλο (δες σκίτσο), στην αγωνιώδη προσπάθεια να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους… και 2. Άλλοι δε -εχθροί των Χριστουγέννων (δες φωτο), εισβάλουν στη μεγάλη φάτνη της πλατείας για να την βανδαλίσουν, και ποζάρουν στο φακό για το κατόρθωμα τους: α) Μια κοπέλα, πίνει τον φραπέ της, κάτω από τον Άγγελο… β) ο νεαρός με το καπελάκι, κάνει λαβή κεφαλοκλείδωμα στον μάγο που είναι σκυμμένος… και γ) ο τρίτος της παρέας –ο γυαλάκιας, προσπαθεί να απαγάγει το αρνάκι, αιφνιδιάζοντας το -από πίσω! Έλεος πια!


Βασιλική Πλεξίδα: «Είδα την Παναγιά μπροστά μου ολοζώντανη»


Διαβάζω…(Θεία Κοινωνία - Μνημόσυνα)


Νομίζω ότι παραλείψατε να αναφέρετε και κάτι ακόμα, εξίσου σπουδαίο με αυτά τα δυο… Ότι δηλαδή υπάρχει ΚΑΙ το Αντίδωρο!.. Το οποίο, μαζί με τη Θεία Κοινωνία -όπως λέτε, και τον Αγιασμό, αποτελούν τα «αντίδοτα για τα κακά που έρχονται»! Αυτά τα τρία λοιπόν, είναι τα πρώτα και κύρια! Ως δευτερεύοντα δε –αν συμφωνείτε, πρέπει να πούμε ότι ακολουθούν ο Άρτος της Αρτοκλασίας, η Φανουρόπιτα, και η Αγιο-Βασιλόπιτα! Βοήθεια σας!


ΠΟΤΕ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΗΣΕ;


Λέγαμε «σαν σήμερα», το 2011: Το ξέρατε ότι έχει και η πρεσβυτέρα δικαίωμα ευλογίας, προς το ποίμνιο τού πρεσβύτερου συζύγου της;


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -2011: Από γονείς «ούφο», γεννήθηκε η Παναγία;


«Τις γιορτές σας και τα πανηγύρια σας, τα έχει μισήσει η ψυχή μου», φέρεται να λέει κάπου στην Παλαιά Διαθήκη ο θεός, προς τον αγαπημένο του λαό, τους εβραίους! Το ίδιο και οι Τζιχαντιστές, που μας θεωρούν διαβολικούς με όλα αυτά τα παγανιστικά σύμβολα μας, τα χριστουγεννιάτικα. (Εδώ, η αφίσα για το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αλίμου, που υπόσχεται… «χριστουγεννιάτικη ΜΑΓΕΙΑ, για όλους»!..)


Μια σπάνια εικόνα του Ιωάννη (Γιοχανάν) του βαπτιστή με τον Ιησού όταν ήταν σε παιδική ηλικία. Ο Ιωάννης, ήταν έξι μόλις μήνες μεγαλύτερός του Ιησού, αλλά και συγγενής του, διότι ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ η οποία ήταν συγγενής της Θεοτόκου. Είχε δε γεννηθεί θαυματουργικά από γριά και στείρα μητέρα (όπως και η Παναγία από την γριά και στείρα Άννα), και η εγκυμοσύνη για τη γέννηση του, είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο αρχάγγελο, τον Γαβριήλ, που είχε παρουσιαστεί και στην Μαριάμ για να της πει ότι θα γεννήσει τον Χριστό! (Εδώ –στη φωτο, ο γερο-Ιωσήφ ο θεωρούμενος μπαμπάς του Ιησού, εξηγεί πόσο μεγάλος ήταν ο κρίνος που μύρισε η δεκαπεντάχρονη τότε Παναγία.)


Το πρώτο μαγικό κόλπο, της κυρίας με τα τρία αστέρια… Λέει, βουαλά… «με το ένα, με το δυο, με το τρία»… Και αμέσως… τσούπ, ξεπετάγεται από το μεγάλο καπέλο, ε… από το μεγάλο κύπελλο -κούπα εποχής, ένα παιδάκι που κάνει ταρααά… Και απλώνει και αυτό θριαμβευτικά τα δυο του χέρια, και κάνει και το σχήμα (μικρού μεν, αλλά πιστού αντιγράφου ελληνορθόδοξου παπαδικού) κωλοδάχτυλου!


Με το τυχερό «αρκουδοπούρναρο», στολίστηκε χριστουγεννιάτικα, το βιβλιοπωλείο της «Αποστολικής Διακονίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος»!


Τι διαφέρει πλέον από ένα παπικό άγαλμα μια δική μας –ορθόδοξη εικόνα, που ήταν μια ζωγραφιά -βυζαντινή αρχικά, που όμως την κουκούλωσαν μετά με αυτό το ανάγλυφο μεταλλικό πουκάμισο; Έβαλαν και ένα ορθοπεδικό μαξιλαράκι ακινησίας στο σβέρκο του Χριστού –φωτοστέφανο τάχα… Και τον μαρμάρωσαν, τον έκαναν ένα με την καρέκλα του!


Οι αγιογράφοι μας, τον κάνουν τον άγιο Σπυρίδωνα, να ευλογεί –με το κωλοδάχτυλο κι αυτός, σαν ελληνορθόδοξος παπάς, όπως κάνουν άλλωστε και με κάθε άλλον άγιο, ή και με τον Χριστό ακόμα. Εδώ όμως βλέπουμε έναν άγιο Σπυρίδωνα να έχει ξεφύγει. Η εικόνα είναι μωσαϊκό του καθεδρικού ναού στην αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία.


Ξέχασα να σας πω, ότι είχαμε μια μεγάλη γιορτή την περασμένη Κυριακή (προχθές δηλαδή). Ήταν η Κυριακή «των Αγίων Προπατόρων».


ΑΥΤΟΣ, είναι ο χρήστης Αντώνης Αλεφραγκής.


Εικόνες που μιλάνε: (Άγιος Χαράλαμπος Αϊδινίου: «Καλέ άντες!»)


Και τώρα η συνέχεια από το μίσος, τη λύσσα, τον εμετό του Αμβρόσιου -στο μπλογκ του, ενάντια στον Παύλο Πολάκη!


Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τα… «Ηλιούγεννα»!


Καλημέρα, καλή Τρίτη… 12/12/2017! (Και η πιο πρόσφατη ψαριά μας, οι αναρτήσεις μου από προχθές -στο «χαίρετε», ήταν…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: