ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑΣ
Η επιστημονική εξήγηση
Γεωφυσική έρευνα
Το καλοκαίρι του 1996, η Δ/νση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ζήτησε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών να διερευνήσει το πρόβλημα. Η στατικότητα του κτιρίου ήταν το κύριο πρόβλημα, αφού το βάρος των δένδρων της οροφής είναι ιδιαίτερα μεγάλο και υπήρχε κίνδυνος για το μνημείο.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν (και ήταν η πρώτη φορά που γεωφυσικές μέθοδοι εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε κτίριο στην Ελλάδα) ήταν τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία.
Τα αποτελέσματα ήταν, ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα, που κρατάει το κτίριο όρθιο.
Οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν μεταξύ 1998-1999. Ο καθαρισμός και η αρμολόγηση της τοιχοποιίας έγιναν χωρίς τσιμεντενέσεις, ώστε να μην ξεραθούν οι ρίζες των δένδρων.
Τα δένδρα δεν πειράχθηκαν καθόλου. Τα ασφαλτόπανα δέθηκαν γύρω από κάθε δένδρο με κολάρο, ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η υγρασία που περνάει κάτω από αυτά.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σκεπή από σχιστόπλακες (η οποία χρειάσθηκε να κατασκευαστεί δυο φορές, αφού την πρώτη φορά έσπασαν ένα βράδυ οι «πιστοί»).
Ι. ΚΑΡΔΑΣΗΣ
https://www.facebook.com/panagiotis.michalopoulos1/posts/1193222517407092
Panagiotis Michalopoulos
Ολόκληροι κορμοί, λέει το παπαδαριό, δεν στηρίζονται πουθενά…
Αφού τάχα δεν έχουν ρίζες και είναι στη σκεπή, λένε οι αγύρτες – θρησκέμποροι…
http://xairete.blogspot.gr/2016/10/blog-post_14.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου