Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

1. Ο ευαγγελιστής Λουκάς -που γιορτάζει σήμερα, αν και γιατρός και Απόστολος, και ακόλουθος του Απόστολου Παύλου σε όλες τις περιοδείες, σε όλους τους διωγμούς και τα ναυάγια, μέχρι και την φυλακή… Και σωστά όλα αυτά, μέχρι εδώ… 2. [Τώρα αρχίζει το «ράδιο αρβύλα»]: Σύμφωνα λέει με μια «Παράδοση», παρμένη ίσως από τα κλασσικά παραμύθια «Αγκύρας», είχε παράλληλα με όλες αυτές τις δραστηριότητες του, και ένα ατελιέ ζωγραφικής… Έτσι από χόμπι, και για ια να σκοτώνει την ώρα του… Εκεί μέσα λοιπόν, είχε και έναν παραγιό… έναν Άγγελο για βοηθό (φωτο) …Και όταν ζωγράφιζε λέει την Παναγία, γριά πια αυτή, την σκηνοθετούσε… Την μακιγιάριζε, για να φαίνεται νέα, της έδινε να κρατάει και μια κούκλα, τον Χριστό παιδί τάχα… Και έτσι έφτιαξε τελικά αρκετές εικόνες της Παναγίας, θαυματουργές βέβαια όλες! 3. Συμπέρασμα: Ναι ρε πούστη μου! Αυτή είναι, η (μη χέσω) ορθοδοξία μας… Αυτή είναι –γαμώτο, η κωλο-παπαδική εκκλησία μας!

Π.Ιωάννης Ρένεσης
52 λεπτά πριν
Άγιε του Θεού, πρέσβευε υπέρ ημών.

Panagiotis Michalopoulos 
ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ;
https://www.facebook.com/renesisalexis/posts/897791853717940


Άρθρο, του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017
Μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά (18 Οκτωβρίου)
Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, συγγραφέα του ομώνυμου Ευαγγελίου, αλλά και του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων, δηλαδή δύο από τα 27 κανονικά βιβλία της Καινής Διαθήκης.

Καταγόμενος από το σπουδαίο πνευματικό κέντρο της αρχαιότητας και του Χριστιανισμού, την περίφημη Αντιόχεια της Συρίας, ο Λουκάς, σπούδασε την ελληνική παιδεία και αναδείχθηκε σε άριστο ιατρό.
Μετά τη συνάντησή του με τον Απόστολο Παύλο, στα μέρη της Ελλάδας, όπου ασκούσε την ιατρική τέχνη, τον ακολούθησε πιστά στις περιοδείες του και πρόσφερε σ’ αυτόν την αναγκαία ιατρική φροντίδα. Μάλιστα, όπως ο Απόστολος των εθνών αναφέρει, μόνο ο Λουκάς τον συνόδευσε και του συμπαραστάθηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του.
Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του διδασκάλου του (64 μ.Χ.), περιόδευσε σε διάφορα μέρη και ιδίως στην κεντρική Ελλάδα, όπου κήρυξε και συνέβαλε τα μέγιστα στην επικράτηση του Χριστιανισμού.
Πέθανε και ετάφη στα μέρη της Βοιωτίας, σε ηλικία περίπου 80 ετών. Τον 4ο αιώνα το ιερό του λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς θεωρείται ως ο πρώτος αγιογράφος της Εκκλησίας αφού, σύμφωνα με την παράδοση είχε κατασκευάσει τρεις εικόνες της Θεοτόκου με κερί και μαστίχα, τις οποίες και επέδειξε στην Ίδια την Παναγία και Αυτή τις ευλόγησε (μεταξύ αυτών και η εικόνα της Ελεούσας του Κύκκου). Σύμφωνα με την παράδοση, από το χέρι του Ευαγγελιστή Λουκά αγιογραφήθηκαν και άλλες εβδομήντα εικόνες της Θεοτόκου, που βρίσκονται σε διάφορες μονές και προσκυνήματα της Κύπρου και της ευρύτερης Ορθοδοξίας.
Σήμερα πανηγυρίζουν μεταξύ άλλων ναών, οι τουρκοκρατούμενες ενορίες Αγίου Λουκά στην Παλαιά Λευκωσία, της Μουσουλίτας, της Λαπήθου και το ομώνυμο παρεκκλήσι στη Χρυσίδα της Κυθρέας, καθώς επίσης οι ενοριακοί ναοί στο Παλαιχώρι, τις Κόκκινες στη Λευκωσία, την Πάφο, τη Λεμεσό και την Αραδίππου.

 https://paraklisi.blogspot.gr/2017/10/18_18.html
ΣΧΕΤΙΚΟ:
 
Στο βίντεο με το απολυτίκιο, φαίνεται ο Λουκάς αγιογραφημένος, να κάνει κάτι περίεργο με τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού. 
Τι να είναι άραγε αυτό; 
Μάλλον τον έχουν να ευλογεί και αυτός με το κωλοδάχτυλο, σαν να είναι κάποιος ελληνορθόδοξος μητροπολίτης και παπάς -και αυτός… 
Εκτός και αν ως γιατρός, εμφανίζεται να έχει τα δάχτυλα έτσι, σαν έτοιμος για κάποια ιατρική εξέταση… Κωλονοσκόπιση ίσως, ή κάποια άλλη γυναικολογικής φύσεως;

Δεν υπάρχουν σχόλια: