Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Διαβάζω σήμερα: Ο Γρηγόρης Ψαριανός, σε συνέντευξη που έδωσε στα «Παραπολιτικά» και τη Σάσα Σταμάτη, ξέσπασε κατά Μητροπολιτών: «Οι περισσότεροι Μητροπολίτες είναι ομοφυλόφιλοι, και… “το πνίγουν το κουνέλι”, κανονικά!», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού, απαντώντας σε σχετική με την Εκκλησία της Ελλάδος, ερώτηση της δημοσιογράφου.

Διαβάζω σήμερα: 
Ο Γρηγόρης Ψαριανός, σε συνέντευξη που έδωσε στα «Παραπολιτικά» και τη Σάσα Σταμάτη, ξέσπασε κατά Μητροπολιτών: 
«Οι περισσότεροι Μητροπολίτες είναι ομοφυλόφιλοι, και… “το πνίγουν το κουνέλι”, κανονικά!», ...
...είπε ο βουλευτής του Ποταμιού, απαντώντας σε σχετική με την Εκκλησία της Ελλάδος, ερώτηση της δημοσιογράφου. 
ΣΧΟΛΙΑ:
Τάσος Βαγγόπουλος 
Παναγιώτη αυτό είναι γνωστό ,το να βγαίνει αυτή η καταγγελία μέσα από από αυτόν τον βόθρο τον Ψαριανό αποδυναμώνεται πολύ.
Όποιον βάλλεται από τον Ψαριανό αυτομάτως γίνεται συμπαθής αποκτά σχεδόν τίτλο τιμής.
Panagiotis Michalopoulos 

Αν είναι αλήθεια αυτό που καταγγέλλεται, τότε δεν μπορεί να αποδυναμωθεί με αφορμή τον όποιον χαρακτήρα αυτού που την λέει. Δεν αποκλείεται λοιπόν, ο Χριστός -που είναι η Αλήθεια, να μιλάει ακόμα και μέσα από αυτόν τον κύριο! Στην Παλαιά Διαθήκη ο θεός μίλησε -κάποτε, ακόμα και μέσα από έναν… γάιδαρο!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ..... ΓΙΑ ΤΙς ΑΛΛΕς ΘΡΗΣΚ ..ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙς ΑΣΧΗΜΙΕς ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ;;;;;
ΔΙΟΤΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ...ΑΛΛΟ ΤΑ ΕΡΓΑΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ ΤΕΛΙΚΑ....ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ.....
ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΣΤΕΥΕΙς ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΕ;;; 
ΑΠΛΑ ΣΕ ΡΩΤΑΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ.... ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΙς ΑΛΛΕς ΘΡΗΣΚ Η ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ;;;;
ΚΑΘΕ ΜΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΣΧΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...
Panagiotis Michalopoulos 

Καλημέρα, φίλε Στρατή, και καλή εβδομάδα!
Μόλις τώρα ξύπνησα, ώρα 6:30 το πρωί, και άνοιξα τον υπολογιστή μου, και το πρώτο πράγμα που είδα ήταν το σχόλιο σου, αυτό –στην ανάρτηση μου, για το οποίο και σε ευχαριστώ, διότι μου δίνεις την ευκαιρία να απαντήσω και να δώσω περισσότερες εξηγήσεις, ώστε να μην υπάρχουν εκ μέρους σου, ή από άλλους αναγνώστες μας, σχετικές παρεξηγήσεις. Φτιάχνω λοιπόν καφέ, να πίνω μερικές γουλιές, όσο κρατάει αυτή η διαδικασία, για να τα λέμε με μάτια ορθάνοικτα, και μυαλό ξύπνιο, και ξεκινάμε…
Έχουμε λοιπόν, και λέμε:
1. Για τις άλλες θρησκείες που λες, και που με έχεις ξαναρωτήσει, σου είχα απαντήσει ότι εγώ προσωπικά έχω ασχοληθεί αρκετά. Θα δεις πολλές σχετικές αναφορές μου, στις 22.864 αναρτήσεις του ιστολογίου μου, του «χαίρετε».
Panagiotis Michalopoulos

2. Στην Εκκλησία μας φίλε Στρατή, υπάρχουν πολλά στραβά και ανάποδα, και ένα από αυτά είναι και τα σκάνδαλα του κλήρου. Αναφερόμαστε τώρα σε αυτά τα σκάνδαλα, και ειδικά στην ομοφυλοφιλία των δεσποτάδων, για λόγους επικαιρότητας, μετά από τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ψαριανού. Τις οποίες εγώ τις πληροφορήθηκα από ένα ποταμό αναρτήσεων των φανατικά θρησκόληπτων ατόμων... που αναφέρθηκαν σε αυτό το θέμα, μόνο για να βρίσουν αισχρά τον βουλευτή του ποταμιού, και να προσπαθήσουν να τον διαψεύσουν!!!..
Panagiotis Michalopoulos

3. Συμφωνούμε φίλε Στρατή, ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τον Χριστό με τους παπάδες. Αυτοί -οι κακοί παπάδες, χρησιμοποιούν τον Χριστό για να τον εμπορευτούν, να αναρριχηθούν σε αξιώματα, και κυρίως για να τον έχουν σαν άλλοθι τους, σαν κάλυψη στα άνομα έργα τους. Αυτήν λοιπόν την κάλυψη εμείς, οφείλουμε να τους την αφαιρέσουμε! Διότι άλλη η Ορθοδοξία στην οποίαν πιστεύουμε και είναι η Αλήθεια που σώζει, και άλλο το παπαδαριό που σκανδαλίζει και κολάζει!
Panagiotis Michalopoulos

4. Με ρωτάς φίλε Στρατή, αν νομίζω πως είναι απόλυτο κάτι, αλλά δεν κατάλαβα ποιο ακριβώς εννοείς. Αν εννοείς την ομοφυλοφιλία των δεσποτάδων μας, έχω να σου πω ότι αυτή, ναι, είναι πράγματι μια υπαρκτή πληγή στο σώμα της Εκκλησίας μας, ένα καρκίνωμα το οποίο έχει παραδεχτεί σαν υπαρκτό, ακόμα και αυτή η ίδια η Παπαδική Εκκλησιαστική Ιεραρχία της Ελλάδος. Το έχει αποδεχτεί αυτό, και το θεωρεί σωστό –καλό- και άγιο, και... ιερό, και... άκρως αυστηρό –απόρρητο, απαραβίαστο... προσωπικό δεδομένο!!!.. Και δεν θέλει να το αποβάλει -να το θεραπεύσει, αλλά αντίθετα το υποστηρίζει με πάθος, σαν να είναι ένα από τα τρία μεγάλα δόγμα τα της. Το ένα δόγμα της, είναι αυτό, είναι η ομοφυλοφιλία της. Το άλλο είναι που εμπορεύεται τον Χριστό στα διάφορα μυστήρια… Και το τρίτο, είναι η προδοσία της πίστεως μας, εκ μέρους της, με το να χαμουρεύεται με όλους τους αιρετικούς, και κυρίως με τον πάπα των παπικών, με πρώτο προδότη τον οικουμενικό πατριάρχη.
Panagiotis Michalopoulos

5. Αυτά είναι τα σκουπίδια στο δικό μας το σπίτι, φίλε Στρατή! Μη δυσανασχετείς λοιπόν που κάποιοι τα βλέπουν και μας ξεφωνίζουν, ενώ εμείς προσπαθούμε να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί. Είναι σαν τα κακά της γάτας που και αυτή κάνει πως τα σκεπάζει, αλλά αυτά βρωμοκοπάνε. Να ενδιαφέρεσαι λοιπόν και εσύ, και με τις δικές σου καταγγελίες και διαμαρτυρίες, για τον καθαρισμό αυτής της κόπρου, διότι στο ίδιο το σπίτι ζούμε. Αυτή πρέπει να είναι η δική μας προτεραιότητα, φίλε! Και φωνή λαού, οργή θεού!
Τα άλλα σπίτια, οι άλλες θρησκείες, τα άλλα δόγματα, ας μας απασχολούν τότε δευτερευόντως!

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ 

Με καλυψες παναγιωτη...απλα ο τροπος που σχολιαζεις καταγραφεις και ουσιαστικα καταγγελεις τα στραβα μας.....χωρις ν αναφερεις τιποτα θετικο ωστε αυτος που σε διαβαζει να καταλαβει οτι εισαι απλα ενας χριστιανος που λεει τα πραγματα οπως ειναι αηδιασμενος απο τα δικα μας στραβα......κανει τον αλλον να θεωρει και να πιστευει οτι μιλας ετσι δογματικα εναντιον.....φιλικα.....πιστευω οτι πρεπει ακομα και στις καταγγελιες μας και κυρως για κατι τετοιο τοσο ευαισθητο για καποιους να αναφερουμε και το που πρεπει να ηματε να στεκομαστε...σε πολλα βιβλια ψυχολογιας σαν προπονητης εχω διαβασει οτι η καλυτερη μεθοδο ειναι να εντοπιζεις και να διακονεις τον δρομο που πρεπει να βαδισει καποιος...και οχι τα στραβα και τι να αποφευγει.....κανει πιο καθαρο και βγαζει λιγοτερες αμυνες κτλ.... φιλικα παναγιωτη...και χωρις να θεωρω οτι η δικη μεθοδο και τοποθετηση κατεχει το απολυτο..
Panagiotis Michalopoulos 

1. «Με καλυψες παναγιωτη...»
Χαίρομαι, φίλε μου!
Panagiotis Michalopoulos

 2. «απλα ο τροπος που σχολιαζεις καταγραφεις και ουσιαστικα καταγγελεις τα στραβα μας.....χωρις ν αναφερεις τιποτα θετικο.»
Όταν ο γιατρός κάνει μια εγχείρηση, εστιάζει το ενδιαφέρον του στο να επιτύχει, να βγάλει το πύον, να πετάξει το σάπιο, να καυτηριάσει την πληγή, κλπ… Δεν κάθεται εκείνη την ώρα να σχολιάσει αν ο άρρωστος ήταν καλός άνθρωπος, και τι έχει προσφέρει στην κοινωνία! Σε άλλη ευκαιρία, αν έχει γνώσεις, αν είναι φίλος του, τότε -σε κάποιο σαλόνι... ίσως και να μιλήσει σχετικά! Και εγώ στο μπλογκ μου έχω παρά πολλές φορές υποστηρίξει καλούς ανθρώπους που διώκονται άδικα, καλούς ιερείς και αρχιερείς που μπήκαν στο στόχαστρο του κακού εκκλησιαστικού κατεστημένου διότι του χαλούσαν την πιάτσα! Γενικά δε, ο ιερέας ασκεί λειτούργημα, δεν είναι επάγγελμα αυτό που κάνει, και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είναι σωστός. Δεν χρειάζεται επαίνους γι αυτό, και "ζήτω" και χειροκροτήματα επειδή απλά και μόνο κάνει το καθήκον του... Επιδή αυτός δεν είναι σαν τους άλλους... Επειδή αυτος δεν κλέβει, δεν κακοδοξεί, δεν μοιχεύει, δεν ενοχλεί σεξουαλικά τις ενορίτισσες στην εξομολόγηση, δεν είναι ομοφυλόφιλος, δεν είναι παιδεραστής, κλπ!
Panagiotis Michalopoulos 

3. «ωστε αυτος που σε διαβαζει να καταλαβει οτι εισαι απλα ενας χριστιανος που λεει τα πραγματα οπως ειναι αηδιασμενος απο τα δικα μας στραβα......κανει τον αλλον να θεωρει και να πιστευει οτι μιλας ετσι δογματικα εναντιον.....»
Σε μια γενικευμένη διαμαρτυρία, δεν έχω καμιά αναστολή στο να συμμετέχω χωρίς πινακίδα επάνω μου, χωρίς να γράφω στο κούτελο ποιος είναι, χωρίς να κρατώ κάποια σημαία! Σαν απλός πολίτης, συμμετέχω στον καθαρισμό, στην αποκομιδή των σκουπιδιών! Έτσι απλά! Ποιος θα έρθει να μου ζητήσει βιογραφικό, ή πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, ή χαρτί από τον παπά της ενορίας για το «δόγμα» μου, σε μια τέτοια προσπάθεια;
Panagiotis Michalopoulos 

4. «φιλικα.....πιστευω οτι πρεπει ακομα και στις καταγγελιες μας και κυρως για κατι τετοιο τοσο ευαισθητο για καποιους να αναφερουμε και το που πρεπει να ηματε να στεκομαστε...»
Οι δεσποτάδες μας, είναι δημόσια πρόσωπα, είναι δημόσιοι υπάλληλοι, και όταν σκανδαλίζουν δημόσια, τότε ο καθένας που θίγεται, που αηδιάζει, έχει το ελεύθερο να διαμαρτυρηθεί… Χωρίς να χρειάζεται να του παίρνει η ασφάλεια τα στοιχεία και τα αποτυπώματα και να τον φακελώνει επειδή διαμαρτύρεται!
Panagiotis Michalopoulos 

5. «σε πολλα βιβλια ψυχολογιας σαν προπονητης εχω διαβασει οτι η καλυτερη μεθοδο ειναι να εντοπιζεις και να διακονεις τον δρομο που πρεπει να βαδισει καποιος...και οχι τα στραβα και τι να αποφευγει.....κανει πιο καθαρο και βγαζει λιγοτερες αμυνες κτλ.... φιλικα παναγιωτη...και χωρις να θεωρω οτι η δικη μεθοδο και τοποθετηση κατεχει το απολυτο..»
Εγώ φίλε, είμαι από παιδάκι του δημοτικού σχολείου στην εκκλησία, από κατηχητόπουλο… Ενεργό μέλος της, από τα νιάτα μου... Κατηχητής από σπουδαστής ακόμα, πτυχιούχος της Αποστολικής Διακονίας… Ανώτατο στέλεχος εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων νέων, με αποκλειστικό έργο το πρωινό μήνυμα μετά την προσευχή, την καθημερινή δίωρη βραδινή ψυχαγωγία, και το πρωινό κυριακάτικο κήρυγμα στη θ. λειτουργία στο ύπαιθρο κάτω από τα δέντρα του δάσους… Ιεραπόστολος μετά, όταν τελείωσα το στρατιωτικό μου, στην αδελφότητα του αείμνηστου γέροντα Αυγουστίνου Καντιώτη… Διακονώ δε την Εκκλησία, και ως κληρικός, αφού από τότε –από τα νιάτα μου, έχω χειροθετηθεί Αναγνώστης σε λαμπρή τελετή, στον μητροπολιτικό ναό της Φλώρινας.
Διαμαρτύρομαι λοιπόν, και είμαι γνωστός! Και από τις χιλιάδες επιστολές μου στον ημερήσιο τύπο, όλες αυτές τις δεκαετίες… Ακόμα, και από ένα θρησκευτικό βιβλίο μου (τα «γράμματα διαμαρτυρίας») που το επαίνεσαν πολλοί εξέχοντες άνθρωποι, ακόμα και ο τότε οικουμενικός πατριάρχης!
Είναι μικρός ο κόσμος φίλε, και όλοι γνωριζόμαστε!

https://www.facebook.com/panagiotis.michalopoulos1/posts/1522769791119028
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ 
[...] ΚΑΘΕ ΜΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΣΧΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...
Panagiotis Zotos 

Για ποιους ορθόδοξους εννοείς? Αυτούς που υιοθέτησαν όλο τον παπισμο και μας το έχουν προσφέρει στο πιάτο τόσα χρόνια ως ορθοδοξο κι εμείς πιστεύουμε.....ένας θεός ξερει σε τι? Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει η δικιά μας θρησκεία και να το πω και πιο ξεκάθαρα χεστικα για τις άλλες.
Panagiotis Michalopoulos

Ξέρεις Παναγιώτη μου,
Καμία φορά, ασχολούμαστε και με τις άλλες θρησκείες, δοξασίες ή ομολογίες, όχι πάντα επικριτικά ή εκ συστήματος απαξιωτικά, αλλά και για να μελετήσουμε κάποια πράγματα, για να βγάλουμε και κάποια χρήσιμα για εμάς συμπεράσματα.
1. Με τους παπικούς –για παράδειγμα, η σύγκριση είναι σε βάρος μας, αν δεις πόσο πιο απλή είναι η αμφίεση των δικών τους "επισκόπων"! Τεράστια η διαφορά με τους δικούς μας καραγκιόζηδες, τους μασκαρεμένους σε βυζαντινούς αυτοκράτορες.
Panagiotis Michalopoulos

2. Οι προτεστάντες πάλι, δεν έχουν τον δολοφονικό φανατισμό των δικών μας, των ελληνορθόδοξων φασιστο-χριστιανών. Αν διαφωνεί ένας ορθόδοξος σε κάτι, δεν θα τον σκυλοβρίσουν αισχρά, όπως κάνουν οι παπαδικοί ορθόδοξοι σε έναν απλό ομοϊδεάτη τους που εκφράζει δειλά –δειλά μια απορία, για την οποίαν τον απειλούν ακόμα και με την φυσική εξόντωση του αν δεν σωπάσει! Οι προτεστάντες, θα φέρουν στοιχεία σοβαρά -και ατράνταχτα επιχειρήματα καμιά φορά, και εδάφια από την αγία γραφή, για να σε αντικρούσουν!
Panagiotis Michalopoulos

3. Οι μουσουλμάνοι δε, μας βλέπουν σαν ειδωλολάτρες, με όλα αυτά τα ξόανα τα θαυματουργά με τα οποία έχουμε γεμίσει τους ναούς μας, ενώ αυτοί στα τζαμιά τους δεν έχουν καμιά εικόνα! 
4. Σχετικά τώρα με τη θρησκεία των αρχαίων ελλήνων, βλέπουμε ότι η επέλαση του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία, που έφτασε μέχρι και την Ινδία, έφερε έναν θρησκευτικό συγκρητισμό, ένα ανακάτωμα μύθων και δοξασιών ανάμεσα στο δωδεκάθεο και τις ανατολικές θρησκείες όπως βουδισμό και ινδουισμό. 
Panagiotis Michalopoulos
Φτάσαμε λοιπόν σε μια εξελιγμένη θρησκεία, και στον ελληνο-βουδιστικό πολιτισμό! Και την κατάσταση αυτή το βυζάντιο θέλησε να την εξαλείψει… Και να εγκαθιδρύσει μια καρικατούρα, έναν δικό του χριστιανισμό –τον ελεγχόμενο από τον νέο αυτοκράτορα με έδρα την Κωνσταντινούπολη… Και αυτόν τον κάλπικο χριστιανισμό, να τον καταστήσει σαν την μόνη επίσημη, σαν την μόνη αναγνωρισμένη και επιτρεπόμενη θρησκεία στην αυτοκρατορία. Και το επιχείρησε αυτό με έναν άγριο διωγμό των ελληνιστών, που παρόμοιος του δεν υπήρξε ποτέ πριν σε σκληρότητα, ακόμα πιο απάνθρωπος και από ότι ήταν ο διωγμός των πρώτων χριστιανών από τους ειδωλολάτρες ρωμαίους αυτοκράτορες.
Panagiotis Michalopoulos

Οι εθνικοί τότε -στην πλειοψηφία τους, για να σωθούν, ασπάζονταν υποκριτικά τον χριστιανισμό. Κράτησαν όμως μέσα τους όλες τις παγανιστικές δοξασίες τους, όλα τα ήθη και τα έθιμα τους. Τα οποία σιγά –σιγά, αφού ξεθάρρεψαν μετά, άρχισαν να τα εκδηλώνουν και φανερά και δημόσια και μέσα στη νέα πίστη, με διάφορες μορφές, με γιορτές, κλπ. Έτσι, π.χ. τα είδωλα αντικαταστάθηκαν με τις εικόνες… Και αυτοί οι νέοι ειδωλολάτρες επικράτησαν επί των αγνών χριστιανών, αφού πρώτα προηγήθηκε μεγάλη σφαγή εκ μέρους των βυζαντινών καλόγερων, δεσποτάδων και αυτοκρατόρων κατά όσων αντιδρούσαν στην ειδωλοποίηση του χριστιανισμού. Και τη νίκη αυτή, τον θρίαμβο των ξόανων-εικόνων, την γιορτάζουμε σήμερα, σαν την πιο μεγάλη γιορτή της Εκκλησίας μας… Είναι η λεγόμενη… «Κυριακή της ορθοδοξίας»!
Όπως βλέπεις Παναγιώτη μου, κρατάει χρόνια, αυτή η βρωμερή εκκλησιαστική κολόνια!
 
https://www.facebook.com/panagiotis.michalopoulos1/posts/1522769791119028
ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΑ:
Επισκέπτης
Καλημέρα σας κε Παναγιώτη. 
Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που γράψατε, οφείλω να κρατήσω επιφυλάξεις για το αν υπήρξαν συστηματικοί "διωγμοί" ειδωλολατρών από Χριστιανούς. 
Συστηματικοί διωγμοί εκατομμυρίων Χριστιανών, από ειδωλολάτρες, αιρετικούς, αλλόθρησκους, αθέους, ψευτοχριστιανούς (π.χ. δολοφονία του ιερού Χρυσοστόμου από επισκόπους της εποχής του) υπήρξαν αποδεδειγμένα, τόσο κατά την αρχαία όσο και μέχρι τη σύγχρονη εποχή. 
Είναι επίσης αναντίρρητο γεγονός ότι ο Χριστιανισμός καλλιέργησε και διέσωσε την Ελληνική γλώσσα και γραμματεία (τα κλασσικά συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων), διότι οι ειδωλολάτρες ήδη επί της Ρωμαϊκής εποχή ήδη είχαν ενσωματωθεί με το Ρωμαϊκό Κράτος και είχαν ενστερνιστεί τη Λατινική γραμματεία και γλώσσα, εγκαταλείποντας την Ελληνική. Και "φιλοκυβερνητικοί" όντες, όπως τα λέτε, όταν το επίσημο Κράτος επέτρεψε ανεξιθρησκεία και όταν έπειτα εστράφη στην "θρησκεία" (πίστη) των περισσότερων κατοίκων του, τον Χριστιανισμό, οι ειδωλολάτρες προφανώς για να είναι ευνοούμενοι του Κράτους, δήλωσαν "χριστιανοί" μηδενός διώκοντος. 
Παράλληλα το Βυζαντινό Κράτος εκμεταλλεύτηκε τη μαζική είσοδό τους στο Χριστιανισμό, ανεχόμενο μαζί με την έκτοτε κρατικά ελεγχόμενη ή συνοδοιπορούσα εκκλησία ή και καλλιεργώντας στην Χριστιανική Πίστη στοιχεία της "ἑθνικής" θρησκείας, εισάγοντας έμμεσα στην έκτοτε εκκλησία κάποια ειδωλολατρικά έθιμα όπως την πολυΘεϊα και τη λατρεία των ηρώων και ημιθέων (αγιολατρεία), τη θαυματολατρεία, τη λατρεία στη θεά μητέρα, τα κόλλυβα, τις πανηγύρεις, τις εικόνες, τις περιφορές επιταφίων, τους ακαθίστους ύμνους, τα ενδύματα των αυτοκρατόρων και πολλά άλλα μέχρι και τα "τάματα" και τη φανουρόπιττα στις μέρες μας. 
Μεμονωμένες διώξεις ειδωλολατρών ασφαλώς υπήρξαν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όταν επεκράτησε το Ρωμαϊκό Δίκαιο και η Βυζαντινή Νομοθεσία επηρρεασμένη και από τη Χριστιανική Ηθική, κάποιες συμπεριφορές της "εθνικής ειδωλολατρείας" θεωρούντο πλέον ανήθικες, ποινικά αδικήματα αλλά και από αποκρουστικές από τους ίδιους τους οπαδούς της. Δηλαδή λ.χ. το να υπάρχουν χιλιάδες "ἱερόδουλες" και "ιερόδουλοι" σε ειδωλολατρικούς ναούς που εκδιδόταν στους προσκυνητές ως λατρευτική πράξη στους θεούς και θεές για να παίρνει τα χρήματα ο ναός και οι ιερείς, προφανώς δεν ήταν αποδεκτό ούτε από τους οπαδούς της "εθνικής θρησκείας" που κατέπεσε μόνη της απέναντι στο μεγαλείο της Χριστιανικής Πίστεως. 
Τότε ήξεραν τι εστί ειδωλολατρεία, τώρα είναι που την εξιδανικεύουν.  
29 Αυγούστου 2017 - 8:17 π.μ.

P. MICHALOPOULOS
Σας ευχαριστώ φίλτατε, που με διορθώνετε! 
Εγώ δεν έχω σπουδάσει την θεολογική επιστήμη. Ούτε και σοφός είμαι όπως είστε, και, εσείς, και, ο εξαφανισμένος φίλος μας ο Ι.Κ. Εγώ έχω αποκτήσει πολλές σχετικές γνώσεις από εσάς τους δυο, πρόσφατα, στα γεράματα μου… Επίσης, χρησιμοποιώ στα σχόλια μου και πολλά από όσα θυμάμαι από τα χιλιάδες κηρύγματα που άκουγα όταν ήμουν νέος. 
Φαίνεται δε, ότι καμιά φορά μπερδεύω κάποια πράγματα. Θα πρέπει λοιπόν να είμαι γενικά πιο προσεκτικός, να μη βιάζομαι να απαντώ σε σχετικούς διαλόγους που κάνω, και σε κάποια πράγματα να κάνω και μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για περισσότερα στοιχεία. 
Λέτε λοιπόν ότι δεν σφαγιάστηκαν εθνικοί στο βυζάντιο! Καλώς! 
Διωγμοί όμως εναντίον όσων χριστιανών θεωρούσαν την λατρεία των εικόνων ως ειδωλολατρία υπήρξε. Έτσι δεν είναι; 
Ίσως αυτό να είχα στο νου όταν έγραψα για σκληρό οργανωμένο διωγμό των εθνικών. 
29 Αυγούστου 2017 - 11:34 π.μ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας κε Παναγιώτη. Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που γράψατε, οφείλω να κρατήσω επιφυλάξεις για το αν υπήρξαν συστηματικοί "διωγμοί" ειδωλολατρών από Χριστιανούς. Συστηματικοί διωγμοί εκατομμυρίων Χριστιανών, από ειδωλολάτρες, αιρετικούς, αλλόθρησκους, αθέους, ψευτοχριστιανούς (π.χ. δολοφονία του ιερού Χρυσοστόμου από επισκόπους της εποχής του) υπήρξαν αποδεδειγμένα, τόσο κατά την αρχαία όσο και μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Είναι επίσης αναντίρρητο γεγονός ότι ο Χριστιανισμός καλλιέργησε και διέσωσε την Ελληνική γλώσσα και γραμματεία (τα κλασσικά συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων), διότι οι ειδωλολάτρες ήδη επί της Ρωμαϊκής εποχή ήδη είχαν ενσωματωθεί με το Ρωμαϊκό Κράτος και είχαν ενστερνιστεί τη Λατινική γραμματεία και γλώσσα, εγκαταλείποντας την Ελληνική. Και "φιλοκυβερνητικοί" όντες, όπως τα λέτε, όταν το επίσημο Κράτος επέτρεψε ανεξιθρησκεία και όταν έπειτα εστράφη στην "θρησκεία" (πίστη) των περισσότερων κατοίκων του, τον Χριστιανισμό, οι ειδωλολάτρες προφανώς για να είναι ευνοούμενοι του Κράτους, δήλωσαν "χριστιανοί" μηδενός διώκοντος. Παράλληλα το Βυζαντινό Κράτος εκμεταλλεύτηκε τη μαζική είσοδό τους στο Χριστιανισμό, ανεχόμενο μαζί με την έκτοτε κρατικά ελεγχόμενη ή συνοδοιπορούσα εκκλησία ή και καλλιεργώντας στην Χριστιανική Πίστη στοιχεία της "ἑθνικής" θρησκείας, εισάγοντας έμμεσα στην έκτοτε εκκλησία κάποια ειδωλολατρικά έθιμα όπως την πολυΘεϊα και τη λατρεία των ηρώων και ημιθέων (αγιολατρεία), τη θαυματολατρεία, τη λατρεία στη θεά μητέρα, τα κόλλυβα, τις πανηγύρεις, τις εικόνες, τις περιφορές επιταφίων, τους ακαθίστους ύμνους, τα ενδύματα των αυτοκρατόρων και πολλά άλλα μέχρι και τα "τάματα" και τη φανουρόπιττα στις μέρες μας. Μεμονωμένες διώξεις ειδωλολατρών ασφαλώς υπήρξαν, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όταν επεκράτησε το Ρωμαϊκό Δίκαιο και η Βυζαντινή Νομοθεσία επηρρεασμένη και από τη Χριστιανική Ηθική, κάποιες συμπεριφορές της "εθνικής ειδωλολατρείας" θεωρούντο πλέον ανήθικες, ποινικά αδικήματα αλλά και από αποκρουστικές από τους ίδιους τους οπαδούς της. Δηλαδή λ.χ. το να υπάρχουν χιλιάδες "ἱερόδουλες" και "ιερόδουλοι" σε ειδωλολατρικούς ναούς που εκδιδόταν στους προσκυνητές ως λατρευτική πράξη στους θεούς και θεές για να παίρνει τα χρήματα ο ναός και οι ιερείς, προφανώς δεν ήταν αποδεκτό ούτε από τους οπαδούς της "εθνικής θρησκείας" που κατέπεσε μόνη της απέναντι στο μεγαλείο της Χριστιανικής Πίστεως. Τότε ήξεραν τι εστί ειδωλολατρεία, τώρα είναι που την εξιδανικεύουν.

Επισκέπτης

P. MICHALOPOULOS είπε...

Σας ευχαριστώ φίλτατε, που με διορθώνετε!
Εγώ δεν έχω σπουδάσει την θεολογική επιστήμη. Ούτε και σοφός είμαι όπως είστε, και, εσείς, και, ο εξαφανισμένος φίλος μας ο Ι.Κ. Εγώ έχω αποκτήσει πολλές σχετικές γνώσεις από εσάς τους δυο, πρόσφατα, στα γεράματα μου… Επίσης, χρησιμοποιώ στα σχόλια μου και πολλά από όσα θυμάμαι από τα χιλιάδες κηρύγματα που άκουγα όταν ήμουν νέος.
Φαίνεται δε, ότι καμιά φορά μπερδεύω κάποια πράγματα. Θα πρέπει λοιπόν να είμαι γενικά πιο προσεκτικός, να μη βιάζομαι να απαντώ σε σχετικούς διαλόγους που κάνω, και σε κάποια πράγματα να κάνω και μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για περισσότερα στοιχεία.
Λέτε λοιπόν ότι δεν σφαγιάστηκαν εθνικοί στο βυζάντιο! Καλώς!
Διωγμοί όμως εναντίον όσων χριστιανών θεωρούσαν την λατρεία των εικόνων ως ειδωλολατρία υπήρξε. Έτσι δεν είναι; Ίσως αυτό να είχα στο νου όταν έγραψα για σκληρό οργανωμένο διωγμό των εθνικών.

Ανώνυμος είπε...

"Λέτε λοιπόν ότι δεν σφαγιάστηκαν εθνικοί στο βυζάντιο! Καλώς!

Αγαπητέ αδελφέ εν Χριστώ, σοφέ και θεολογικώτατε κ. Παναγιώτη, δεν λέω ακριβώς αυτό, ούτε επιχείρησα να σας διορθώσω. Απλά διατύπωσα επιφυλάξεις για το αν υπήρξαν συστηματικοί "διωγμοί" ειδωλολατρών από Χριστιανούς. Αν ανατρέξετε στο διαδίκτυο, και στη βιβλιογραφία υπάρχουν κείμενα που το αμφισβητούν. Υπάρχουν δηλ. δύο απόψεις κι ο καθένας αξιολογεί.

Σοφός όσο εσείς δεν είμαι, μελετώ κι ενθυμούμαι, και για αρκετές περιπτώσεις που εχθροί του Χριστιανισμού τον κατηγορούν, εγώ σε ιστορικές πηγές και μελέτες έγκυρων ερευνητών διαβάζω ότι πρόκειται για συκοφαντίες. Μερικά παραδείγματα:Δεν έκαψαν οι Χριστιανοί τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Δεν δολοφόνησαν οι Χριστιανοί τους Θεσσαλονικείς στον Ιππόδρομο το 390 μ.Χ. Δεν κατέστρεψαν οι Χριστιανοί τους ναούς των ειδωλολατρών. Δεν εξαφάνισαν οι Χριστιανοί τα χειρόγραφα της κλασσικής ελληνικής γραμματείας, αλλά τα διέσωσαν. Δεν διαφύλαξαν οι ειδωλολάτρες την Ελληνική γλώσσα αλλά οι Χριστιανοί. Ἂν δεν ήταν οι Χριστιανοί, θα είχε εξαφαντιστεί η Ελληνική γλώσσα διότι οι ειδωλολάτρες, είχαν συσσωματωθεί με τη λατινική κουλτούρα και Ρωμαϊκή θρησκεία, και για να γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι του Ρωμαϊκού Κράτους στράφηκαν στη Λατινική γλώσσα, εκείνοι που, Έλληνες όντες, στεφάνωσαν τον Ρωμαίο Νέρωνα με χιλιάδες χρυσά στεφάνια όταν ήρθε στην Κόρινθο (όπως είχα ακούσει κι εγώ σε ομιλία τον π. Αυγουστίνου). Δεν με πιστεύετε; Απόδειξη: Οι "χριστιανοί" δεν είμαστε που στη θρησκεία μας διαιωνίζουμε τις μη ποινικά κολάσιμες παγανιστικές τελετουργίες της αρχαίας ειδωλολατρείας που δεν έχουν σχέση ή και είναι αντίθετες με το Ευαγγέλιο: Τι ακάθιστοι ύμνοι με αλφαβητική σειρά στίχων, τι μεταφορά των Χριστουγέννων στην ημερομηνία της εορτής του θεού Ήλιου, τί επιτάφιοι με άνθη, τι λιτανείες, τι πυρολατρείες με άγια φώτα έως πηδήματα φωτιάς, τι αναστενάρια και πυροβασίες, τί κόλλυβα, τι λατρείες της ποτνίας θεάς μητέρας, τι μαντείες, τι μυθοπλασίες, τι διωγμοί Ορθοδόξων (Σωτηρόπουλος κ.α.) ...και αυτά που προανέφερα στο σχόλιο... είναι ή δεν είναι αναβίωση της αρχαίας θρησκείας σε βάρος της Χριστιανικής Πίστεως! Όψεται το Βυζάντιο... εμείς λέμε την αλήθεια, αλλά όχι όπως τη θέλουν οι εχθροί του Χριστιανισμού. Και, με όποια οπτική αν δει τα γεγονότα κάποιος, δεν χρεώνεται ο Χριστιανισμός τις διώξεις των Ορθοδόξων που διαμαρτύρονταν για την ειδωλοποίηση ή και θεοποίηση των εικόνων. Ναι, διώχθηκαν και ομίζω ότι έκτοτε διώκονται ποικιλοτρόπως οι λεγόμενοι "εικονομάχοι" (μή ειδωλολάτρες) και καταστράφηκαν τα συγγράμματά τους. Όπως διώχθηκε και δολοφονήθηκε στην εξορία ο ιερός Χρυσόστομος από επισκόπους. "Οὐδὲν δέδοικα ὡς ἐπισκόπους πλὴν ἐνίων", έλεγε. "τίποτε δεν φοβήθηκα εκτός από τους επισκόπους, εκτός από μερικούς". Όπως όμως ο Χριστιανισμός δεν χρεώνεται την ηθική αυτουργία της δολοφονίας του Χρυσοστόμου, έτσι ο Χριστιανισμός δεν πρέπει να χρεώνεται τις αμαρτίες κοσμικών αρχόντων του Βυζαντίου ή εκκλησιαστικών αρχιερέων, διαχρονικώς, που παρέβησαν το Ευαγγέλιο. Όπως ασφαλώς δεν χρεώνεται ο Χριστιανισμός τη σημερινή εκκλησιαστική κατάστασι, εφ' ὀσον υπάρχει έστω ΕΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ που φρονεί ότι αυτὴ η εκκλησιαστική κατάστση δεν είναι σύμφωνη με την Καινή Διαθήκη και την ιερά παρακαταθήκη της πρώτης Εκκλησίας. Και δεν είναι μόνο ένας Χριστιανός Ορθόδοξος, είναι αρκετοί.

Ευχαριστώ για την αφορμή που μου δώσατε να εκθέσω κάποιες σκέψεις, ασφαλώς όχι αλάθητες. Δεκτός κάθε αντίλογος αντίλογο.

Ας είναι καλά και ο αδελφός Ι.Κ. που αναφέρατε και μαζί με εσάς θα χαρώ να διαβάσω νέα του. Χαίρετε.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ναι, Αμήν! Ας είναι καλά και ο αδελφός Ι.Κ.
Χαίρετε!