Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

1. Διαβάζω: Στις 31 Αυγούστου εορτάζουμε την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου. 2. Σχολιάζω: Εκτός από τη ζώνη (του φορέματος της υποθέτω), τι άλλα εξωτερικά ρούχα, η αξεσουάρ ένδυσης, ή εσώρουχα της Παναγίας έχουμε και κατέχουμε στη λατρεία της Εκκλησίας μας;

Σχετικό:
«Γάλα»,  «μετωπιαίο ύφασμα της Παναγίας», «τρίχες του νεογέννητου» κ.α.
Διαβάζω:
Βυζαντινές πηγές αναφέρουν, ότι στο ναό του Φάρου υπήρχαν οστά των Αγίων Αθώων Παίδων μαζί με κάποια τρίχα του νεογέννητου Ιησού και τα σπάργανά Του. Πηγές της περιόδου της λατινικής κυριαρχίας (1204-1261), μνημονεύουν ότι στο ναό του Μεγάλου Παλατιού φυλάσσονταν επίσης κάποιες σταγόνες από το γάλα της Παναγιάς.
Tα σημαντικότερα λείψανα της Γεννήσεως υπήρχαν στη Μεγάλη Εκκλησιά, πριν από την καταστροφή της στη διάρκεια της άλωσης από τους Σταυροφόρους. Μια λατινική Έκφραση της Κωνσταντινούπολης του 11ου αιώνα αρχίζει τον κατάλογο των αξιοθέατων με τα σπάργανα του Χριστού-βρέφους και «το χρυσάφι το οποίο έφεραν οι Μάγοι». 

Το πιο σημαντικό από τα λείψανα που βρίσκονταν στην Αγιά- Σοφιά και συνδεόταν με τη Γέννηση, ήταν τα Άγια Σπάργανα που σύμφωνα με ένα λατινικό κείμενο του 12ου αιώνα, αποτελούνταν από διάφορα υφάσματα, δηλ. λινά κομμάτια, κάποια γεννοφάσκια, ένα μαντίλι, μια πετσέτα (την οποία πιθανόν χρησιμοποίησε η Σαλώμη για να σκουπίσει το Θείο Βρέφος μετά το λουτρό). Αυτά τα κειμήλια οπωσδήποτε συνέβαλλαν  στο συμβολικό ρόλο που η Αγία Σοφία πάντα έπαιζε στην αντίληψη  των Βυζαντινών. […]
Η προσφορά εκείνης της εποχής (μετά την άλωση) πώλησης λείψανων σχετικών με τη γέννηση του Χριστού, συμπεριλάμβανε και το «ύφασμα, το οποίο η Παναγία φορούσε στο κεφάλι, όταν γέννησε τον Κύριο υμών Ιησού Χριστό». Ίσως να μπορούμε στην περίπτωση αυτή να υποθέσουμε ότι αυτό ήταν «το μετωπιαίο ύφασμα», το οποίο ο Αντώνιος του Νοβγκορόντ είδε το 1200 στο αυτοκρατορικό παρεκκλήσι της Παναγίας του Φάρου.
http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2013/12/blog-post_22.html
Σχετικό:
Ο  «χιτώνας της Παναγίας»
Διαβάζω:

Ο Χιτώνας Της Παναγίας.
ΤΟ ΙΕΡΟ ΑΥΤΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΖΟΥΓΚΔΙΔΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ. 
http://tostavroydaki.blogspot.com/2016/10/blog-post_0.html 
Σχετικά:
Α) Το Άγιο Γάλα της Παρθένου
https://leipsanothiki.blogspot.gr/2013/02/54.html

Β) ΜΑΡΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ
1. ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (και ιερές τρίχες από όλο το σώμα της)
2. ΓΑΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ
3. ΤΟ ΜΑΦΟΡΙΟΝ
4. ΜΑΝΔΥΑΣ
5. Η ΤΙΜΙΑ ΕΣΘΗΣ
6. Η ΤΙΜΙΑ ΖΩΝΗ
7. ΦΟΡΕΜΑΤΑ
α. τεμάχιο από φόρεμα της Παναγίας βυζαντινής προέλευσης στη σταυροθήκη του Stavelot
β. το φόρεμα που φορούσε η Παναγία κατά τη γέννηση του Ιησού και που βρίσκεται στη λεγόμενη «λειψανοθήκη της Παναγίας», στον Καθεδρικό Ναό του Άαχεν Γερμανίας.   
8. ΧΩΜΑ / ΛΙΘΟΙ ΑΠΟ ΒΗΘΛΕΕΜ, ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

9. Η ΘΡΗΝΗΤΙΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, «ΛΕΙΨΑΝΟ» ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΘΡΗΝΟΥ 
10. Ο ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ ΩΣ ΘΕΟΜΗΤΕΡΙΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ    
11. ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΜΝΗΣΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟ ΜΑΡΙΑ Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΙΩΣΗΦ
12. Η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΙΩΣΗΦ, ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ
https://leipsanothiki.blogspot.gr/p/blog-page_4145.html

Διαβάζω:
Στις 31 Αυγούστου εορτάζουμε την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου.
Σχολιάζω:
Εκτός από τη ζώνη (του φορέματος της υποθέτω), τι άλλα εξωτερικά ρούχα, η αξεσουάρ ένδυσης, ή εσώρουχα της Παναγίας έχουμε και κατέχουμε στη λατρεία της Εκκλησίας μας;

ΣΧΕΤΙΚΟ:
Κατηγορούσαν τις προάλλες μια μαθήτρια στην παρέλαση, διότι φορούσε μαντήλα, και εγώ απάντησα:
Μα τη μαντήλα -ένα πανάρχαιο γυναικείο αξεσουάρ, την φοράνε ακόμα εδώ στα χωριά μας, πολλές γυναίκες.
Μαντήλα, φοράει και η Παναγία, σε όλες τις εικόνες. Έχει μάλιστα και ένα αστέρι επάνω της.
Χθες δε, την γιορτάζαμε αυτήν την μαντήλα της Παναγίας. Ήταν η γιορτή της Αγίας Σκέπης. Η σκέπη δε αυτή είναι το φακιόλι, το τσεμπέρι της Παναγίας.
Σε άλλη δε γιορτή, γιορτάζουμε τη ζώνη της Παναγίας, και σε άλλη το σάλι της, την εσθήτα, το ’μοφόριο της!
Έχουμε δε ακόμα και τιμούμαι -σαν ιερά λείψανα κι αυτά, και διάφορα εσώρουχα της Παναγίας, όπως το μεσοφόρι της, κλπ.
ΣΧΕΤΙΚΟ:

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016
Εκτός από όλα αυτά τα αξεσουάρ της Παναγίας… Εκτός από αυτά που συνήθως τα βλέπουμε στις εικόνες της, και που τα λατρεύουμε και τα προσκυνάμε… Εκτός π.χ. από την «Αγία Ζώνη» (τι κρατούσε;), εκτός από την «Τίμια Εσθήτα» (ωμοφόριο - εσάρπα;), εκτός από την «Αγία Σκέπη» (μαντήλα – τσεμπέρι;)… Τι άλλο «θαυματουργό» αξεσουάρ από τα εξωτερικά φορέματα ή τα εσώρουχα της Παναγίας λατρεύουμε;
http://xairete.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html
ΣΧΕΤΙΚΟ:

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017
Στην Κύπρο, και με τιμές αρχηγού κράτους; (παιανίζει η φιλαρμονική της αστυνομίας), οι συνάδελφοι μαλάκες εκεί (καμιά δεκαριά ομόδοξοι και ομοεθνείς) υποδέχονται το ιερό κουρελάκι (μεγέθους καλτσοδέτας) από την κομπιναιζόν (μεσοφόρι -εσθήτα) της Παναγίας! (Ντόπιος σχολιαστής, διαβάζοντας το σχετικό ρεπορτάζ, είπε: «"Ήταν στην κατοχή μιας Ιουδαίας και με ένα τέχνασμα, της την απέσπασαν και τη μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη"... Δηλαδή 2 τύποι εκλέψαν ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο μας παρουσιάζει σήμερα η εκκλησιά ως το φόρεμα της παναγίας, τζιαι εν έτη 2017 βουρούν να το προσκυνήσουν... Αν είναι δυνατόν! Τζιαι ύστερα μιλούμε για ISIS, θεοκρατικά κράτη, τζιαι ειδολολάτρες...»)
http://xairete.blogspot.gr/2017/05/2-2017-isis.html
ΔΙΑΒΑΖΩ:

ΤΟ ΜΑΦΟΡΙΟ  ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Έρευνα: πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου.
Η Τιμία Εσθήτα ή το Ιερόν Μαφόριον (λατ. mafortium, εβρ. ma’aforet) ήταν το πέπλο των γυναικών, ένα είδος χιτώνα που κάλυπτε την κεφαλή και έφτανε μέχρι τους αστραγάλους. Μαφόριο (ή μανοφόριο) ή Εσθήτα της Θεοτόκου ονόμαζαν οι βυζαντινοί αυτό το πορφυρό (κυρίως) ύφασμα που στις εικόνες της βλέπουμε να σκεπάζει το κεφάλι και το σώμα της Παναγίας πάνω από τον εσωτερικό χιτώνα.
Διαβάζω:
Πολλοί συγχέουν τον χιτώνα της Παναγίας με την τιμία Εσθήτα της Παναγίας, η οποία φυλασσόταν στις Βλαχέρνες. Η παρανόηση, ωστόσο αυτή διευκρινίζεται από το γεγονός οτι η Εσθήτα ήταν μαφόριο και όχι χιτώνας.
Όσον αφορά στο χιτώνα της Παναγίας οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για το δεύτερο ένδυμα της Παναγίας, το οποίο ήταν ο χιτώνας, τον οποίο  δώρισε πριν την κοίμησή της .
Ολόκληρη η Εσθήτα (φόρεμα) της Παναγίας, άγνωστο για πολλούς, βρίσκεται αποθησαυρισμένη στο κρατικό μουσείο της πόλεως Ζουγκντίντι στη Γεωργία.
Ο Θεομητορικός χιτώνας διαστάσεων 1,80 Χ 1,50, ήταν βαμμένος, αλλά με τον καιρό η βαφή ξεθώριασε.

dogma.gr
ΓΡΑΨΑΜΕ...
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016
Δεν ξέρω αν υπάρχουν και οι κάλτσες ή και τα παπούτσια της Παναγίας.
Διότι γνωστόν, έχουμε και ιερές σαγιονάρες – όπως αυτές τις πλαστικές του γέροντα Παΐσιου… Έχουμε και τα πασούμια από τον άγιο Νεκτάριο, τα πασούμια από τον άγιο Γεράσιμο, και τα πασούμια από τον άγιο Ιωάννη τον Ρώσο.
Μετά από όλα αυτά, ποιος φοβάται πια μην έχουμε κάποια δυσμενή αλλοίωση ως πιστοί, από τον ισλαμισμό;

Εκκλησιαστικός σαδομαζοχισμός:
Ζώνη για μαστίγωμα, ή τίμια βίτσα;
(Να λοιπόν γιατί όλοι και όλες –ως αδελφές ψυχές, προστρέχουν με περισσότερη θέρμη στην Μεγάλη Παναγία… Αυτήν με το μεγάλο το μακρύ το ματζαφλάρι για σκήπτρο, και… βοήθεια τους!  Να γιατί πιο ψυχρά θα αποταθούν στον μικρό Χριστό… Ο οποίος, μόνο περιορισμένα μπορεί να τους ικανοποιήσει με εκείνο το μικρό το δαχτυλάκι της ευλογίας του!)
http://xairete.blogspot.gr/2017/08/blog-post_52.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι άλλα;

https://leipsanothiki.blogspot.gr/2013/02/54.html
https://leipsanothiki.blogspot.gr/p/blog-page_4145.html