Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Καλημέρα, και καλή εβδομάδα! (και με την ευκαιρία να σας πω, ότι οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου, στο ιστολόγιο μου – το «xairete», ήταν…)

Ο χρήστης, Νικόλαος Μωραϊτης: Ο ενοριακός παπάς που συμμετείχε στο «μυστήριο» του γάμου του Σάκη Ρουβά και της Κάτιας Ζυγούλη… Έχει κυριολεκτικά χεστεί επάνω του… Από τη χαρά του, που έγινε έτσι δημόσιο πρόσωπο και αυτός… Και τη χαρά του αυτήν, την δείχνει συνέχεια, με αλλεπάλληλες αναρτήσεις (φωτογραφίες κλπ) στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook! Χα!


Και όταν λέμε ότι τιμούμε την εικόνα –την όποιαν εικόνα, τι ακριβώς εννοούμε;


Παρατηρήσεις, πάνω στην εικόνα της «αγίας τριάδας», της λουθηριανής εκκλησίας: 1. Το κωλοδάχτυλο ευλογίας, περιλαμβάνει και μεσαίο δάχτυλο, και δείχτη. 2. Ο Χριστός, ενσαρκώνεται, και σε αρνάκι. 3. Το άγιο πνεύμα, ενσαρκώνεται σε περιστέρι, για να μπορεί να κοτσιλάει φλογίτσες στην Πεντηκοστή!


Όλα στον χριστιανισμό, είναι και θεολογούμενα, αλλά και …πετούμενα! Εδώ ο Χριστός, πετάει σαν σταυρωμένος –τάχα, αλλά… στην Ανάληψη Του! Πετάει, μαζί με ένα …περιστέρι! (Διαβάζω: A painting of Christ's Ascension, by Salvador Dali.) Μια εικόνα –ως προφίλ, στη σελίδα της Λουθηρανικής Εκκλησίας στο facebook. (Διαβάζω: Λουθηρανική Εκκλησία, στην τοποθεσία: Newton, North Carolina.)


Ποια θέση είχε ο Χριστός -σαν έμβρυο, στη μήτρα της Παναγίας;


Διαβάζω: «Μα, γιατί παντρεύονται;»


Σύγχρονα θαύματα –Δείτε, το εξής το καταπληκτικό: Το πώς γίνεται και το ενισχυμένο -το διπλό το κωλοδάχτυλο, δεσποτικής ευλογίας (αυτό που γίνεται συγχρόνως και με τα δυο τα χέρια), …«και ντύνει, και στολίζει, και νοικοκυρεύει»!


Δεν ευλογεί, ο Κύριος… Αλλά σου στέλνει ένα μήνυμα… Είναι σαν να σου λέει: «Χρησιμοποίησε το δάχτυλο αυτό, τον δείχτη… Για να καθαρίσεις καλά, το δεξί σου το αυτί… Διότι από εκεί θα μπει ο λόγος μου, και πρέπει έχεις ανοιχτό αυτί, για να τον ακούσεις. Το αριστερό αυτί, άφησε το βουλωμένο… Για να μην μπορέσει να βγει από εκεί ό,τι καλό άκουσες!» Χα!


Ο γέροντας Παΐσιος, δεν ήταν ιερέας (δεν έγινε, διότι είχε βάψει τα χέρια του με αδελφικό αίμα), αλλά ήταν ένας απλός καλόγερος. Έτσι στην εικόνα του, θέλοντας οι αγιογράφοι να τον δείχνουν να ευλογεί, δεν μπορούσαν να τον ζωγραφίσουν να κάνει κι αυτός εκείνο το κωλοδάχτυλο που κάνουν στην τάχα ευλογία τους, οι παπάδες και οι δεσποτάδες μας… Το οποίο κωλοδάχτυλο, δείχνουν να το κάνουν όλοι οι άγιοι ακόμα και ο Χριστός από μωρό μέχρι μεγάλος. Τον αγιογραφούν λοιπόν τον γέροντα, να ευλογεί σαν… γυναίκα αγία! (δες φωτο) Ο ίδιος όμως ο γέροντας, στις χιλιάδες φωτογραφίες του που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δεν φαίνεται πουθενά να ευλογεί όταν ποζάρει μπροστά στο φακό! Το ίδιο και με τις φωτογραφίες του αγίου Νεκταρίου! Δεν ευλογούσε με κανένα δάχτυλο, παρά ταύτα στις αγιογραφίες… «κωλοδάχτυλο», κι αυτός!


Σήμερα, συζητώ ξανά για το θέμα των πρωτοπλάστων… Τη φορά αυτή, με τον καλό μου φίλο, τον κ. Πρόδρομο Κυριάκου… Στη σελίδα του στο facebook… Σε μια συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος, σαν αναγνώστης του ιστολογίου μου, του «xairete.»


Καλημέρα, και καλό σαββατοκύριακο! (και με την ευκαιρία να σας πω, ότι οι αναρτήσεις μου στο ιστολόγιο μου – το «xairete», από το περασμένο Σάββατο μέχρι σήμερα, ήταν…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: