Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Καλημέρα, καλό σαββατοκύριακο, και καλό μήνα! (και με την ευκαιρία να σας πω, ότι οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου στο ιστολόγιο μου – το «xairete», ήταν…)

Ένας διάλογος: 1. «-Χαμογέλασε, καλή μου κοπέλα! Δεν βλέπεις το πουλάκι, που σου έρχεται; Να το… πετάει, πετιέται!» 2. «Καλέ τι λόγια είναι αυτά που μου λέτε, σε ένα ανήλικο –δεκαπεντάχρονο παρθένο κορίτσι; Με κάνετε και συστέλλομαι -ντρέπομαι!»


1. Διαβάζω: «Εν εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν…» (ψαλμός 67, στοίχος 27.) 2. Σχολιάζω: «Πώς τον ευλογούμε τον Θεόν; Με το δάχτυλο, και εμείς;»


Μπορείτε να μου πείτε παρακαλώ… «Έτσι ευλογούσαν οι άγιοι, έτσι και ο Χριστός; Και αν ναι, πώς το τεκμηριώνετε αυτό; Τι συμβολισμό έχει αυτός ο σχηματισμός των δαχτύλων; Γιατί είναι διαφορετικός στις ορθόδοξες και διαφορετικός στις παπικές εικόνες;» Ευχαριστώ!


Μήνυμα, από το facebook (5 λεπτά πριν): «Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ, Panagiotis!..»


Τι δουλειά έχει το περιστέρι στην κορυφή του Σταυρού, πάνω από το κεφάλι του Εσταυρωμένου, πάνω από την βλάσφημη επιγραφή; Αποτελεί και αυτό μια πρόσθετη –ακόμα πιο μεγάλη βλασφημία; Θα κουτσουλίσει κιόλας;


Καλημέρα! Σήμερα (30 Ιουνίου), η Εκκλησία μας, γιορτάζει τη «Σύναξη», δηλαδή τη μάζωξη, «των Αγίων Αποστόλων». Άραγε, πού συνάχτηκαν, και γιατί; Άγνωστον, καθότι μυστικό –άκρως απόρρητο, διότι τότε η Εκκλησία μας ήταν σε διωγμό. Και βέβαια, δεν θα μαζεύτηκαν ούτε στο «μπαρ το ναυάγιο», ούτε και «στ’ Αποστόλη το κουτούκι», τίτλοι που παραπέμπουν σε προφανώς απαγορευμένα από την Εκκλησία της Ελλάδος τραγούδια, ως αυστηρώς ακατάλληλα για να συμπεριληφθούν στην διδακτέα ύλη των νέων σχολικών βιβλίων του μαθήματος των θρησκευτικών. Χρόνια πολλά!


Θαύμα –θαύμα! Πόσο ζωντανή είναι ρε παιδιά, αυτή η θρησκεία μας… Ζωντανή (για ζωντανά), άρα και πέρα για πέρα αληθινή! Το φωνάζουν ακόμα και οι εικόνες, ολοζώντανες και αυτές! Χαρακτηριστικό τους, το ότι και κούνιουνται (υπάρχει κρυφό σχοινάκι –όπως στις μαριονέτες), ότι και ματώνουν (έχει αποδεδειχθεί ότι είναι βυσσινάδα), ότι και ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους οι εικονιζόμενοι (το βλέπεις καθαρά αν έχεις φουμάρει μαύρη)… Αλλά και ότι… κλαίνε κιόλας, άμα λάχει να πούμε! Και τα δάκρυα, τα μαζεύουν οι ίδιες, σκουπίζοντας μόνες τους τα μάτια τους! (δες φωτο)


Εμπρός, στο δρόμο που χάραξαν οι οπαδοί του κωλο-καλόγερου Παΐσιου… Κόβουν τώρα φωτογραφίες και του Καντιώτη -οι δικοί του οπαδοί βέβαια, και τις κολλούν σε φόντο με… δάσος! Κολάζ και χαλκομανίες, που προδιαθέτουν σε μια πιο σύντομη αγιοποίηση του προσώπου που λανσάρεται με τον τρόπο αυτό! Χα!


Γιορτάζει και αυτός σήμερα: Ο Πέτρος, με το χρυσό κλειδί στο ένα χέρι, και με τον χαιρετισμό -στην παπική έκδοση της φυστικωματικής «ευλογίας», στο άλλο χέρι! (κλειδώνει και ξεκλειδώνει τη ζώνη αγνότητας της Εκκλησίας;)


«Το κωλοδάχτυλο»…


Τελείωσε λοιπόν σήμερα και αυτή η νηστεία, η «νηστεία των Αγίων Αποστόλων», που ονομάζεται έτσι διότι προηγείται των δύο αποστολικών εορτών: της εορτής των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) και της «Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων» (30 Ιουνίου). Αρχίζει την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και λήγει σταθερά την 28η Ιουνίου. Ήταν ελαφρά νηστεία, αφού επιτρεπόταν η κατάλυση ψαριού. (Φυσικά πάντοτε εκτός Τετάρτης και Παρασκευής). Σήμερα λοιπόν το μενού, έχει περιστέρι σουβλάκι στα κάρβουνα. Δείτε τη συνταγή…


ΕΤΣΙ ΕΥΛΟΓΟΥΣΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ; ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ;


«Θοδώρα, Θοδώρα, πού είναι ο Θοδωρής; …Στο δάσος -στο δάσος, να πας να τον εβρείς!» (παλιό, λαϊκό –παραδοσιακό, παιδικό τραγουδάκι… χοροπηδηχτό!)


Το ξέρατε ότι αυτή η διάσημη εικόνα με την επιγραφή «Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα», είναι αχειροποίητη;


Πώς θα τον βρούμε τον Χριστό; Μας εμποδίζουν αναρίθμητα εμπόδια!


Τι της έχουν κρεμάσει;


Αν αύριο ο Ερντογάν, αποφασίσει -σε ένα ραντεβού στα τυφλά, να πάει και να βομβαρδίσει κάποιο ελληνικό πλοίο που ταξιδεύει κάπου στο Αιγαίο, ποιος άραγε θα τον σταματήσει; Η Μεγαλόχαρη;


Γάμοι (ιερέα;), με βασιλικές κορόνες, και με… βυζια-ντινή μεγαλοπρέπεια! Μπαλκονάτοι! Προσεχώς, και στην Αγιασοφιά!


Μάθημα θρησκευτικών: Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου, από το σχολικό έτος 2018 -2019. Το πρότεινε στο κράτος η Εκκλησία, με σημερινή έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας… Το μήνυμα είναι ότι το κωλοδάχτυλο ευλογίας, θα είναι ένα θέμα πάνω από όλα! (σ,σ. απουσίαζε -και έτσι δεν ψήφησε, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, διαφωνώντας με το μαντήλι της μικρής, στη σχετική μακέτα!)


Εικόνες πλακέ ή ανάγλυφες, φτιαγμένες από πασαλείμματα…


Αγιογραφικοί –δογματικοί προβληματισμοί: Τι χρώμα είχε το άγιο πνεύμα; Ήταν μονόχρωμο ή πολύχρωμο; Με τι ένδυμα -από φτερά και πούπουλα, εμφανιζόταν εκτάκτως κάθε φορά; Με το ίδιο ένδυμα, ή άλλαζε στις εκατομμύρια κατά καιρούς εμφανίσεις του στις παπικές αγιογραφίες; Ήταν ζώο κανονικό, ή φάντασμα;


Καλημέρα, καλή Τρίτη… Δροσερή, όσο το δυνατόν! Κοπιάστε στο blog για καφεδάκι! (και με την ευκαιρία να σας πω, ότι οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις μου στο ιστολόγιο μου – το «xairete», ήταν…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: