Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Ανάλογα με το τι είδους ερωτευμένος είσαι… Αν δεν γιόρτασες του αγίου Βαλεντίνου (ορθόδοξος άγιος)… Μπορείς να γιορτάσεις σήμερα, που είναι του αγίου Υακίνθου (επίσης ορθόδοξου αγίου). Η διαφορά έγκειται στο αν είσαι τύπος έντονος -άγρια παθιασμένος με τον έρωτα (brutal) οπότε σου πάει ο Βαλεντίνος… Ή αν είσαι απλά ένας ρομαντικός (retro) τύπος, και εκλεκτικός –επιλεκτικός (viral ), οπότε σου πάει ο Υάκινθος! (δες σχετική μελέτη)

Η Λίτσα Καμπάκου Καρπεράκη, κοινοποίησε ένα συνδεσμο…
12 λεπτά πριν
Χρόνια πολλά στους ερωτευμένους.
https://www.facebook.com/vagkabakou/posts/937428283065182
 

ΔΙΑΒΑΖΩ:03/07/2013, 10:05
Άγιος Υάκινθος, ο ορθόδοξος Άγιος των ερωτευμένων
Η σύγχρονη λατρεία του ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης

Το όνομα Υάκινθος είναι συνυφασμένο και με τα πανάρχαια ήθη. 
Προς τιμήν του γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές στην Τύλισσο, στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Γιόρταζαν το θάνατο και την ανάστασή του, καθώς θεωρούνταν ένας προελληνικός θεός της βλάστησης και της γονιμότητας.
Η σύγχρονη λατρεία του Αγίου ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης, με τα Υακίνθεια, και εξαπλώνεται σιγά - σιγά σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται ο Άγιος του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης. Ειδικότερα, όσοι προτιμούν να γιορτάζουν τον, κατά την κρητική παράδοση, Έλληνα Άγιο της αγάπης επισκέπτονται το ναό του Αγίου Υακίνθου, ένα λιτό, κυκλικό, πέτρινο κρητικό ναό που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.200, στον Ψηλορείτη.
Στα Υακίνθεια, σε ένα συγκερασμό της αρχαιοελληνικής και της χριστιανικής γιορτής, κάθε καλοκαίρι, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τιμώνται η νιότη και η αγάπη, με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διαρκούν τρεις ημέρες. Έχουν εξελιχθεί, μάλιστα, σε θεσμό και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και μουσικών από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και όλη τη Μεσόγειο.
Στο μουσικό κομμάτι των εκδηλώσεων έντονη είναι η σφραγίδα του Λουδοβίκου των Ανωγείων, διοργανωτή των Υακινθείων από το 1998, που με το δικό του ιδιαίτερο, χαρισματικό τρόπο τραγουδά τον έρωτα και την προσδοκία του.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, «ο Άγιος Υάκινθος με τον Βαλεντίνο δεν είναι διαφορά αντίθεσης, απλά διαφορά. Στον Βαλεντίνο κόβουνε τα τριαντάφυλλα και τα προσφέρουνε για αγάπη στα κορίτσια τους. Εμείς παίρνουμε το χέρι του κοριτσιού και το οδηγούμε εκεί που είναι τα τριαντάφυλλα και του τα δείχνουμε, δεν τα κόβουμε ποτέ. Ο Άγιος Υάκινθος δεν είναι ο Άγιος των ερωτευμένων, αλλά εκείνων που έχασαν και εκείνων που ελπίζουν να βρουν. Ο έρωτας έτσι κι αλλιώς είναι θεϊκή επίσκεψη και η ζωή, γενικότερα, μια γιορτή, όπου είμαστε όλοι καλεσμένοι. Επτακόσιες είκοσι χιλιάδες (720.000) ώρες που είναι τα 80 χρόνια ζωής δεν είναι αρκετές για να γεράσουμε. Ό Άγιος Υάκινθος είναι ο άγιος της μοναξιάς, του συγκρατημένου πάθους».
newsbeast.gr

2 σχόλια:

stavroula είπε...

:D
Καλημέρα και εστω κ λιγο καθυστερημένα, Καλο Μηνα, μεσα από την εορταστικη μας ατμοσφαιρα της 4ης Ιουλιου "Μερα Ανεξαρτησίας".
Ευχομαι πιο δροσερο καλοκαιρι σε ολους σας.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Αμήν Σταυρούλα μας! Ένα πιο δροσερό καλοκαίρι -σε όλους μας, εύχομαι και εγώ!
Και καλό μήνα βέβαια… Και χρόνια σας πολλά, να χαίρεστε την εθνική σας εορτή!
Χαίρετε! :D