Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Ένα κέντημα από την προίκα του Αποστόλου Λουκά, το οποίο βολανάκι –βελονάκι, χειροτέχνησε ο ίδιος, βρίσκεται στην ιερά μονή Κύκκου, στην Κύπρο. Και ένα ακριβές αντίγραφο της εικόνας αυτής, δηλαδή μια πιστή φωτογραφία του εργόχειρου, το οποίο θεωρείται θαυματουργό και αυτό (και η φωτογραφία δηλαδή, όπως και το πρωτότυπο) έρχεται και στην Ελλάδα… Για προσκυνηματικό πανηγύρι... Και με υποδοχή με μεγάλες τιμές, …της φωτογραφίας!

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Arxon.gr-Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Ενημέρωση 
Χορηγούμενη
Η Ελλάδα θα υποδεχθεί για πρώτη φορά πιστό αντίγραφο της Παναγίας του Κύκκου
https://www.facebook.com/arxongr/posts/1473068052758032
ΔΗΛΑΔΗ:
Ένα κέντημα από την προίκα του Αποστόλου Λουκά, το οποίο βολανάκι –βελονάκι, χειροτέχνησε ο ίδιος, βρίσκεται στην ιερά μονή Κύκκου, στην Κύπρο.
Και ένα ακριβές αντίγραφο της εικόνας αυτής, δηλαδή μια πιστή φωτογραφία του εργόχειρου, το οποίο θεωρείται θαυματουργό και αυτό (και η φωτογραφία δηλαδή, όπως και το πρωτότυπο) έρχεται και στην Ελλάδα… Για προσκυνηματικό πανηγύρι... Και με υποδοχή με μεγάλες τιμές, …της φωτογραφίας!
Συγκεκριμένα η κόπια αυτή, έρχεται στην Τρίπολη, δηλαδη κοντά στο Κωλοκοτρονίτσι του Δήμαρχου Περίανδρου Πόποτα, του ερωμένου της κυρίας Χαράς Χάσκα.
Στην Τρίπολη λοιπόν, στην μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, όπου ο τοπικός μητροπολίτης είναι πιστό αντίγραφο της φωτογραφίας του Διονύση Σαββόπουλου! Είναι ο δεσπότης που έκλεγε πριν από λίγα χρόνια μπροστά στις κάμερες διότι όπως έλεγε με λυγμούς, του έκλεψαν την Παναγία του! Τότε, που είχε χαθεί η τοπική εικόνα της Παναγίας της Έλονας!
Διαβάζω:

Ιστορικό της Θαυματουργού Εικόνος 
Κέντρο αναφοράς της Ιεράς Μονής Κύκκου είναι η Εικόνα της Παναγίας, που, όπως μεταδίδεται από γενεά σε γενεά, είναι έργο του Αποστόλου Λουκά, ο οποίος τη ζωγράφισε, έχοντας ως πρότυπο (μοντέλο στο ατελιέ του) την ίδια τη Θεοτόκο, η οποία κρατουσε μια κουκλα για παιδί, διότι ο Χριστός δεν ήταν πια μωρό, δεν ζούσε καν! 
Η Αγία Εικόνα είναι γνωστή και ως Παναγία η Ελεούσα (πηγή ελέους)  
Η Εικόνα της Παναγίας του Κύκκου, είχε επικαλυφθεί το 1576 με αργυρή και επίχρυση πλάκα, ενώ νέα επικάλυψη έγινε το 1795. Το πρόσωπό Της είναι σκεπασμένο και ποτέ δεν αποκαλύπτεται, είτε γιατί έτσι το θέλησε ο αυτοκράτορας Αλέξιος, είτε για να εμπνέει περισσότερο σεβασμό.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το 1699 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Γεράσιμος τόλμησε να ανασηκώσει το ύφασμα, για να δει το πρόσωπο της Θεοτόκου, αλλά για τη βέβηλή του πράξη τιμωρήθηκε και με δάκρυα στα μάτια υποχρεώθηκε να ζητήσει συγχώρεση.
Ο Ρώσος μοναχός Βασίλειος Μπάρσκυ, που επισκέφθηκε τη Μονή το 1735, γράφει ότι οι μοναχοί αποκάλυπταν την Εικόνα μόνο σε περιόδους ανομβρίας και αφού πρώτα Την μετέφεραν στη γειτονική κορφή, γνωστή ως «Θρονί», όπου έψαλλαν σχετική παράκληση. Το έκαναν, χωρίς να βλέπουν το πρόσωπο Της, που κοιτούσε τον ουρανό.
Πηγή:
arxon.gr

Σχολιάζω:
Παναγία με Μπούργκα και φερετζέ,  δηλαδή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: