Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Παραμένει ωστόσο, το ερώτημα: Τι είδους ερπετό ήταν αυτό που σκότωσε ο άγιος Γεώργιος; Και αν δεν ήταν κανονικός απόγονος του «Tyrannosaurus rex» αυτού του τόσο αρχαίου τυραννόσαυρου (σαύρα –τύραννος -όνομα και πράγμα, αφού τυραννούσε μια πριγκίπισσα που είχε αιχμάλωτη), τότε γιατί τον δείχνουν σαν δράκο με φτερά στις ορθόδοξες αγιογραφίες;

Διαβάζω:
Απολιθώματα διαψεύδουν ότι ο T.rex ήταν καλυμμένος με φτερά
12 Ιουνίου 2017, 5:00 πμ  
Εδώ και λίγα χρόνια οι παλαιοντολόγοι φλερτάρουν με την ιδέα ότι ο διαβόητος Tyrannosaurus rex, ίσως ο πιο τρομακτικός δεινόσαυρος, ήταν καλυμμένος με χρωματιστά φτερά και πούπουλα. Η κακή φήμη του τέρατος δείχνει τώρα να σώζεται από την εξέταση ενός μοναδικού απολιθώματος από δέρμα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πρόγονοι του T.rex ήταν καλυμμένοι με πτίλα (φτερά) σαν των πτηνών. Τα πουλιά, εξάλλου, είναι απόγονοι φτερωτών δεινοσαύρων που ζούσαν πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν από την εποχή των τυραννόσαυρων.
Θα ήταν λοιπόν λογικό να υποθέσει κανείς ότι ο T.rex ήταν κι αυτός εξίσου πλουμιστός. Η ιδέα αυτή καταρρίπτεται τώρα από μελέτη στην επιθεώρηση Biology Letters, η οποία
εξετάζει τα μόνα γνωστά απολιθώματα από το δέρμα του T.rex, τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Χιούστον.
Η εξέτασή τους στο μικροσκόπιο δεν αποκάλυψε κανένα ίχνος φτερών. Αντίθετα, τα αποτυπώματα του δέρματος έφεραν ίχνη από τις χαρακτηριστικές φολίδες σαν λέπια που καλύπτουν και τα σημερινά ερπετά.

Ίχνη φτερών δεν βρέθηκαν ούτε σε απολιθώματα από τέσσερα άλλα μεγαλόσωμα είδη στην οικογένεια του τυραννόσαυρου.
Το συμπέρασμα είναι ότι τα φτερά των αρχαιότερων, πιο μικρόσωμων ειδών δεν διατηρήθηκαν στους μεγαλόσωμους απογόνους τους -ίσως επειδή το ογκώδες σώμα τους έχανε πιο αργά θερμότητα και επομένως δεν χρειαζόταν τη μόνωση των πτίλων.
Υπάρχει πάντως ενδεχόμενο οι τυραννόσαυροι να έφεραν φτερά στη ράχη, τη μόνη περιοχή του σώματος από την οποία δεν έχουν βρεθεί απολιθώματα.

Πηγή: news.in.gr
http://www.philenews.com/eidiseis/perivallon/article/405651
Σχολιάζω:
Panagiotis Michalopoulos
Παραμένει ωστόσο, το ερώτημα: 

Τι είδους ερπετό ήταν αυτό που σκότωσε ο άγιος Γεώργιος; 
Και αν δεν ήταν κανονικός απόγονος του «Tyrannosaurus rex» αυτού του τόσο αρχαίου τυραννόσαυρου (σαύρα –τύραννος -όνομα και πράγμα, αφού τυραννούσε μια πριγκίπισσα που είχε αιχμάλωτη), τότε γιατί τον δείχνουν σαν δράκο με φτερά στις ορθόδοξες αγιογραφίες; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: