Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Συμβαίνει τώρα: Η Παναγία των Απάτσι, στο ελληνικό κανάλι «Attica»!

Κάθε απόγευμα το κανάλι «Attica», μας βάζει κάτι πολύ ωραίες ιστορικές ταινίες εποχής, τύπου γούεστερν, με καουμπόηδες και ινδιάνους. 
Μια τέτοια ταινία είναι και αυτή που προβάλλεται τώρα, με διάσημους αστέρες του Χόλυγουντ να πρωταγωνιστούν.
Δεν την είδα από την αρχή την ταινία και δεν είμαι και πολύ φίλος του είδους, αλλά έπεσα εκεί τυχαία –κάνοντας ζάπινγκ, έπεσα σε μια σκηνή του έργου με μια θρησκευτική τελετή των Απάτσι, και μου έκανε εντύπωση που οι χορευτές φορούσαν στο κεφάλι κάτι σαν τα δικά μας φωτοστέφανα, αυτά που βάζουμε στους αγίους στις βυζαντινές εικόνες.
Κεντρικό πρόσωπο στην τελετή αυτή, ήταν η μικρή ιθαγενής η «Σονσίρ» που στα αγγλικά μεταφράστηκε σαν «morning star». Δηλαδή Άστρο Πρωινό, και που είχε το ρόλο του πιο ιερού πρόσωπου εκείνη τη βραδιά της τιμής «του κοριτσιού». Κάτι σαν την Παναγία –να πούμε, και είχε και την ηλικία της, δηλαδή κάπου στα δεκαπέντε χρόνια!

Και το αστέρι, είναι σύμβολο και για την Παναγία!
Αν τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά, τότε βλέπουμε ότι το φωτοστέφανο που και εμείς το αντιγράψαμε από τη βουδιστική λατρεία, ήταν σύμβολο σε πολλούς αρχαίους λαούς, πολύ πριν εμφανιστεί ο Χριστός, και ήταν σύμβολο θεϊκό. Το βλέπουμε ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα, ακόμα και στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία σε πρόσωπα επιφανή –όπως ο αυτοκράτορας… Το είχε ακόμα και ο… Πιλάτος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: