Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

«Σαν σήμερα»: Κυρίες και κύριοι… Η Αγία Θεοδώρα, στη Βάστα Μεγαλόπολης.

Θαύμα – θαύμα! 
Πώς την βαστάνε όρθια την Αγία Θεοδώρα; 
Πάντως λέει, όχι με τσιμεντενέσεις! Αλλά…

ΔΙΑΒΑΖΩ:
Αγία Θεοδώρα Βάστα 
St. Theodora Vasta Arcadia
https://www.facebook.com/ByzMusic.gr/photos/pb.101009269064.-2207520000.1431143500./10152226348674065/?type=3&theater

ΣΧΕΤΙΚΟ:
Θαύμα – θαύμα (της εκκλησίας της απάτης): 

«Εορτάστηκε η Αγία Θεοδώρα Βάστα»
http://xairete.blogspot.gr/2012/09/blog-post_14.html


ΔΙΑΒΑΖΩ:
George Karydas
Η γεωφυσική έρευνα αντιμετωπίζει κάθε είδους προβλήματα. Όμως στην περίπτωση του βυζαντινού ναού της Αγίας Θεοδώρας στη Βάστα Μεγαλόπολης, οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας βρέθηκαν αντιμέτωποι – ούτε λίγο ούτε πολύ - με ένα… θαύμα.
Πράγματι, ο θρύλος λέει ότι τα δέντρα που φαίνονται να φυτρώνουν από τη σκεπή της μικρής εκκλησίας χωρίς ρίζες, δεν είναι παρά τα μαλλιά της νεαρής Θεοδώρας, μιας ενάρετης κοπέλας που θυσιάστηκε εδώ.
Φυσικά, οι ρίζες απλά προχωρούν μέσα από τους ίδιους τους τοίχους, όπως έδειξε και η γεωφυσική διερεύνηση που αφορούσε… όχι βέβαια το θαύμα, αλλά τη στατικότητα του κτιρίου.
Και οι οπαδοί του θαύματος μπορούν πάντως να είναι ευχαριστημένοι, αφού οι εργασίες αποκατάστασης, που έγιναν μεταξύ 1998 και 1999 από την Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μετα-Βυζαντινών Μνημείων, διαφύλαξαν τα δέντρα στην σκεπή.
Το καλοκαίρι του 1996, η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και ΜεταΒυζαντινών Μνημείων ζήτησε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, να διερευνήσει το πρόβλημα. Η στατικότητα του κτιρίου ήταν το κύριο πρόβλημα, αφού το βάρος των δέντρων της οροφής είναι ιδιαίτερα μεγάλο και υπήρχε κίνδυνος για το μνημείο.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν (και ήταν η πρώτη φορά που γεωφυσικές μέθοδοι εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε κτίριο στην Ελλάδα) ήταν τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατάει το κτίριο όρθιο.
Οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν μεταξύ 1998-1999. Ο καθαρισμός και η αρμολόγηση της τοιχοποιίας έγιναν χωρίς τσιμεντενέσεις, ώστε να μην ξεραθούν οι ρίζες των δένδρων.
Για την προστασία των τοιχογραφιών (βάσει των οποίων η εκκλησία χρονολογείται στον 12ο αιώνα), αφού δόθηκε κανονικό σχήμα στην οροφή (τριγωνικό) και καθαρίστηκε από το μικρό στρώμα χώματος και φύλλων που υπήρχε, τοποθετήθηκε ασφαλτόπανο για προστασία από την υγρασία.
Τα δέντρα δεν πειράχθηκαν καθόλου. Το ασφαλτόπανο δέθηκε γύρω από κάθε δένδρο με κολάρο ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η υγρασία που περνάει κάτω από αυτό. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σκεπή από σχιστόπλακες (η οποία χρειάστηκε να κατασκευαστεί δύο φορές αφού την πρώτη έσπασαν ένα βράδυ οι "πιστοί").
Οι εργασίες περιλάμβαναν και βελτιώσεις στον χώρο γύρω και εξωτερικά της εκκλησίας. Υπάρχει επίσης μελέτη για την ολοκληρωτική ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, (πέτρινη γέφυρα στο ποτάμι αντί της τσιμεντένιας, πλακόστρωση μεγαλύτερου τμήματος, δημιουργία χώρου στάθμευσης κλπ.), είναι όμως άγνωστο κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί, διότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει στο μεταξύ κηρύξει την περιοχή γύρω από την Εκκλησία ως «Ζώνη Α», όπου δηλαδή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία οικοδομική δραστηριότητα.

Eroulla Economou 
Όσοι ακόμα θέλουν να δουν θαύματα για να πιστέψουν, στέλνετε τους στην Αγία Θεοδωρα!!!!!!!
George Karydas
Το μνημείο αποκαταστάθηκε από την Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και ΜεταΒυζαντινών Μνημείων μεταξύ 1998-1999, καθώς η στατικότητα του κτιρίου ήταν το κύριο πρόβλημα, αφού το βάρος των δέντρων της οροφής είναι ιδιαίτερα μεγάλο και υπήρχε κίνδυνος για το μνημείο. Η μελέτη έγινε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν (και ήταν η πρώτη φορά που γεωφυσικές μέθοδοι εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε κτίριο στην Ελλάδα) ήταν τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατάει το κτίριο όρθιο.

Οι αναφορές ότι το είδαν επιστήμονες και δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν είναι από την δεκαετία του '50 και του '70. Τότε δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν και έμεινε αυτή η φήμη. 
https://www.facebook.com/ByzMusic.gr/photos/pb.101009269064.-2207520000.1431143500./10152226348674065/?type=3&theater

Δεν υπάρχουν σχόλια: