Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Μάθημα μοντέρνας αγιογραφίας, από την τηλεόραση του ΑΝΤ1

Ο νεαρός κ. Μένιος (φωτο: κατά κόσμον, Μάνος Γαβράς), είναι ένας συντηρητής παλαιών εικόνων, πελατών του. Φθαρμένων εικόνων, που τις ζωηρεύει στα χρώματα τους και τις συμπληρώνει και τις αποκαθιστά σε εμφάνιση όπως ήταν πρώτα… Αλλά είναι και ένας εκκεντρικός αγιογράφος, που παρουσιάζει σε εκθέσεις του, άλλες  εικόνες που ο ίδιος τροποποίησε ή αντέγραψε, αλλάζοντας τες προς το εντελώς μοντέρνο. 
Το τελευταίο του έργο, ήταν μια εικόνα που «από τη μέση και κάτω ήταν η κόλαση, και από τη μέση και πάνω ο Χριστός που ανασταίνεται και πάει στον παράδεισο…», όπως ο ίδιος την περιέγραψε!..
Όπως δήλωσε σχετικά (σε ένα σαλόνι που τον είχαν καλέσει), έκανε μια μεγάλη επέμβαση και σε αυτήν την εικόνα και την έφερε στα δικά του γούστα.
Την κόλαση λέει, δεν την ήθελε με δράκους που βγάζουν φωτιές από το στόμα τους, ούτε με καζάνια που βράζουν… Έτσι, την έκανε να μοιάζει πιο πολύ με καρναβάλι του Ρίο. Πάλι αμαρτωλό το θέμα, όπως παρατήρησε!
Τότε μια κυρία εκεί, τον διέκοψε, και τον ρώτησε: 

Αν το έργο αυτό θα δείχνει το Ρίο -από τη μέση και κάτω, τότε τι θα δείχνει στο επάνω μέρος του; Το Αντίρριο;
Όλα αυτά, σε σκετς του σημερινού επεισοδίου της σειράς «θα βρεις τον δάσκαλο σου» (2005 – 2007), της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, που προβάλλεται «συλλεκτικά», κάθε μεσημέρι, σε επανάληψη.


ΣΧΕΤΙΚΟ:
Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Δεύτερο μάθημα μοντέρνας αγιογραφίας, από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 (συνέχεια από χθες –Θέμα: ο άγιος… Melissanidis!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: