Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Μάθετε το, και αυτό: Από τους αιρετικούς παπικούς, δεν έχουμε κληρονομήσει μόνο την παράσταση με το άγιο φως στα Ιεροσόλυμα… Ούτε μόνο και την παράσταση με το άγιο πνεύμα -σαν πανταχού παρών περιστέρι, στις εικόνες… Έχουμε ακόμα κληρονομήσει -από την εποχή της ενετοκρατίας, και το σπάσιμο των κερκυραϊκών κανατιών το Μ. Σάββατο!

Έλαβα σήμερα μια πρόσκληση από την «Ο.ΚΕ.Σ.Α.» (Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής) για να λάβω μέρος στο Κερκυραϊκό πασχαλινό έθιμο των μπότηδων (ή κανατιών, σταμνών), που θα παιχτεί και φέτος το Μεγάλο Σάββατο, και εδώ, στην Αθήνα. 
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:
Σας καλούμε και αυτό το Μεγάλο Σάββατο 15 Μάρτη 2017, έξω από το Κτίριο της ΟΚΕΣΑ, για να παρακολουθήσετε και στην Αθήνα το ιδιαίτερα δημοφιλές Κερκυραϊκό πασχαλινό έθιμο των μπότηδων (ή κανατιών, σταμνών).
Έθιμο από την ελληνική αρχαιότητα, επαναλαμβάνεται στην “Πρώτη Ανάσταση” του Μ. Σαββάτου.
Απόδημοι Κερκυραίοι, Επτανήσιοι, Φίλοι μας και φυσικά Κάτοικοι και Επισκέπτες θα βιώσουμε στην Αθήνα (σε μικρογραφία) αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον στο Νησί των Φαιάκων.
Σπάμε τους μπότηδες:
Υποδεχόμαστε το Νέο, το Άλλο, το Ελπιδοφόρο!

Της ρίψης θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν μουσικά μέρη της εκδήλωσης.
Το Κτίριο θα στολιστεί με τα γνωστά κόκκινα υφάσματα (φεστόνια/νταμάσκο).
Στηρίζουν οι Δήμοι Κέρκυρας και Αθηναίων.
Σας περιμένουμε Όλες και Όλους

Λίγα λόγια για το Έθιμο:
Το Έθιμο έχει ειδωλολατρική προέλευση:

Αρχή της νέας βλαστικής χρονιάς, η φύση ξυπνάει από το χειμερινό λήθαργο και οι καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία ενώ τα παλιά πετιούνται. Μεταγενέστερα, συνδέεται με το Ευαγγελικό "Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως”. Οι Κερκυραίοι, με επιρροή από τους κατακτητές Ενετούς οι οποίοι την Πρωτοχρονιά πετούσαν από τα παράθυρα παλιά αντικείμενα για να φέρει ο νέος χρόνος καινούργια, προσάρμοσαν το Έθιμο και το πραγματοποιούν το Πάσχα. Τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινα κανάτια (μπότηδες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: