Ελενη Λουλούδη
1 ώρα πριν
Ο μύθος
Το αξιοσημείωτο στην όλη ιστορία είναι ότι την ιδιότητα του δρακοντοκτόνου ο άγιος την αποκτά μόλις τον εντέκατο αιώνα, και όχι ενωρίτερα. Οι παλαιότερες παραστάσεις του αγίου τον εικονίζουν ως αξιωματούχο, ούτε καν οπλισμένο. Το ίδιο ισχύει και για τον Άγιο Δημήτριο.
Γράφει σχετικά η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης, Μαρία Βασιλάκη:
«Οι κατ’ εξοχήν δρακοντοκτόνοι άγιοι στην Ανατολική Εκκλησία ήταν οι δυο Θεόδωροι, ο Τήρων και ο Στρατηλάτης.” [Τυπικός πρέπει να θεωρηθεί ο όρκος των Ακριτών, όπως διασώζεται στα γραπτά έπη. “Μα τον Άγιον Θεόδωρον τον Μέγαν Απελάτην”] “Η παλαιότερη παράσταση με τον Γεώργιο του έκτου αιώνα τον δείχνει ως αξιωματούχο, δηλαδή με την επίσημη και όχι με τη στρατιωτική του στολή. Δεν γνωρίζω για παράσταση του ένατου αιώνα.
Πάντως, μόλις τον ενδέκατο εμφανίζεται ως δρακοντοκτόνος. Πως και γιατί αντικαταστάθηκαν οι Θεόδωροι από τον Γεώργιο είναι ένα ζητούμενο».
Μάλιστα, οι αρχαιότερες εικόνες του Αγίου αυτού του τύπου δεν τον δείχνουν καν δρακοντοκτόνο, αλλά φιδοκτόνο. (Δράκων = φίδι στα αρχαία Ελληνικά)
Το γεγονός πάντως δεν είναι άσχετο και με το ότι τον ενδέκατο αιώνα το Βυζάντιο βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Είναι πιθανό η λατρεία του Αγίου να μεταλλάχθηκε λόγω Δυτικής επιρροής (όπως ισχυρίζονται αρκετοί λαογράφοι) Άλλωστε, αυτή η μετάλλαξη της λατρείας του Αγίου ήταν διεθνής, υιοθετήθηκε ακόμα και από τους Μουσουλμάνους, και δεν ξέρουμε πως ξεκίνησε.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1832333917087892&set=a.1437637039890917.1073741826.100009339058715&type=3&theater
ΣΧΕΤΙΚΟ:
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012
2 σχόλια:
Κατι τέτοιες χρονιάρες μερες σε σκέφτομαι... :D
Καλη συνεχεια Καλη εβδομαδα!
Η αλήθεια είναι ότι ασχοληθήκαμε πολύ, με το θέμα αυτό. Όλο το χρόνο βέβαια μας δίνουν αφορμές, οι διάφορες αναρτήσεις φίλων με αγιογραφίες κλπ. Αλλά και ανήμερα της γιορτής, οι προκλήσεις για απάντηση είναι πολλές και μεγάλες.
Έτσι βρήκα χθες την ευκαιρία, να απαντήσω στο facebook, σε εκατοντάδες αναρτήσεις, μπορεί και σε πάνω από χίλιες, και είχα μόνο 5 ή 6 διαγραφές μου –από «φίλους» σαν αντίδραση τους. Είχα και έναν ήπιο διάλογο, είχα και έναν πιο έντονο, είχα και πολλά "like"!
Βέβαια, επωφελήθηκα και από τα αναμνηστικά, τα «σαν σήμερα» του facebook, και αναδημοσίευσα στον «τοίχο» μου, στο «χρονολόγιο» μου, περί τις δεκαπέντε περίπου σχετικές αναρτήσεις μου τα τελευταία 6 χρόνια που είμαι μέλος.
Χαμός!
Καλή συνέχεια Καλή εβδομάδα και σε εσάς, Σταυρούλα! :D
Δημοσίευση σχολίου